• Головна
  • Протипожежна сигналізація та інші системи оповіщення на підприємствах
Новини компаній
15:15, 15 липня 2022 р.

Протипожежна сигналізація та інші системи оповіщення на підприємствах

Новини компаній

Всім відомо, що протипожежна сигналізація є необхідною і мінімальною (хоча й недостатньою) вимогою, що висувається до оснащення громадських та виробничих об'єктів. Без неї прийняти об'єкт в експлуатацію або спокійно займатися виробництвом неможливо. У першому випадку будівля не буде визнана відповідними будівельними нормами та правилами, у другому неминучі зауваження контролюючих служб, що тягнуть штрафи та заборону статутної діяльності до усунення порушень.

Про те, які види сигналізації використовуються на підприємствах, і чи вони можуть поєднуватися з пожежною сигналізацією, розповідає київська компанія Fire Security.

Протипожежна сигналізація та інші системи оповіщення на підприємствах, фото-1

Призначення протипожежної сигналізації

Завдання пожежної сигналізації – це виявлення ознак займання з метою негайного оповіщення персоналу необхідність евакуації, боротьби з вогнем і порятунку майна. Робочими органами протипожежної сигналізації є сповіщувачі – датчики:

  • Диму;
  • Температури;
  • Полум'я.

На сучасному етапі прилади протипожежної сигналізації поєднуються (інтегруються) в комплексну протипожену систему, про що можна дізнатися за посиланням https://firesecurity.com.ua/sistemy-protivopozharnoi-zashchity/.

Охоронна сигналізація

Якщо протипожежна сигналізація інформує персонал та спеціальні служби про виникнення пожежної ситуації, то охоронна – про несанкціоноване проникнення на об'єкт (територію чи приміщення). Цей варіант сигналізації набув поширення як на режимних об'єктах, а й у побуті, а замовити його можна за посиланням https://firesecurity.com.ua/montazh-ohoronnikh-sistem/. Тут використовуються датчики руху (в т.ч. об'ємні, здатні відрізнити людину від дрібної тварини), радіохвильові, вібраційні, магнітно-контактні (датчики відкриття дверей та вікон), датчики розбиття скла, що передають інформацію про появу зони їх дії рухомих предметів або про розмиканні периметра, що охороняється. В рамках охоронної функції здійснюється також облік доступу, коли важлива не так охорона, як контроль часу відвідування об'єкта та кількості персоналу.

Подібно до протипожежної сигналізації, охоронна система може не тільки передавати сигнал на пульт охорони, але й запускати різну виконавчу автоматику: блокування виходу, відео-звукозапис, голосові попередження, освітлення та засоби активного захисту території. У зв'язку з цим дві системи для здешевлення часто поєднують в єдину охоронно-пожежну сигналізацію.

Тривожна сигналізація

Типовим прикладом пристроїв цього класу є кнопка, за допомогою якої передається повідомлення тривожній групі на виїзд під час нападу на об'єкт. Натискання здійснює оператор, особисто оцінює обстановку, т.к. датчиків тут немає.

Аварійна (аварійно-попереджувальна) сигналізація

Дія цієї системи також заснована на різних датчиках (тиску, температури, рівня рідини, сейсмічної активності), завданням яких є повідомлення про аварії на об'єкті та окремих його технічних системах (трубопроводі, резервуарах, залізничному полотні тощо). Також ця система може сигналізувати про розвиток штатної ситуації, що просто вимагає втручання (наприклад, випорожнення паливного бака, наповнення трюму, що вимагає відкачування і т.д.).

Сигналізація оповіщення

Повітряна тривога, важливі повідомлення, інструкції, запуск сирени, розсилка СМС – завдання сигналізації, запуск якої ініціюється оператором без будь-яких датчиків на основі особистої оцінки обстановки або команди від керівництва.

Що таке інтегрована сигналізація?

Нині займатися встановленням різних типів сигналізації однією об'єкті витратно і який завжди можливо технічно. Тому розвиток техніки йде шляхом інтеграції - об'єднання кількох типів в одній системі. Наприклад, компанія Fire Security може запропонувати замовнику пожежну сигналізацію, інтегровану в систему охорони та контролю доступу. Хоча для цього буде потрібне складніше обладнання, монтаж кожної підсистеми виконується одночасно, що є більш вигідним рішенням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
39,98
EUR
43,15
43,26
PLN
10,02
10,07
Оголошення
live comments feed...