• Головна
  • Дебетова карта – як обрати найвигідніший варіант
Новини компаній
15:02, 21 лютого 2023 р.

Дебетова карта – як обрати найвигідніший варіант

Новини компаній

Дебетова карта – це безперечно найбільш популярний та поширений банківський продукт серед українців. У кожного з нас є щонайменше одна платіжна картка, але зазвичай ми маємо ще як мінімум декілька карток для різних потреб. Це яскраво підтверджує і свіжа статистика кількості карток у українців. Так, за результатами 3 кварталу 2022 року на 41 млн всього населення України приходиться майже 110 млн платіжних карток – це щонайменше 3-4 банківські картки на одного дорослого! З цієї кількості 45 млн карток – це активні картки, банківські операції за якими здійснюються не рідше ніж раз на місяць.

Дебетова карта – як обрати найвигідніший варіант, фото-1

Види банківських карток

Здавалося б, усі банківські картки по суті є одним і тим самим інструментом, однак насправді вони відрізняються за своїм призначенням, а отже за тарифами на обслуговування та функціоналом онлайн-банкінгу. Так, дебетові картки можна умовно розділити на наступні найбільш популярні види:

  • Картка для виплат
  • Картка для розрахунків
  • Картка для накопичень

Різні задачі – різні банківські картки

Більшість карток поєднують у собі декілька типів, однак, якщо ваша зарплатна картка має незручні тарифи для платежів та переказів, або платіжна картка для щоденних розрахунків не пропонує вам відсотки на залишок власних коштів, то варто відкрити іншу картку, за якою умови будуть найкращі. Особливо враховуючи, що за випуск картки банківські установи рідко знімають плату, а перераховувати кошти з однієї картку на іншу можна онлайн.

Є ще одна важлива причина мати декілька карток. Усі ми знаємо, що частину доходу потрібно обов’язково відкладати, а при плануванні бюджету традиційно радять розподіляти кошти на декілька частин або конвертів. Оскільки більшість наших коштів вже давно перекочувала в безготівкову форму, окремими конвертами тепер слугують окремі дебетові картки. Погодьтеся, набагато вищі шанси збільшити свої накопичення, якщо перераховувати ці кошти на окрему картку, яку ви не розраховуєтеся щодня, особливо, якщо це картка з відсотками на залишок.

Розглянемо далі, чим картки відрізняються та що саме є важливим для кожного виду картки, а на що можна не звертати уваги.

Картка для виплат

Одна з наших основних карток – це дебетова карта, на яку ми отримуємо основний дохід, тобто зарплату або пенсію. Цю картку в більшості випадків ми не вибираємо, а просто приєднуємося до зарплатного проєкту нашого роботодавця, хоч теоретично і маємо можливість вказати будь-яку зручну для нас картку для нарахування зарплати. Це наша основна картка, на яку потрапляє наш дохід. Ідеально, якщо ця дебетова карта підходить і для щоденних розрахунків, і для заощаджень, хоч так буває далеко не завжди.

Картка для розрахунків

Друга картка – це зазвичай платіжна картка для розрахунків, якою зручно і вигідно сплачувати покупки та комунальні послуги, переказувати кошти або отримувати їх. Таку платіжну картку зазвичай оформлюють в найбільших роздрібних банках, які спеціалізуються на транзакційному бізнесі, а тому можуть запропонувати вигідні тарифи на платежі, кешбек та багатофункціональний мобільний банкінг. Однак такі банки рідко пропонують нарахування відсотків на залишок власних коштів або ж ці проценти на залишок за карткою є досить низькими.

Картка для заощаджень

Це приводить нас до ще одного важливого типу банківських карток – це дебетова карта з нарахування відсотків на залишок. До війни з метою накопичення коштів українці віддавали перевагу строковим вкладам, однак в поточних умовах турбулентності та підвищених ризиків не всі готові заморожувати кошти на депозиті на довгий термін. Тож зараз більшість українців просто зберігають свої кошти на карткових рахунках, однак при цьому нічого за це не отримують, а навпаки поступово втрачають заощадження внаслідок інфляції. Простий вихід з цієї ситуації – це картка з нарахуванням відсотків на залишок власних коштів. За такою карткою можна отримати відсотки на залишок навіть вищі, ніж середньоринкова ставка за строковими депозитами. При цьому ви можете вільно розпоряджатися своїми коштами. В тарифах для таких карток окрім розміру процентів на залишок власних коштів, важливо також перевірити можливість безкоштовного поповнення картки та безкоштовного виводу коштів хоча б одним із методів – зняття в банкоматі, безготівкові оплати, переказ на інший рахунок.

Якщо грамотно підібрати картки під різні потреби і використовувати кожну картку за призначенням, то вдасться і заробляти відсотки на залишок, і отримувати кешбек за покупки, і при цьому безкоштовно здійснювати усі платежі, ще й про всяк випадок мати на кожній з карток кредитні ліміти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...