12:10, 15 квітня 2023 р.
Надійне джерело
Природні барвники для яєць у домашніх умовах: короткі рецепти
Фото - з відкритого доступу
Як правильно пофарбувати яйця у кольори з натуральних барвників.
Вже завтра на порозі кожного дому буде велике християнське свято - Великдень. Протягом багатьох років перед святом віряни фарбують, розмальовують та розписують яйця, тому для тих, хто притримується цих пасхальних ритуалів журналістка 032.ua підготувала рецепти природних барвників для яєць, інгредієнти для яких є в кожній оселі.
Червоний та червоно-коричневий барвники
Традиційного червоно-коричневого кольору українським крашанкам надає відвар цибулиння.
Спосіб приготування барвника:
2 склянки цибулиння потрібно залити 2 літрами води і відварити протягом 1 години на маленькому вогні. Після цього відвар проціджують і в ньому варять яйця.
Залежно від часу приготування та насиченості відвару можна отримати палітру від золотавого до цегляного, червоного і коричнево-бордового кольорів.
Рожевий натуральний барвник
Для отримання ніжних рожевих крашанок чудово підійде настій або відвар буряка.
Спосіб приготування барвника:
Крок 1. Настій: буряк потрібно натерти на великій тертці, залити водою (0,3 л) і додати до розчину 2 столові ложки оцту. Через 30 хв після закипання настій зливають і опускають у нього щойно зварені яйця. За 10-15 хвилин крашанки набувають ніжного рожевого відтінку.
Крок 2. Відвар: натертий буряк залийте водою (аби ледве покривала), додайте 2 столові ложки оцту і кип'ятіть 5 хвилин на маленькому вогні. Потім відвар потрібно зцідити і занурити в нього варені яйця.
Жовтий натуральний барвник
Сонячні крашанки легко отримати за допомогою куркуми.
Спосіб приготування барвника:
в 1 літр води додайте 3 столові ложки меленої в порошок спеції (можна спочатку її розчинити в невеликій кількості води). Прокип’ятіть розчин протягом 15 хвилин, а потім зваріть у ньому яйця. Майстри переконують, що результат вас приємно вразить.
Обирайте яйця білого кольору, бо коричневі не зможуть дати насиченого жовтого відтінку. Крім того, яйця мають бути кімнатної температури.
Натуральний блакитний та синій барвники
А от відтінки від небесно-блакитного до насиченого синього зможе дати червонокачанна капуста. ЇЇ відвар має червоний колір, але яйця забарвлюються у синій.
Спосіб приготування барвника:
велику голівку капусти потрібно подрібнити, залити 0,5 л води, додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин. Потім настій проціджують і опускають у нього щойно зварені яйця.
Тримати яйця в настої потрібно від 30 хвилин до 3 годин.
Натуральний фіолетовий барвник
Відтінки від бузкового до фіолетового можна отримати за допомогою заморожених з минулого року ягід — чорниці, брусниці, смородини. Кожна з них дає свій відтінок, однак майстрині найдієвішим із ягідних барвників вважають чорницю.
Спосіб приготування барвника:
150-200 г ягід замороженої чорниці, залити 1 л води, прокип’ятити 1-2 хв і процідити. Дати відвару настоятися декілька годин. Покласти в настій яйця і варити протягом 10 хвилин. Інтенсивність кольору залежить від концентрації — кількості ягід на обсягу води.
Обирайте яйця білого кольору, бо коричневі не зможуть дати насиченого бажаного відтінку. Крім того, яйця мають бути кімнатної температури, щоб під час варіння вони не потріскалися.
Читайте також: Великдень на Львівщині: що потрібно класти до кошика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Оголошення
09:17, 11 грудня
1
11:13, 10 грудня
1
23:32, 10 грудня
live comments feed...
Коментарі