
Новини компаній
15:00, 17 січня 2023 р.
Як правильно заварювати каву?
Новини компаній

П'єте каву тільки з кав'ярні? Так, це зручно, але вміння правильно варити каву вдома має ряд переваг. Ви можете приготувати її так, як полюбляєте саме ви: взяти улюблений сорт, регулювати міцність, температуру, кількість молока, цукру, спецій. До речі, знайти до 99% всіх кавових смаків можна вкаталозі кави. Крім цього, горнятко запашного напою, приготоване власними руками, — це знак турботи та уваги для ваших близьких.
Інструкція для заварювання кави в чашці
Цей спосіб найлегший і найшвидший, для нього вам не потрібні спеціальні прилади чи посуд. Він настільки популярний, що має свою назву — кава «по-польськи». Попри простоту, є певні хитрощі, які дозволять навіть в чашці приготувати смачний і підбадьорливий напій.
Для приготування кави дуже радимо змолоти зерна безпосередньо перед заварюванням. Цей етап дозволить зберегти левову частку смакових якостей зерна. Для кави «по-польськи» зерна треба змолоти до розміру цукру-піску (тонкий помел). Щоб напій вийшов смачний, бажано використовувати не водопровідну воду, а пляшкову чи фільтровану. Воду рекомендуєтьсяпідігрівати до 92–95°С.
Для заварювання в чашці найкраще підходять керамічні горнятка з товстими стінками. Висока і вузька форма дозволять якнайдовше зберегти температуру та ефективніше екстрагувати кавову витяжку із зерен. Також важливо за декілька хвилин до запарювання прогріти чашку, в якій ви будете готувати напій. Для цього достатньо залити її окропом на декілька хвилин.
Коли всі підготовчі дії виконані, можна починати заварювати. В прогріту чашку засипаємо 1,5–2 ч.л (6–7 г) свіжозмелених зерен, заливаємо гарячою водою (100 мл) і чекаємо 2–4 хвилини. Накривати горнятко кришкою немає потреби: при взаємодії кави з повітрям формується неповторний аромат. Хоча деякі частинки зерен будуть плавати на поверхні, кава готова. Для приємного кавування рекомендуємо перелити каву в іншу чашку, так щоб осад не потрапив до напою. Додатки у вигляді цукру, молока чи спеції додають в останню чергу.
Правила приготування напою в турці
Кава в турці або ж «по-турецьки» — перевірений століттями рецепт. Каву незмінно готуємо з використанням якісної води. Зерна мелемо безпосередньо перед приготуванням. Кава в турці вимагає дрібнішого ступеня помелу, приблизно до розмірів пудри або борошна. Турка або джезва — це спеціальний посуд конічної форми. Вона може бути виготовлена з алюмінію, кераміки, нержавіючої сталі, міді. Найкраще зберігає багатогранний аромат кави мідна турка.
Варити каву по-турецьки будемо із розрахунку 10 г кави на 100 мл води. Насипаємо каву в турку і заливаємо холодною водою. Для економії часу можна і гарячою, але постраждає насиченість кавового напою.
По бажанню одразу додаємо цукор, сіль, спеції та перемішуємо суміш. Сіль додатково розкриває смак готового напою. Ставимо турку на середній вогонь, чекаємо і спостерігаємо утворення пінки. Зменшуємо вогонь до мінімуму — рідина не повинна закипіти. Коли пінка готова «втекти» з джезви, знімаємо її з вогню. В залежності від ваших вподобань щодо міцності напою, є два варіанти подальших дій:
- поки пінка не осіла, різко перелити каву в горнятко;
- тричі повертати на вогонь турку для підйому пінки, потім різко перелити в горнятко.
Чим довше прогрівається кава, тим міцнішим вийде напій. Для прискорення процесу осідання гущі в каву можна додати кілька крапель холодної води. Традиційно кава по-турецьки подається зі склянкою питної води.
Кожна людина може освоїти мистецтво заварювання кави. Для цього потрібно тільки бажання та практика. Адже підбадьорливий кавовий напій, зварений своїми руками, смакує вдвічі більше.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
15:49
Вчора
ТОП новини
Оголошення
13:33, 24 червня
13:01, 21 червня
5
09:50, 19 червня
76
18:50, 22 червня
13:01, 21 червня
15
live comments feed...
Коментарі