• Головна
  • Відреставрувати балкон у Львові коштує 55 тисяч гривень
16:50, 20 червня 2013 р.

Відреставрувати балкон у Львові коштує 55 тисяч гривень

В рамках проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», що втілюється спільно Львівською міською радою та Німецьким товариством міжнародної співпраці, протягом 2012-2013 років було відреставровано 9 балконів. Про це інформує прес-служба Львівської міськради.

Роботи на двох ще тривають. Загальна сума реставрації усіх балконів склала майже 500 тис. грн., тобто, один балкон в середньому обійшовся в 55 тис. грн.

«Спочатку було складно, бо потрібно було купить верстак знайти підрядників і навчити їх виконувати роботи, як того вимагають наші німецькі партнери. Ми це зробили, балкони вийшли гарні і мешканці задоволені. На балкон тепер безпечно вийти, з нього не тече, з нього у найближчі 20 років нічого не обвалиться. Найскладніший був балкон на вул.Дудаєва, 9. Матеріал для нього нам довелося привозити аж з-під Праги, ремонт вийшов фантастичний, мешканці задоволені. У цьому випадку була ініціатива мешканців, вони перші звернулися і хотіли реставрувати балкон», - розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

«Балкони є одним з найскладніших конструктивних елементів будівлі, адже складаються з різних матеріалів, кожен з яких треба реставрувати по-своєму. Крім того, залежно від архітектурної епохи, до якої належить будівля, методика опрацювання цих матеріалів різниться. Технічні складності на об`єктах були дуже різними, адже всі балкони мають різні конструктиви і матеріали, а знаходились на дуже різних стадіях руйнації. Це вимагало від нас надзвичайно уважного архітектурного нагляду та індивідуальної архітектурної концепції для кожного балкону», – розповідає архітектор GIZ Анна-Марія Роте.

Балкони, що було відреставровано, знаходяться на п’яти будівлях з трьох століть. Серед них: вул. Краківська, 17 - найстаріша будівля з 18 ст., на якій відбувалась реставрація балкону. Тут була проведена реставрація кронштейнів з природного каменю та чавунної решітки, що з'явилась пізніше в 19 ст.; вул. Левицького, 10 - балкон складається переважно з металевих конструкцій; на балконах на вул. Федорова, 12 і 29 з часу сецесії в першу чергу були проведені роботи на металевих решітках та було виготовлено в більшості, відсутні ліпні кронштейни; балкон на вул. Дудаєва 9, який знаходиться на еркері, став одним з найскладніших об’єктів, оскільки втратив велику кількість декоративних елементів з «роман-цементу» – матеріалу, історична продукція матеріалу якого у Львові на сьогодні практично втрачена

«Під час цього пілотного проекту ми взялися за реставрацію балконів, що знаходилися в дуже поганому стані. До реставрації були залучені чотири фірми, з якими ми крок за кроком пройшли технологію реставрації балконів різних часів. Тим самим ми створили базу для реставрації в місті на майбутнє. На 2013 рік ми запланували реставрацію 21 балконів на 16 будівлях», – розповідає керівник проекту GIZ у Львові, Іріс Гляйхманн.

Як уточнила Ліля Онищенко, цього року  триватимуть на вул.Сербській, 13, Лесі Українки, 24 - Друкарська, 6а, вул.Краківська, 26, пл.Соборна, 11, 9, 10, вул.Дорошенка, 6, вул.Лесі Українки, 36, вул.Богомольця, 10, вул.Лисенка, 7. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...