09:33, 25 липня 2023 р.
Надійне джерело

Чи дійдуть "вагнера" до Львова

Чи дійдуть "вагнера" до Львова

Чергове загострення на інформаційних фронтах знову зачепило Львів і з приводу, здавалося, вже забутої агітки Кремля: Захід України відійде європейським країнам, які мають там спільні кордони. Так казали під час передвиборчої Віктора Януковича, коли брали Київ "за три дні" і ось почалося знову. Чому?

Що пам'ятає Путін

"Втрата пам'яті, апраксія-агнозія-афазія, погіршення комунікації, зміни особистості, поведінкові й фізичні зміни — ось основні ознаки хвороби Альцгеймера", - каже Гугл. Може здатися, що саме це відбувається з Володимиром Путіним у інфопросторі. Бо пам'ятати і повторювати тренди, які використовували ще за часів передвиборчої кампанії часів Віктора Януковича, але майже не згадувати, що вчора керченський міст знову зламався на три місяці – це про хворобу, а не "многоходовочку".

Кремлівський диктатор днями на засіданні російської ради безпеки видав фейкову заяву про те, що західні території Польщі є "подарунком" радянського тирана Йосипа Сталіна. "Що стосується польських лідерів, то, мабуть, вони розраховують під "натовською парасолькою сформувати якусь коаліцію і прямо втрутитися у конфлікт в Україні, щоб потім "відірвати" собі жирніший шматок, повернути собі, як вони вважають, свої історичні території – сьогоднішню Західну Україну. Добре відомо, що вони мріють і про білоруські землі", – також вигадав Путін.

Таким чином він, можна сказати, розігрів публіку перед виступом Олександра Лукашенко який несподівано з'явився у Москві.

Бацька, карти, "вагнера"

Бульбофюрер Олександр Лукашенко 23 липня привіз на зустріч з пуйлом у Москву "карту перекидання польських військ до кордонів Союзної держави". Також під час зустрічі вкотре заявив, що Польща має намір окупувати захід України: "Це димова завіса. Відірвати цей шматок західної України. Це під виглядом прийняття до НАТО, щоб населенню зайшло. Вони хочуть "відтяпати" західну Україну та приєднати до Польщі. Це плата за активну участь поляків у цій операції проти військ Російської Федерації. Американцями це підтримується", - сказав Лукашенко.

"Передача українських земель Польщі неприйнятна, якщо Західна Україна попросить про допомогу – ми будемо її надавати", - також заявив самопроголошений лідер біломосковії.

Але і це не було головним меседжем кремлівських пропагандистів, які вже давно звикли доручати проголошення своїх наративів білоруському диктатору. Найважливіша, мабуть, для інформполітики кремля ця теза: "Можливо, й варто було говорити. Але скажу, що нас почали "напрягати" вагнерівці. Просяться на захід: "Дозвольте нам!" Я говорю: "Вам навіщо на захід туди?" Ну і в тиху… Ми ж контролюємо, що відбувається. "Ну, сходимо на екскурсію до Варшави та Жешува", - сказав Лукашенко.

У цих реченнях і попередніх тезах є одразу три цілі, яких хоче досягнути Кремль: показати стратегічну "кузькіну мать" Заходу, який провів ніякий саміт НАТО і проявив таким чином, на думку ординців, слабкість; посіяти розбрат між Україною та Польщею через загрозу провокацій на білорусько-Польському кордоні та розігрів радикальних настроїв у країнах; пояснити російському електорату, що ж таке відбувається із "Вагнером", який то Москву штурмом брати хоче, то у Білорусь їде і як мудро все це "розрулив" великий та хитрий Путін.

Що сказав консиліум Путіну

На відміну від НАТО, як інституту, у Польщі давно перестали підбирати слова для діалогу з московією, якщо цю перепалку взагалі можна назвати діалогом.

Отже, на чергові "історичні" заяви Путіна у Польщі відповіли, що "жалюгідний зануда з Кремля" знову бреше. Про це написав у Twitter уповноважений уряду з безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарин.

Він вважає, що Путін "знов використовує історичний ревізіонізм для поширення хибних звинувачень проти Польщі". Зокрема, серед озвучених диктатором фейків була згадка про плани Польщі, що нібито мають місце, "напасти на Білорусь".

За словами Жарина, що після "пригожинського заколоту" імідж Путіна дуже ослаб і він тепер виглядає "не таким сильним і жорстким, як стверджувала його пропаганда". "Для багатьох росіян, особливо військових, Путін став боягузом", – каже Жарин та зазначає, що "інформаційна війна, яку використовує Росія, небезпечна, і її не можна недооцінювати", проте "дії кремлівської індустрії брехні часто також є способом приховати слабкості" Росії.

У свою чергу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що "Спроби Путіна вбити клин між Києвом і Варшавою такі ж марні, як і його невдале вторгнення в Україну". Це він написав у Twitter в неділю, 23 липня.

За словами Кулеби, на відміну від Росії, Польща та Україна винесли уроки з історії та завжди виступатимуть разом проти російського імперіалізму та неповаги до міжнародного права.

Лукашенко у петлі часу

Щодо нісенітниці Лукашенка, на вагомому рівні реакції майже не було. Очевидно, у політикумах України та Польщі вирішили зайвий раз "не годувати троля". Тим більше, що на ключове питання – нібито загрозу бійців ПВК "Вагнер" Польщі – відповідь була дана раніше.

Так, Міністерство оборони Польщі вирішило перекинути військові формування із заходу країни на кордон із Білоруссю, повідомив секретар національного комітету безпеки та оборони комітету Збігнєв Гофман.

"Комітет проаналізував можливі загрози, такі як передислокація частин угруповання Вагнера. За підсумками аналізу міністр національної оборони та голова комітету Маріуш Блащак прийняв рішення про перекидання наших військових формувань із заходу на схід Польщі", – сказав Гофман агенції РАР. За його словами, завданням цих підрозділів будуть "навчання, а також стримування потенційного агресора".

Такою була реакція на наміри Білорусі провести навчання власних спецпідрозділів разом із найманцями угруповання "Вагнера" в районі Бреста, куди має бути перекинуто понад 10 000 найманців ПВК. Польща вважає, що це провокація і тому посилила заходи безпеки на кордоні з Білоруссю. Як згадувалося, вище, Лукашенко несподівано вирішив розповісти та показати на картах у Кремлі, що все було навпаки.

В українських джерелах реакція була схожою на потискання плечима, мовляв, окрім заяв це не несе ніякої загрози. Вона може виникнути скоріше для самого Лукашенка, якому слід замислитися, хто для нього наразі "вагнерівці" – охоронці, найманці або конвоїри? Тим більше, що база "Ціль" розташована за 100 км від Мінська.

Отже, наразі приводів для якихось термінових реакцій з боку львів'ян немає. Інформаційний вибух, який намагалися створити у Кремлі, вийшов більше схожим на пшик, причому для внутрішнього використання. По факту від перекидання "вагнерів" під Мінськ Україна отримала краще укріплений кордон між Польщею та Білоруссю та чергові підтвердження надійності партнерства двох країн.

Головний висновок цієї історії – у пуйла справи йдуть зовсім кепсько, якщо пропагандисти кремля починають стріляти з усіх стволів. Напевно, пожежа після пригожинського заколоту ще не вгамована повністю, на фронтах ситуація із резервами нагадує надто натягнутий канат, який невідомо де розірветься, бавовна дає нові врожаї від Криму до Москви, а спаленне у Одесі зерно та побиті об'єкти ЮНЕСКО можуть підштовхнути НАТО поквапитися із F-16 та далекобійними ракетами для України.

Читайте також: Микола Пимоненко: "Похід на Москву": з якого боку Кремлю чекати загрозу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #російська_пропаганда #ПВК_Вагнер #Вагнер_погрожує_Польщі #Путін_бреше_про_наміри_Польші
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Україна дає відсіч російській навалі, яка почалася 24 лютого 2022 року. Росіяни обстрілюють міста, гинуть мирні жителі. ЗСУ дає гідну відповідь терористам рф.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,98
40,04
EUR
43,15
43,25
PLN
10,01
10,05
Оголошення
live comments feed...