• Головна
  • Вулиця Львова, яку перейменували на честь легендарного композитора Ігоря Білозіра: історія та фото
19:45, 27 вересня 2022 р.
Надійне джерело

Вулиця Львова, яку перейменували на честь легендарного композитора Ігоря Білозіра: історія та фото

У рамках редакційного спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua розповідає про вулицю у центрі міста, яку перейменували на честь українського композитора, лідера ансамблю "Ватра" Ігоря Білозіра.

Влітку цьогоріч у Львові було досить активне обговорення щодо перейменування вулиці у центрі міста, яка "носила" ім'я російського письменника Олександра Герцена. У рамках дерусифікації робоча група міськради розглядала різні варіанти і зупинилася на перейменуванні на пошану українського композитора, лідера ВІА "Ватра" Ігоря Білозіра. Пропонуємо більше дізнатися про цю вулицю. 

Вулиця Білозіра у Львові

Як змінювали назву вулиці впродовж її історії

Назву вулиці змінювали декілька разів за її історію. У 1913 році вулицю назвали на честь польського історика та письменника Владислава Лозинського. Тоді це була просто вузька стежка для піших прогулянок жителів. 

На початку німецької окупації Львова у 1941 році її перейменували на Тюльпенштрассе. Однак через три роки вулиці повернули довоєнну назву. У грудні 1944 року вулиця отримала назву на честь російського письменника, публіциста Олександра Герцена. Ця назва існувала понад 77 років - до серпня цьогоріч. 

Коли тривали дискусії щодо перейменування вулиці Герцена у Львові, в мережі фейсбук друга дружина Ігоря Білозіра Ольга Гошовська зазначила, чому саме цю вулицю варто перейменувати на честь композитора. 

"Ігор Білозір багато років проживав на вулиці Фредра, що фактично є паралельною до вулиці Герцена. В молоді роки жив у помешканні рідної сестри Руслани Білозір на вулиці Драгоманова, що навпроти. Навчався в консерваторії на Нижанківського, доволі близько від вулиці Герцена. Працював у філармонії на Чайковського, що теж у цій локації. Кілька років мав свою студію на Кн. Романа у приміщенні Львівського радіо. У помешканні заслуженого артиста України Ярослава Ковальчука на вул. Герцена записували разом твори.

Ця локація у багатьох львів'ян асоціюється саме з Білозіром. Так пишуть нам люди", - зазначила Ольга Гошовська. 

Влітку міська рада ухвалила рішення про перейменування вулиці і вона отримала сучасну назву саме на честь Ігоря Білозіра. 

Що відомо про Ігоря Білозіра, на честь якого назвали вулицю 

Ігор Білозір народився у Радехові на Львівщині. Він український композитор, музикант, виконавець, народний артист України, автор естрадних пісень, лідер вокально-інструментального ансамблю "Ватра".

Навчався у Львівському музично-педагогічному училищі та Львівській консерваторії, стажувався у США та Канаді. Із 1977 року - керівник ансамблю "Ритми Карпат" Львівського автобусного заводу, черед два роки став художнім керівником і солістом ВІА "Ватра" Львівської обласної філармонії. 

У травні 2000 року його побили у кав'ярні на проспекті Шевченка у Львові за те, що заважав своїми піснями групі відвідувачів співати та слухати російський шансон. Через травми він помер у лікарні. Його смерть мала міжнародний резонанс і викликала громадські заворушення.

Ігор Білозір

Як забудована вулиця та сучасні її фото

Вулиця Білозіра сполучає вулицю Франка з проспектом Шевченка та вулицею Князя Романа. Протяжністю становить 173 метри та забудована переважно кам'яницями. Більшість будинків є пам'ятками архітектури місцевого значення. 

Зокрема, в будинку №4 за Польщі було ательє дамських капелюшків пані Чапліцької. Під № 5 - п'ятиповерховий житловий будинок. 

Вулиця Білозіра у Львові

Будівля на Білозіра, 6 - чотириповерхова чиншова кам'яниця, якій вже понад 100 років. Її створили за проєктом львівського архітектора Івана Багенського за участі будівничого Войцеха Дембінського. У цьому будинку зберігся вітраж сходової шахти "Карпатський пейзаж" початку XX століття. 

Вулиця Білозіра у Львові

Будівля № 7 - колишній польський академічний дім "Лозинець", який побудували у 1906 році за проєктом архітектора Альфреда Захаревича. У цьому будинку польське студентство розпочало свою мобілізацію для оборони Львова.

У міжвоєнний період одне з приміщень споруди було головним осередком Академічної читальні - першого польського студентського наукового товариства, заснованого 1867 року у Львові. Нині тут діє гуртожиток Франкового вишу. 

Вулиця Білозіра у Львові

На Білозіра, 9 розташована житлова кам'яниця, що внесена до реєстру пам'яток архітектури місцевого значення. 

Вулиця Білозіра у Львові, Фото: 032.ua

Вулиця Білозіра у Львові, Фото: 032.ua

Під №10 - будинок було розбомблено під час Другої світової війни. У наш час на його місці побудували готельний комплекс, що займає місце на сусідній вулиці Фредра та вулиці Білозіра. 

Вулиця Білозіра у Львові, Фото: 032.ua

Вулиця Білозіра у Львові, Фото: 032.ua

Читайте також: Замість Некрасова - Юрія Руфа. Історія вулиці Львова, яку перейменували на честь захисника України, - ФОТО

Фото на головній: 032.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #вулиці_Львова #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,14
39,20
EUR
42,65
42,75
PLN
9,89
9,94
Оголошення
live comments feed...