• Головна
  • «Дім легенд» у Львові чи плоский будинок в Одесі, а, можливо, запорізька «Пізанська вежа»: незвичайні будівлі України (ФОТО)
Тема для обговорнення
09:03, 23 червня 2013 р.

«Дім легенд» у Львові чи плоский будинок в Одесі, а, можливо, запорізька «Пізанська вежа»: незвичайні будівлі України (ФОТО)

Тема для обговорнення

Щорічно в Україні будуються сотні нових будівель, наприклад, сучасний Жилой комплекс, офісні приміщення або торгові центри. Міста поступово змінюють свій вигляд, а разом з ними і вся країна в цілому. Звичні помпезні будівлі сталінського «класицизму» або безликі «коробочки-хрущовки»  змінюються новими скляними висотками. Правда, особливими архітектурними шедеврами один від одного вони не відрізняються. Приватні інвестори, придумуючи дизайн своїх будівель, наче й не розглядають інших варіантів, окрім як метал і скло.

Однак на тлі всіх цих «холодних» хмарочосів ще збереглися будівлі, які дивують. В основному це будівлі, що пережили реконструкцію, хоча іноді трапляються і сучасні будинки, які сильно вибиваються з ряду одноликих собі подібних.
Вперше Україна переступила звичний для неї архітектурний вигляд в 1912 році, коли в Києві був побудований перший на території Російської імперії хмарочос - будинок Гінзбурга. Його висота становила близько 50 метрів, всього 12 поверхів. 24 вересня 1941 будинок підірвали, а повністю знищено його на початку 1950-х років, коли проводилося остаточне розбирання фундаменту будинку.
Трохи пізніше був побудований ще один архітектурний шедевр тих часів - харківський Держпром. До речі, будівлю до цих пір вважають однією з найвищих у місті. Також вона примітна тим, що вистояла, незважаючи на кілька спроб німців підірвати ...
Так чи інакше, а в кожному місті є своє будівля-пам'ятка. Причому вона бути досить сучасною. Яскравий приклад тому - запорізька «Пізанська вежа», побудована в 1949 році. 7-поверховий будинок до кінця 20 століття накренився більш ніж на 2 градуси від обрію! Між вежею і прилеглим будівлею утворилася тріщина в 10 сантиметрів. Вирівняли конструкцію лише за допомогою закачаного під фундамент рідкого скла. До всього іншого, під час реконструкції башта обзавелася і симпатичним прикрасою - флігелем зверху. Башта особливо красива у нічний час доби, коли вмикається підсвітка.

запорожье3

 

запорожье

 

Ще одна будівельна пам'ятка Запоріжжя - так звані «3 щогли». Велетенські конструкції ЛЕП з Хортиці через Дніпро, що несуть високовольтні лінії з напругою 154 кВ. Висота "щогл" близько 100 метрів над рівнем моря

запорожье 2

 

запорожье4

 
А ось Одеса може похвалитися будівлею і зі столітньою історією, і з незвичайним архітектурним рішенням. На Воронцовському провулку 4, знаходиться найсмішніший і незвичайний, можна навіть сказати, містичний будинок міста. З першого погляду - будинок як будинок, мало чим відрізняється від інших старих житлових будівель. Але якщо трохи пройти і подивитися на нього збоку, з певного ракурсу, то виявиться, що будинок виглядає плоским, як ніби від нього залишилася одна фасадна стіна. Тому цей будинок так і називають - Будинок-стіна.

Одесса2

 

Одесса

 
Перше питання, яке з'являється в голові, оговтавшись після легкого шоку: «Як таке може бути, і як там можуть жити люди!?» Так, це важко уявити, але квіти на підвіконнях, фіранки і кондиціонери наполегливо говорять про наявність мешканців у цьому будинку .
Насправді, секрет такого архітектурного обману в тому, що задня стінка будинку прилягає до фасадної, тобто будівля має трикутну форму. Історики стверджують, що під час будівництва цього будинку, ще в період царської Росії, не вистачило коштів на будівництво бічної стіни, ось і довелося звести дві стіни разом. Тоді ніхто й подумати не міг, що в підсумку ця будівля стане пам'яткою Одеси і буде викликати море здивування і захоплення у гостей і жителів міста.
Правда, в останні роки Будинок-стіна багато разів опинявся під загрозою. Довгий час влада говорила про капітальний ремонт будівлі, а потім збоку почалося будівництво двоповерхового будинку, який закривав вид на «плоску» стіну. Одесити вийшли на акції протесту і зупинили варварське знищення своєї архітектурної «фішки». Нещодавно будівлю включили до списку пам'яток архітектури.

У Криму, безумовно, є величезна кількість історичних пам'яток: палаци, фортеці і навіть цілі містечка. Однак є тут і вдомі сучасні споруди, що викликають інтерес у туристів. Один з таких будинків буквально минулого року презентували в Ялті.

дом вверх ногами ялта

 

дом вверх ногами 2 ялта

 Він побудований ... догори дригом. Будиночок на 43 квадратних метра кримські будівельники зводили 2 місяці. У підсумку споруду утримує тільки верхівка даху, в самому будинку меблі звисають зі стелі, а люстри знаходяться на підлозі. Господарі запевняють - все прикрутили надійно, навіть важкий диван не впаде.
Ідею будинку догори дригом запозичили у поляків. У подальших планах розробників - побудувати поруч з химерною спорудою перевернутий гараж, в якому догори колесами буде закріплений справжній автомобіль.
Ще один архітектурний унікум Криму - будинок, схожий чимось на кілька складених один на одного сірникових коробок. Знаходиться він у Форосі. А належить Донецькому металургійному заводу, який замовив будову у лондонського архітектора Робіна Монотті. Відпочивають тут, за чутками, працівники заводу (але, ясна річ, далеко не кожен бажаючий). Вартість такого яхтового будиночка - близько 1 млн. євро.

дом-коробок ялта

 

домик-коробок 2 ялта

 
А під Євпаторією можна зустріти оригінальні будинки-куполи, виготовлені з пінополістиролу - аналога пінопласту.

дом-купол ялта

 

Вартість таких будиночків оцінюється в 200 доларів за кв.м., а побудувати його можна всього за 10 днів. Збирається такий купол з блоків, які з'єднуються один з одним пазами - на зразок великого дитячого конструктора. Елементи такого «пазла» скріплюються між собою будівельною піною. Потім в куполі прорізають вікна та двері. Будувати їх на території Криму почали ще влітку минулого року, і минулі зима і осінь показали, що будови чудово перенесли випробування морозами та зливами.

Не менш захоплюючі споруди є і у Львові. Чого тільки вартий легендарний будинок, який, до слова, так і називається - «Дім легенд».

Львов2

 

Львов3

 

Львов

 

Мабуть, це сама знаменита кав'ярня країни. Семиповерхова будівля на вул. Давньоєврейській приваблює не тільки сотні туристів, але і львів'ян. Кожен поверх кафе це якась легенда про Львів. Упорядники закладу, здається, зібрали під дахом одного будинку їх усі. Легенда бруківки, часу, погоди, левів. Є тут і колекція місцевих звуків. Кажуть, що в спеціальній кімнаті можна почути «Львівський дощ», «Підземну річку» і навіть «Сон мера Львова». Підносиш трубку до вуха і слухаєш, як він сопе.  Там зберігається легенда і про закованої річці Полтві. Кажуть, в ній водяться дивні риби, які нібито плавають під Львівським оперним театром.

Львов6

 

Львов8

 

Львов9

 
На даху легендарного будинку стоїть старенька машина. Як вона опинилася на терасі - також легенда. Взагалі, Дім легенд краще один раз побачити, відчути і вдихнути в легені. Тільки так можливо відчути атмосферу старого Львова.

Львов4

 

Львов5

 

Львов7

 
А ось схід України в цілому вкрай бідний у плані архітектури. Багато міст з'явилися тут зовсім недавно, в кінці 19 століття. А деякі не нарахують у своїй біографії і сотні років. Звідки ж узятися унікальній архітектурі, пам'яткам і т.ін. До речі, існує думка, що є прямий зв'язок між відсутністю всього того, що ми називаємо пам'ятками історії, в тому числі і архітектурними, і низьким рівнем культури та національної самосвідомості жителів.

Як би там не було, але сьогодні жителі сходу України прагнуть «надолужити згаяне», створюючи шедеври сучасного будівництва. У Донецьку, наприклад, зводять один хмарочос за іншим. Хоча висотки для Донецька ще зовсім недавно були екзотикою. Причина - велика кількість шахтних виробок, на яких розташоване місто. Однак амбіції в плані висотних будівель у Донецька були завжди, якщо подивитися на Генеральний план міста. Незважаючи на те, що далеко не всім планам судилося збутися, сьогодні Донецьк може похвалитися парою десятків хмарочосів. Самий-самий в цьому рейтингу - житловий будинок, іменований "Королівська вежа". Його висота 109 метрів, будівля налічує 27 поверхів плюс технічний, знаходиться по пр. Дзержинському, на березі Кальміусу, протилежного тому, де сьогодні зводиться нове інфраструктурне диво Донецька - "Кальміус Арена".

Панорама_кинг2_новый размер Донецк

 

Панорама_плаза1_новый размер  Донецк

 
Далі в рейтингу донецьких висоток розташовуються бізнес-центри "Північний", висота якого становить приблизно 105 м, а також його клон "Столичний" по пр. Б.Хмельницького. Третє місце займає одна з найкрасивіших будівель міста - БЦ "Green Plaza", висота, якої трохи менше 100 метрів. Приблизно в цих же межах «зростання» будівель БЦ "Пушкінський" і "МАКО".

Северный Донецк

 

Панорама_столичный4_новый размер Донецк

 

Відшукалася пам'ятка і в промисловому Луганську. Місто відоме своїм готелем «Україна», який побудували українські націоналісти і німці. Будівлю звели за проектом видатного архітектора І.Ю. Каракіса, звинуваченого незабаром після будівлі в українському націоналізмі, а через деякий час-в космополітизмі.

Луганск2

 

Луганск

 
У сорокових роках XX століття, на місці майбутнього готелю був пустир.
Готель почали будувати відразу ж після закінчення війни в Луганську (тоді Ворошиловграді) у 1944 році.
У 1947 будівництво було закінчено, і в 1952 році готель прийняв своїх перших відвідувачів. Спочатку, і під час будівництва назва проекту була «Москва», однак через те, що відкриття відбулося напередодні свята Великого Жовтня, в останній момент було прийнято рішення назвати готель «Жовтень».
Для того щоб готель якимось чином пов'язати з регіоном, ресторан на першому поверсі назвали «Україна».
Особливість полягає в тому, що на початку будівництва використовували працю полонених німців, які залишилися на території міста після війни. Однак вони виконували тільки «чорну» роботу. Всі архітектурні та будівельні ідеї, а також художнє оформлення було виконано архітектором Каракісом. Ніякого творчого внеску з боку німців не було і в закінченні будівництва вони вже участі не брали.
Однак є ще ряд версій будівництва цієї споруди: є думка, що нинішня «Україна» - це не що інше, як колишня царська в'язниця, яка працювала без наглядачів. Фасад будівлі прикрашає «мозаїчний килим», а також вертикальні трикутні пілястри з білої силікатної цегли.
Орнаментом  автор як би перетворює площину стіни в килим, витриманий у тих художніх традиціях, які автор спостерігав в далекому дитинстві на Поділлі. На «короні» фасаду будівлі - п'ятикутна стилізована цегляна зірка з годинником, а з боків - силуети башточок. Деякі елементи схожі зі стилем Кремлівської стіни (так як готель проектувалася і будувалася як готель «Москва»).
Інша версія була про те, що будівля пізнішого періоду, а саме, післявоєнного, і життям своїм вона зобов'язана полоненому німецькому архітекторові. Сама будівля була складена після війни військовополоненими німцями в спокутування своєї провини за скоєне в нашій країні.

А в Маріуполі меценат вирішив звести один з найвищих храмів в Україні. Президент концерну "Азовмаш" Олександр Савчук за кошти створеного ним фонду розпочав будівництво храму на честь Покрова Божої Матері. Перший камінь на будівництві був закладений ще у 2007 році. У 2010-му була проведена урочиста церемонія закладки капсули з благословенною грамотою. Новий храм мав стати найвищим у Донецькій області та увійти до п'ятірки найвищих в Україні.

мариуполь

 

мариуполь2

 
Олександр Савчук мріяв створити щось особливе в Маріуполі. Спочатку до розпису храму планувалося залучити знаменитого російського живописця Іллю Глазунова, однак згодом виявилося, що це зробити неможливо.
Восени 2012-го Олександра Савчука не стало. Що буде тепер з храмом - невідомо. Чи захоче новий власник "Азовмаша" завершити розпочату його попередником - велике питання. Однак поки будівництво на об'єкті фактично не ведеться, і всі обіцяні терміни завершення робіт зірвані.

Дніпропетровськ, також, як і Донецьк, мабуть, намагаючись надолужити згаяне, вибудовує архітектурні шедеври сучасного світу. Найзнаменитіші в місті на Дніпрі будівлі - башти-близнюки, побудовані в 2003 році (майже через 2 роки після трагедії в Нью-Йорку). До речі, найвищі будівлі в Україні на момент будівництва.

башни близнецы Днепр

 
Вежі складаються з двох будівель - Західної та Східної - і є житловим утворенням, об'єднаним трирівневою платформою. 28-поверхові конструкції веж складаються з житлової частини і вбудованих приміщень.
Ще одна незвичайна будівля Дніпропетровська - це єврейський культурний центр "Менора". Відкритий він був 16 жовтня минулого року. Найбільший єврейський центр у світі.

менора Днепр

 
Перші вежі, що виходять на вулиці Шолом-Алейхема і Дем'яна Бєдного - п'ятиповерхові, слідом за ними дві десятиповерхові вежі, далі Пятнадцятиповерхові, а замкне ці дві лінії кутова двадцятиповерхові вежа, найвища в усьому комплексі. Перші два поверхи з'єднують всі сім веж наскрізним проходом, у вигляді двусвітної галереї, на зразок знаменитого «Пасажу». У цих двох перших поверхах розташовуються магазини, кафе, у тому числі, і інтернет-кафе і багато інших сервіів  для жителів і гостей міста.
Спонсори будівництва - багатющі дніпропетровці - Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Концептолог - Геннадій Аксельрод, убитий рівно за півроку до відкриття свого дітища.

Дивно, але перша столиця України не має якоїсь оригінальної архітектури. У місті, на жаль, збереглося не так багато будівель 19 століття. Багато з них або перебудовувалися, або знаходяться в жалюгідному стані. Харків, як і Дніпропетровськ, більш примітний своїми сучасними будівлями. Не рахуючи вищезгаданого Держпрому та будинку з химерами (1912-1914) - архітектурний пам'ятник в Харкові в стилі модерн з елементами англійської готики. Близько п'ятнадцяти років, по кінець 1980-х років, будівля стояла забитим, потім було передано театральному факультету інституту мистецтв імені І. П. Котляревського.

дом с химерами 2 харьков

 

дом с химерами3

 

дом с химерами харьков

 
Будівельний бум висоток у Харкові розпочався на початку 21 століття. Основна їх маса була збудована в районі проспекту Леніна. Зараз хмарочоси ростуть, як на дріжджах. Забудовники наче змагаються: хто побудує будинок швидше і вище. При цьому будівельні компанії змагаються не тільки в красі і висотності будинків, але і в їх назвах. Імена ідентичні з назвою компаній змінюються на Ж / К «Сонячний» або «Рожевий», «Будинок з ротондою» або «Світлий» ...

монте плаза Харьков

 

Найвищим будинком у Харкові є житловий комплекс «Монте-Плаза». У будинку 27 поверхів, а висота будівлі 101 і 103 метри.

Цікаво знати
Найдавніші будівлі України - Софійський собор (точна дата заснування - 1011 рік) і Спасо-Преображенський собор, який знаходиться в Чернігові. Собор належить до унікальних пам'ятників візантійсько-київської школи зодчества першої половини XI століття.
Найдорожча будівля України - торгово-розважальний центр. Знаходиться в Києві. Будівля з площею 41000 м2 коштує близько 68 мільйонів гривень.
Найвища будівля в Україні - житловий комплекс на Кловському узвозі, 7, теж у Києві. Це двосекційний хмарочос, який складається з 18-поверхового офісного центру та 48-поверхового житлового комплексу. Загальна висота будівлі 162 метри. До речі, для порівняння - найвища будівля світу - «Вежа Халіфа» в Дубаї висотою 828 метрів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,33
39,36
EUR
42,77
42,85
PLN
9,89
9,91
Оголошення
live comments feed...