• Головна
  • Куди піти у Львові: скульптури, які не залишать байдужими, - ФОТО
12:57, 19 серпня 2023 р.
Надійне джерело

Куди піти у Львові: скульптури, які не залишать байдужими, - ФОТО

Фото - Львівська міськрада.

Фото - Львівська міськрада.

У Стрийському парку встановили колекцію сучасної скульптури, яка формує новий «Скульптурний маршрут». Впродовж року відвідувачі парку зможуть насолоджуватися красою природи в поєднанні з творчістю українських та закордонних митців.

Проєкт є частиною цьогорічного Львівського тижня скульптури і буде доступним для всіх до листопада 2024 року, повідомляє Львівська міськрада.

«Ідея виникла, коли ми придумали Львівський тиждень скульптури, перший акцент якого – скульптура в публічному просторі. У нашому просторі дуже багато монументальної пропаганди, різних пам’ятників, а творчих робіт митців обмаль. Саме тому ми прийшли до того, що Львів має стати плацдармом для творчих висловлювань скульпторів і художників. Тому цього року в рамках тижня скульптури буде відкрито два мистецькі маршрути – цей, Стрийським парком, та “Вулична галерея Шевченка”, який плануємо відкрити наприкінці вересня. А 20 вересня відкриється головний проєкт тижня скульптури – “Нове і старе” в Палаці мистецтв», – розповів Павло Гудімов, куратор проєкту, засновник Артцентру «Я Галерея».

Куди піти у Львові: скульптури, які не залишать байдужими, - ФОТО, фото-1

«Скульптурний маршрут» у Стрийському парку – це можливість відкрити для себе світ скульптурного мистецтва. Вісім скульптур об'єднує один матеріал – сірий граніт з українських кар’єрів. Деякі твори є абстрактним символом, деякі продовжують тему класичного мистецтва, але новою сучасною мовою. Буде можливість познайомитись з творчістю Йошина Огати, в якого переважають абстрактні форми та звернення до чотирьох стихій. У роботі «Вода» скульптор осмислює японську легенду про створення рідних йому островів, гармонію і ритм природи. Від українського митця та співкуратора Канівського симпозіуму Олександра Дяченка буде представлено кілька робіт, де домінують людські архетипові образи. Також відвідувачів зустрінуть скульптури Василя Корчового, Віталія Протосені, Олега Капустяка та болгарина Здравка Здравкова.

Куди піти у Львові: скульптури, які не залишать байдужими, - ФОТО, фото-2

Маршрут сформований з колекції Канівського скульптурного симпозіуму, який організовує Мистецьке об’єднання «ЧервонеЧорне». Під час таких щорічних зустрічей в Каневі збираються скульптури з усього світу, їм дають матеріал і кожен створює свою мистецьку роботу. Вісім скульптур, які привезли до Стрийського парку, власне й створили в різні роки під час симпозіумів.

Куди піти у Львові: скульптури, які не залишать байдужими, - ФОТО, фото-3

Скульптуру, яка викликала найбільший резонанс і обговорення ще до відкриття виставки – робота Василя Корчового «Впевнена» (2021 рік). Вона теж була створена під час симпозіму і вже 2 роки стоїть у Каневі, її фотографують, розглядають, але такого інтересу, як у Львові, вона ніколи не викликала.

«Насправді це доволі традиційна скульптура: вона зроблена з каменю, є пропорції, антропоморфна форма. Але через “стандарти краси”, які є в соціумі, вона викликає шквал обговорення. У Львові дуже поширена демократична дискусія довкола мистецтва, тому ми свідомо розуміли, що саме ця скульптура буде предметом для діалогу та обговорення. Ця скульптура викликає безліч емоцій, але не залишить нікого байдужим. У йому й цінність мистецтва.

Куди піти у Львові: скульптури, які не залишать байдужими, - ФОТО, фото-4

Закликаю всіх, хто дивився на фото і обговорював в соцмережах цю роботу, прийти і подивитись на неї вживу, побачити, як вона функціонує з простором, як виглядає при різному освітленні. Оскільки я є куратором виставки, то я з гордістю беру на себе місію пояснювати, розповідати, зацікавлювати львів’ян і гостей мистецтвом», – закликає куратор виставки.

Важливо, що маршрут був схвалений управлінням екології Львова, відтак ґрунти та рослинність не постраждають завдяки використанню спеціальних простих конструкцій фундаментів.

Проєкт став можливим завдяки спільним зусиллям Львівської міської ради, Стрийського парку, Мистецького об’єднання «ЧервонеЧорне» та Артцентру «Я Галерея».

Читайте також: Яким буде новий навчальний рік на Львівщині та коли розпочнеться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #куди_піти_у_Львові #виставка_скульптур_у_Львові #Стрийський_парк #Скульптурний_маршрут
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...