• Головна
  • ТОП авторських рецептів куті до різдвяного столу: відеорецепти
11:23, 25 грудня 2022 р.
Надійне джерело

ТОП авторських рецептів куті до різдвяного столу: відеорецепти

Фото - з відкритого доступу

Фото - з відкритого доступу

Як швидко приготувати кутю до різдвяного столу.

Кутя - це чи не основна страва різдвяного столу. Вона має багато варіацій, тому в кожному українському регіоні ця страва відрізняється. Кутя може бути різноманітною за консистенцією, смаком та наповненням. Проте єдине, що залишається незмінним – це значення куті на різдвяному столі.

Бо найперше, кутя – це символ та традиція. Походження слова "кутя" бере початок ще з Давньої Греції і дослівно перекладається як "варене зерно". У Греції та Україні страва спочатку була пов’язана з традиційним поклонінням покійним, і подавалася на стіл напередодні всіх релігійних свят. Кутя завжди була присутня на столі в Різдво, Хрещення та інші православні свята. Основний компонент – зерно, яке є символом вічного життя і переродження, віра в безсмертя душі і її перевтілення.Як і насіння, яке потрапляє в землю і перероджується, так і дух людини відроджується в новому тілі після поховання. Зерно здатне довго "спати", зберігаючи в собі життя, а потім знову відтворювати його з приходом весни.

У рамках спецпроєкту “ТОП від 032.ua” ми підготували для наших читачів 3 швидкі та смачні рецепти куті.

Традиційна українська Кутя

Для приготування куті вам необхідні такі інгредієнти:

  • 0,5 кг пшениці;
  • 200 грамів маку сухого;
  • 150 грамів цукру;
  • 2 столові ложки меду;
  • 1 стакан узвару або кип’ячої води;
  • 150 г борошна.

Крок 1. Промиваємо пшеницю в холодній воді, викладаємо її в каструлю, заливаємо холодною водою, аби зверху вона покрила ще 3-4 см. Пшеницю ставимо варити на середній вогонь до готовності, але не переваріть, щоб вона не була занадто м’якою. Поки пшениця тепла додаємо до неї цукор, мед. Гарно перемішуємо. Залишаємо охолоджуватись

Крок 2. Далі нам потрібно запарити мак: промиваємо його в холодній воді, заливаємо водою ставимо варити до моменту коли рідина повністю не википить, постійно помішуючи. Знімаємо з вогню і залишаємо до повного охолодження. Перетираємо мак до побіління (це ми можемо зробити в ступці, м’ясорубці чи блендері).

Крок 3. Запарюємо родзинки: заливаємо їх кип’ятком, залишаємо на 15 хвилин, потім зливаємо воду.

Крок 4. Готуємо присипку з борошна: на розігріту пательню висипаємо борошно, на маленькому вогні обжарюємо до кремового кольору (будьте обережні, щоб борошно не пережарилось).

Крок 5. Коли всі інгредієнти готові формуємо кутю: в місткості змішуємо пшеницю, мак, родзинки, гарно перемішуємо. За бажанням доливаємо узвар, або кип’ячену воду, доводимо до потрібної консистенції.

Крок 6. Накладаємо Кутю в миску в якій будете подавати на стіл, зверху посипаємо гарно пережареним борошном. Кутя до різдвяного столу готова.

Львівська традиційна кутя з горіхами та сухофруктами

Ще один досить популярним інгредієнтом у куті є горіхи. Для наших читачів ми пропонуємо приготувати страву з таких продуктів:

  • 400 рамів пшениці;
  • 300 грамів маку;
  • 1 склянку волоських чи інших горіхів;
  • мед за смаком;
  • журавлина/родзинки/вишня, можна взяти і інші сухофрукти;
  • 1 склянка узвару.

Крок 1. Промиваємо пшеницю та заливаємо її водою. В ідеалі її необхідно залишити на всю ніч, однак можна на 2-3 години.

Крок 2. Після того, як пшениця настоялася її потрібно залити чистою водою у співвідношенні 1 до 3. Варити потрібно на маленькому вогні, близько 1,5 години, періодично помішуючи. До слова, нешліфована пшениця може готуватися близько 3 годин.

Крок 3. Трішки підсмажити на сухій пательні горіхи, добре промити сухофрукти, які будуть подаватися в кутю.

Крок 4. Необхідно змолоти мак. Рекомендуємо використати кавомолку, або ж макітру. Мак треба мішати до побіління.

Крок 5. До вже готової пшениці треба долити склянку води, а потім всипати туди мак та ретельно перемішати. Після цього мак з пшеницею потрібно проварити на маленькому вогні ще 10 хвилин. Потім, знявши з вогню, закрити кришкою пшеницю з маком та залишити ще на 30 хвилин.

Крок 6. Розтопити мед у теплому узварі. Потім додати його до куті. Також необхідно змішати з кутею горіхи та сухофрукти. Ось ваша страва і готова.

Кутя з калиною

Ця кутя підійде до Різдвяного столу справжніх гурманів. Для її приготування потрібно взяти:

  • 200 грамів пшениці;
  • 100 грамів волоських горіхів;
  • 100 грамів ліщини (за бажанням);
  • 50 грамів сушеної калини;
  • 150 грамів маку;
  • 50 грамів родзинок;
  • мед за смаком;
  • води;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 200 мл узвару.

Крок 1. Пшеницю потрібно попередньо промити та замочити в холодній воді бажано на ніч, але можна і за 2-3 год до приготування.

Крок 2. Після цього зерно необхідно варити 2,5 - 3 години на маленькому вогні, доливаючи воду за потреби.

Крок 3. Мак також необхідно залити водою та варити на малому вогні близько 40 хвилин. Після цього перетніть його у ступі (блендері) до появи молочка.

Крок 4. Далі потрібно обсмажити горіхи на пательні без додавання олії. Потім сухі ягоди калини необхідно залити водою та додати 1 столову ложку цукру. Калина має простояти у воді близько 30 хвилин, після цього ягоди треба ще раз промити.

Крок 5. На завершення до готової пшениці додайте мак, горіхи, родзинки та калину. Перемішайте з медом (бажано липовим) та долийте узвару, аби консистенція куті була такою, яка вам потрібна. Подайте страву традиційно у макітрі.

Рецепт куті з калиною, Фото - з відкритого доступу

Рецепт куті з калиною, Фото - з відкритого доступу

Читайте також: В яких закладах та ресторанах Львова будуть святкувати Новий 2023 рік: програма та ціни

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#кутя_рецепти #відео_рецепти_куті #як_приготувати_кутю #прості_рецепти_куті #новини_львів #новини #приготування_куті
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua пропонує добірку найкращих визначних та цікавих місць, пам'ятників, локацій у Львові. Ви зможете ще раз переконатися, яке прекрасне місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,87
EUR
42,77
42,80
PLN
9,82
9,87
Оголошення
live comments feed...