• Головна
  • Новина для львів’янок, які стануть матерями: для вас з’явився новий податок
08:41, 8 липня 2013 р.

Новина для львів’янок, які стануть матерями: для вас з’явився новий податок

Із 1 липня з допомоги жінкам при надії, які йдуть у декрет, стягуватимуть податки. 33% єдиного соціального внеску від виділеної суми стягуватимуть із роботодавця і 2% — з вагітної. Це передбачають зміни до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пише Газета по-українськи.

— Відпустку у зв'язку з пологами дають після 30 тижнів вагітності. Зазвичай її оплачують наперед. Щонайменше це 6100-6400 гривень, залежно від відпрацьованих днів та величини зарплати, — каже 38-річний Андрій Новак, голова Комітету економістів. — Відтепер підприємство має заплатити у податкову понад 2 тисячі гривень єдиного соціального внеску, а майбутня мати — 122-128 гривень.

Завдяки додатковому оподаткуванню держбюджет щомісяця отримуватиме понад 100 млн грн, порахували у Комітеті економістів.

— Те, що уряд узявся за соціальні статті, означає, що бюджет у надкритичному стані. Бракує коштів на основні витрати. Зменшилися надходження від промисловості, бо виробництво за останні півроку впало на 9,3 відсотка. Знизилося на 1,1 відсотка ВВП. Але оподаткування вагітних не врятує держскарбницю. Для малих і середніх приватних підприємств платити більш як третину податку від допомоги — це багато. Шукатимуть, як їх оминати — не оформлюватимуть жінок офіційно або вимагатимуть при влаштуванні на роботу медичну довідку, що не вагітні.

У державних установах заплатити додаткові кошти легше — їх упишуть до щорічного бюджету й отримуватимуть від Держказначейства.

— Однак керівники держустанов також намагатимуться не брати молодих. Бо Держказначейство нерідко затримує виплати, виникають труднощі з вагітними-підлеглими. Міжнародні компанії вчасно виконуватимуть зобов'язання і перед державою, і перед вагітними. Та за кілька місяців і вони скоротять набір молодих жінок, щоб зменшити витрати.

Жінкам при надії буде складно знайти роботу.

— Краще її шукати, доки не видно живота. Але якщо вагітній пропонуватимуть роботу за неофіційну зарплату, в неї не буде виходу. Доведеться погоджуватися. Держава знову замість того, щоб захищати громадян, серйозно підставила їх.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,20
39,40
EUR
42,65
42,90
PLN
9,82
9,90
Оголошення
live comments feed...