• Головна
  • Стало відомо, чи дійде радіація до Львівщини у випадку вибуху на Запорізькій АЕС
17:49, 8 липня 2023 р.
Надійне джерело

Стало відомо, чи дійде радіація до Львівщини у випадку вибуху на Запорізькій АЕС

Стало відомо, чи дійде радіація до Львівщини у випадку вибуху на Запорізькій АЕС

Протягом кількох тижнів у соцмережах користувачі активно поширювали інформацію про імовірний підрив Запорізької атомної станції. 

Станом на зараз на Запорізькій атомній станції не усі реактори запущені в роботу. Відтак, у випадку вибуху радіація не дійде до Львівщини через велику відстань між областями. Про це повідомив завідувач лабораторії фізичних факторів з функцією Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Роман Онуфрович, пише Tvoemisto.tv.

"Оскільки зараз запущені не всі реактори, радіація з АЕС сюди не дійде. За усіма розрахунками, постраждають лише прилеглі до станції області, зокрема, Херсонська, Запорізька, Миколаївська та інші. Якби усі реактори працювали на найбільшу потужність і вибух спричинив максимальний вибух, то могла б бути загроза для Львівщини. Наразі радіаційна хмара до нас не дійде", – підкреслив він.

За його словами, мешканцям Львівської області не обов'язково вживати додаткових безпекових заходів у випадку вибуху на ЗАЕС, якщо не буде відповідних вказівок від місцевої влади. У випадку радіаційної небезпеки на території Львівщини необхідно слідувати інструкціям керівництва області.

"Львівщина зараз готується більше до можливого прийому евакуйованих радіаційно уражених мешканців прилеглих до ЗАЕС областей. Для евакуації будуть організовані спеціальні автобуси, які проходитимуть деактивацію. Люди будуть проходити контамінацію, тобто вимірюватимуть їхнє радіаційне забруднення. Одяг евакуйованих мешканців складатимуть в спеціальні пакети, а людей відправлятимуть на помивку. Далі, якщо буде потреба, то їх відправлятимуть на лікування або впускатимуть на територію області як радіаційно чистих. Також готується встановлення блокпостів для того, щоб радіаційно уражені люди не потрапляли на територію Львівщини без проходження безпекових заходів. Зокрема, тривають навчання та підготовка спеціальних служб, які за це відповідамуть", – каже Роман Онуфрович.

Як зазначив експерт, значно більшу загрозу для Львівщини становить Рівненська та Хмельницька АЕС, оскільки у випадку їх підриву зросте радіактивний фон у Львівській області. Проте спрогнозувати такі теракти з боку росіян неможливо.

Зазначимо, за результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводили фахівці ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» у контрольних пунктах, у м. Львові та області перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося. За результатами аналізу вимірювань природного радіаційного фону Львівську область можна визнати радіаційно безпечною.

Читайте також: Виникнення радіаційної небезпеки: на Львівщині напрацьовують заходи з евакуації

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#радіація_на_львівщині #радіація #запорізька_аес
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...