• Головна
  • Чому (не)навчила Львів історія із запертими укриттями
10:10, 27 червня 2023 р.

Чому (не)навчила Львів історія із запертими укриттями

Чому (не)навчила Львів історія із запертими укриттями

Тотальна перевірка стану укриттів у Львові та на Львівщині добігає повного завершення, влада звітує про результати, ДСНС, поліція, муніципальні органи зробили масу рейдів та виявили, що вони самі в притул не бачили ці укриття, поки у Києві не відбулася кривава історія, коли банальна недбалість призвела до смерті людей, які стукали у зачинені двері укриття під час тривоги.

Нагадаємо, 1 червня під час повітряної тривоги в Деснянському районі Києва люди не змогли потрапити в укриття, що призвело до смерті трьох мешканців столиці, двоє з яких – діти.

"Була тривога, люди бігли в укриття. Укриття просто не відкрили і все. Люди стукали, дуже довго стукали. Були жінки, діти, але ніхто не відкрив", - розповів тоді місцевий житель Ярослав, який втратив тоді дружину.

Ця історія і стала тригером для запуску перевірок стану укриттів по всій країні. Велика заслуга у цьому політичної компоненти, а саме спроб президентської вертикалі влади таки посунути від важелів управління столицею діючого мера Віталія Кличка. Болюча тема стала вагомим аргументом для звинувачень у бездіяльності, розпилах та усьому наборі супроводжуючих владу як таку корупційних, морально-етичних та інших вигаданих та реальних кейсів.

Ці розборки продовжуються і досі, але київська історія вплинула і на Львівщину, де перевірки сховищ показали, що їхній стан не дуже відрізняється від київських, хіба що у Львові немає метро, як універсального та потужного укриття, здатного прийняти тисячі людей одночасно.

Звісно, у Львові створилася свого роду конкуренція між міською та обласною владами, для яких важливо продемонструвати реальні кроки у боротьбі за життя людей.

Днями начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький звітував щодо проміжних результатів перевірок.

За його словами, коли фахівці ДСНС та правоохоронці прийшли з перевірками в укриття Львівщини, то два тижні тому у Львові зачиненими виявилися 1160. Ще 156 були зачиненими у районах області. Незадовільний санітарний стан зафіксували тоді у 112 укриттях, 47 з них у Львові. Не відповідали технічним вимогам – 277. Аварійними були 112.

Козицький повідомив, що до відома усіх власників та балансоутримувачів приміщень донесли, що у них є місяць, аби виправити ці порушення.

"Але вже зараз можу сказати, що більшість нас почули і маємо відповідний результат", - заявив він.

Станом на сьогодні, за даними Козицького, у Львівській області 1197 укриттів, які були зачинені, уже приймають людей в разі небезпеки. Кількість укриттів з незадовільним санітарним станом скоротилася удвічі, як і кількість тих, які не відповідають технічним вимогам.

Він пообіцяв проводити перевірки доти, доки всі укриття не приведуть до належного стану, а після того робити рейди періодично – для профілактики.

І нагадав, що наявність, належний стан та маркування укриттів – це відповідальність органів місцевого самоврядування.

Це, власне, каміння у город чинного мера Львова Андрія Садового та його колег з інших муніципалітетів Львівщині та місцевих рад. Мовляв, це ваша робота, хлопці та дівчата, а обласна влада завжди може увімкнути ресурс ДСНС та МВС, щоб перевірити, чим ви займаєтеся. А для мешканців є гаряча лінія Львівської області: 112.

Але у того ж Садового теж є гаряча лінія, міська – 1580. А він також може мобілізувати громадян навколо ідеї перевірки укриттів, очолити цей рух, щоб не стати винним у негараздах.

"Сьогоднішній вечір треба присвятити власній безпеці. Вечір відкритих укриттів, толока, збори – називайте це як хочете, але треба бути… Це можливість мешканцям зустрітись, перевірити стан своїх сховищ та ще раз домовитись про їхню роботу під час повітряної тривоги. Це стосується усіх укриттів у місті", - миттєво відреагував Садовий на київську трагедію 1 червня.

Та закликав шукати найближче сховище можете знайти на карті: https://bit.ly/45JOdMf , якщо у будинку немає підвалу чи паркінгу.

"Якщо з 18 до 20 укриття закрите, або є інші проблеми з ним – звертайтесь на Гарячу лінію міста за телефоном 1580. По всіх проблемних точках пройде комісія. Про результат буде повідомлено", - додав він. "Агресію маємо перевести у конструктив і результат. Безпека – це головне", - підкреслив міський голова.

Тобто, вдало вписався у медійну історію скандалу з укриттями, як людина, яка розуміє моральні, етичні та безпекові складові, а щодо технічних моментів, як, власне, стан цих укриттів, то тут вже потрібна уся громада. І будь-які звинувачення у бездіяльності з боку контролюючої, загальнонаціональної вертикали виглядатимуть як "наїзд" на громаду у тому числі. Це такі прості, як ази, кроки політичних змагань, які робляться досвідченими гравцями вже просто на автоматі. До того ж говорити про якесь потужне протистояння міської влади у Львові та президентської вертикалі було б перебільшенням. Тут немає такого запеклого батла, як у столиці. Звісно, і ресурси зовсім інші, значно менший фінансовий пиріг, який бажають ділити різні політичні групи за власними уподобаннями.

Але саме стан укриттів на сьогодні живе у своєму всесвіті, тому що ані міська львівська, а ні обласна влада не дали відповідь на питанні: "Що робити з людським фактором?" Навіть якщо уявити, що настане момент, коли всі укриття, позначені на згаданій Садовим карті, виявляться відкритими та приведеними до більш-менш належного стану, скільки це триватиме? Де знайти тих людей, які у буд-який час протягом хвилин зможуть бути з ключем поруч та відкрити укриття? Хто це має бути у школі, лікарні, муніципальній будівлі, комерційній споруді або звичайному під'їзді?

Чи ці двері мають бути відкритими постійно? Але хто дасть гарантію, що таке сховище не стане помешканням для безпритульних людей або тварин? В цих приміщеннях має бути охорона чи двері мають відкриватися автоматично під час тривоги?

Подібні питання можна задавати нескінченно, тому що мова йде про величезну систему самозахисту, яка потребує колосальних ресурсів, як фінансових, так і людських, якої не було ні під час срср, ні побудовано за часи незалежності України. І зараз на рівні міської чи обласної влади її можна лише починати вирішувати, за допомоги на національному рівні та за наявності хоч якогось адекватного плану. Наразі навіть зрозумілих ідей, як вирішувати проблему у комплексі, на Львівщині немає.

Є дві гарячі лінії – 1580 та 112, контролюючі органи та обрані виборцями представники влади.

Читайте також: Козицький повідомив, скільки укриттів на Львівщині відкрилося після перевірок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини_Львів #новини_Львова #укриття_на_Львівщині #укриття_Львів #перевірка_стану_укриттів #Максим_Козицький #Андрій_Садовий
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Україна дає відсіч російській навалі, яка почалася 24 лютого 2022 року. Росіяни обстрілюють міста, гинуть мирні жителі. ЗСУ дає гідну відповідь терористам рф.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...