• Головна
  • Що можна приготувати їсти без світла та газу: добірка ідей
17:23, 27 листопада 2022 р.
Надійне джерело

Що можна приготувати їсти без світла та газу: добірка ідей

У рамках редакційного спецпроєкту "ТОП від 032.ua" пропонуємо переглянути актуальну добірку страв, які можна приготувати, якщо залишилися без електроенергії та газу. 

Через ракетні удари російських загарбників по критичній інфраструктурі в Україні можливі відключення електропостачання, постачання води та тепла. Людей закликають не панікувати та готуватися до таких критичних ситуацій. Кореспондентка 032.ua пропонує переглянути та зберегти добірку ідей, що можна приготувати без світла, газу та урізноманітнити раціон. 

Яку кашу можна приготувати: 

Деякі крупи не обов'язково варити, а щоб приготувати, можна залити водою та залишити на деякий час. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки порадили жителям, яку кашу можна зробити без гарячої води та струму, для прикладу:

  • Гречану кашу. Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.
  • Перлову кашу. Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.
  • Кускус. Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5-10 хвилин.
  • Вівсянку (або вівсянка в пластівцях). Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин.
  • Манну кашу. Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.
  • Кіноа. Залити холодною водою й залишити на ніч.

Якщо є термос, то час приготування буде меншим. Адже одна година кипіння на плиті дорівнює 4 - 5 годинам настоюванні у термосі. 

Гречка, Фото: з відкритих джерел

Гречка, Фото: з відкритих джерел

Які салати можна приготувати: 

Щоб приготувати ситні салати, можна використати консервовані горошок, кукурудзу чи квасолю, а заправити майонезом або використати іншу заправку до смаку. Наприклад: 

  • Салат з горошком. Можна приготувати салат з копченої або сиров'яленої ковбаси; консервованого зеленого горошку, консервованої кукурудзи, зелені, також додати за смаком сіль, мелений чорний перець і заправити майонезом. Ще один варіант: капуста пекінська, шинка, банка зеленого горошку, цибуля, майонез, спеції. 
  • Салат з кукурудзою. Можна поєднати напівкопчену ковбасу, натертий сир, свіжий огірок нарізаємо смужками, кукурудзу та заправити майонезом. Ще один варіант: одне велике зелене яблуко, зелень, кукурудза, сухарики з будь-яким смаком, майонез.
  • Салат з квасолею. Приготувати салат можна з червоної квасолі, консервованої кукурудзи, сухариків, копчених ковбасок, твердого сиру, часнику та взяти майонез для заправки.
Салат, Фото: з відкритих джерел

Салат, Фото: з відкритих джерел

Які зробити бутерброди:

Існує низка варіантів бутербродів, які можна приготувати для швидкого перекусу.  Класичний варіант - хліб або хлібці з ковбасою, сиром та можна обрати вершковий сир або масло. Також можна викласти на хліб, змащений вершковим сиром, авокадо, посолити, поперчити та полити соком з лимону за смаком, а за бажанням додати - сир, помідори. Як варіант, зробити бутерброди зі шпротами та різноманітними паштетами. 

Тост з авокадо, Фото: stb.ua

Тост з авокадо, Фото: stb.ua

Зазначимо, жителям рекомендують зробити тижневий запас харчів на випадок можливих складних ситуацій. Людям також радять мати питну та технічну воду щонайменше на три доби. Одній дорослій людині потрібно на добу: 1,5 - 2 літри питної води; 10 - 12 літрів для гігієни та для приготування їжі. 

Читайте також: "З часом стає все складніше". Як "живе" Домівка врятованих тварин у Львові під час війни

Фото на головній: з відкритих джерел

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #страви #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua пропонує добірку найкращих визначних та цікавих місць, пам'ятників, локацій у Львові. Ви зможете ще раз переконатися, яке прекрасне місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,90
EUR
42,83
42,88
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...