• Головна
  • Новий закон: відпустка по пологам зарахується до страхового стажу при призначенні пенсії
11:51, 29 червня 2013 р.

Новий закон: відпустка по пологам зарахується до страхового стажу при призначенні пенсії

З 1 липня ц.р. набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії». Цим Законом  внесено, зокрема, зміни до окремих пенсійних положень. Про це інформують у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області.

Із набуттям чинності Закону буде вирішено питання про зарахування  до страхового стажу часу перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Починаючи з січня 2004 року, при призначенні пенсій за нормами Закону України  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»  час перебування жінок у відпустці у зв’язку з вагітністю  та пологами до страхового стажу не  зараховувався, оскільки вони не вважалися застрахованими особами і, відповідно, за них не сплачувалися внески до Пенсійного фонду. Тепер це питання врегульоване. Отже, з липня 2013 року особи, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами,  будуть застрахованими особами, відтак ця відпустка зараховуватиметься до страхового стажу при призначенні пенсії.

Потребувало законодавчого врегулювання положення про виплату пенсії по втраті годувальника дітям, які досягли 18-річного віку, в період перерви у навчанні. Відповідно до чинної редакції пенсійного закону, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника та які досягли 18-річного віку, втрачали право на отримання такої пенсії за місяці перерви у навчанні  між закінченням одного навчального закладу і вступом до іншого. Тобто дитині, яка закінчила школу у червні, а розпочала навчання у вищому навчальному закладі з вересня, пенсія за липень і серпень не виплачувалась. Діти не отримували пенсію у період перерви в навчанні навіть в одному й тому ж закладі (між отриманням кваліфікації бакалавра і вступом до магістратури).

Новий закон це питання врегулював: відтепер діти (якщо вони навчаються за денною формою навчання) матимуть можливість  отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника в періоди перерви в навчанні, але за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців.

Важливо також, що новоприйнятий Закон змінить механізм перерахунку пенсій з 1 березня кожного року, передбачений частиною 2 статті 42 Закону про пенсійне страхування. Якщо за чинним законодавством право на перерахунок пенсій визначалося  залежно від того, на скільки у попередньому році зріс розмір пенсії особи, то в зв’язку зі змінами, внесеними новим законом, це не матиме значення.

Перерахунку фактично підлягатимуть всі пенсії, раніше призначені за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. При цьому заробітна плата, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, буде підвищуватися на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком.

Кожному пенсіонерові гарантується підвищення заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, на коефіцієнт не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Порядок проведення такого перерахунку, як і раніше, буде визначатися у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,83
39,88
EUR
42,81
42,81
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...