• Головна
  • Холодне літо 2013-го ... (ФОТО, ВІДЕО)
Тема для обговорення
09:00, 16 червня 2013 р.

Холодне літо 2013-го ... (ФОТО, ВІДЕО)

Тема для обговорення

Літо - це добре, але не тоді, коли починається воно зі шквального вітру, злив і граду.

Щороку велика частина населення нашої рідної країни із захватом чекає літа: період бажаних канікул, довгоочікуваних відпусток, з якими пов'язані такі чудові речі, як море і засмага, нові враження і знайомства, пригоди і, як наслідок, мільйони фотознімків. Саме до літа купуються нові вбрання та взуття, оновлюється косметика, змінюються образи, дами худнуть, а хлопці опрацьовують прес. Саме на літо покладаються надії, з ним пов'язані мрії, про нього будуть зітхати зимовими вечорами. Але погода ніколи не рахується з нами, вважаючи за краще підносити сюрпризи.

Літо 2013 почалося, як мінімум, на місяць раніше покладеного терміну. У травні в Україну прийшло небачене потепління, а разом  з ним в окремих регіонах стартував курортний сезон. Травневу засмагу в Криму та на Азовському морі, біля берегів Дніпра та біля ставків по всій Україні встигли отримати мільйони. Здавалося б, такий багатообіцяючий старт не зможе нікому зіпсувати відпустку. Однак початок червня зіпсував настрій всім.

Синоптики ще в травні пророкували, мовляв, не чекайте літа на початку червня. Але, як це часто буває, ми сподівалися на диво, якого, на жаль, не сталося. Зливи, град, шквальний вітер ... Холодне літо 2013-го ....


Вершники одеського «апокаліпсису»
Схоже, найбільше від «літньої» погоди дісталося Одеській області. У ніч з 31 травня на 1 червня Одеса пережила страшний за останні 30 років ураган. Через регіон пройшов холодний атмосферний фронт з грозою, сильним дощем та шквалистим посиленням вітру, швидкість якого Гідрометеорологічний центр Чорного та Азовського морів визначив в 26 - 31 м / с. Загинула одна людина, близько 50 були травмовані, з них сім госпіталізовані.

одесса

 

У місті обрушилося більше тисячі дерев. Були зафіксовані десятки ушкоджень систем електропостачання та дві сотні обривів трамвайних і тролейбусних кабелів, вийшли з ладу 192 електропідстанції, була порушена робота ряду газопроводів. У багатьох будинках ураган виніс вікна, зірвав дахи, впала вежа мобільного зв'язку, на пляжах в море змило пісок. За попередніми даними, ураган приніс збитків мінімум на 23 мільйони.
І через два тижні Одеса ще не опритомніла  від наслідків. У парках донині лежать обвалені дерева, погнуті ліхтарі, а одеські школи не знають, за чий рахунок будуть латати до вересня свої покрівлі. Влада заявила, що зможе очистити місто від гілок і проводів лише  до серпня.

Однак це був тільки початок. Неабияк розтративши свої сили на Одещині, ураган пішов випробовувати на міцність і інші регіони України.


Слідами стихії
В останні кілька років Харків підпадає під раптові стихійні зливи. Правда, синоптики запевняють, що нічого аномального в цьому немає. Кажуть, що такі дощі були й раніше. А корінні жителі Харкова запевняють у протилежному: таких стихійних ураганів ще 10 років тому не було. Урагани були такі раптові, а дощі не такі сильні, та й місто справлялося зі стихією набагато краще. Зараз же найменший дощ перетворює низини Харкова в річки.
Останній дощ у Харкові ледь не затопив півміста. Експерти пояснюють: вся причина в тому, що в ньому майже повністю забита зливова каналізація, і воді просто нікуди йти, от і застоюється  вона на дорогах, перетворюючи їх у ріки з плаваючими автомобілями. Міська влада від проблеми зовсім не відмовляється. Проблему визнає і обіцяє: незабаром ситуація зміниться на краще. «На сьогоднішній день проблеми з підтопленням існують на проспекті 50-річчя СРСР і на Клочківській. На проспекті Гагаріна, в районі лікарні № 13, цю проблему вирішили - там реконструювали зливники», - розповів директор департаменту будівництва та дорожнього господарства Володимир Чумаков. Зараз ведуться роботи і на проспекті 50-річчя СРСР. Завершити їх планують у поточному році. А для Клочківській ж розроблять новий проект будівництва зливової каналізації. Загалом, обіцяють красиво, а як воно буде ...
Стихійне літо в Миколаєві засипало городян градом розміром з велику квасолину і повалило чимало дерев. Там, де склалася аварійна ситуація, був навіть задіяний воєнізований гірничорятувальний загін. Сильні зливи призвели до підтоплення частини Корабельного району, а в центрі Миколаєва городянам довелося стрибати по калюжах і ховатися під парасольками Партії Регіонів.

николаев

 

Негода стала причиною великого числа відключень електроенергії. Проте всі ці неполадки міські служби усували в оперативному порядку. За винятком, хіба що, знеструмлення чотирьох будинків по вул. Казарського. В результаті пошкодження кабелю живлення, яке сталося 8 червня близько 22:00, жителі цих будинків залишилися без електроенергії і усунули її тільки до вечора наступного дня.
У перших числах червня злива стала причиною підтоплення прибережної зони Бердянська під час припливу. Азовське море вийшло з берегів і затопило бази відпочинку. У Запоріжжі стихія розігралася 13 червня, як результат - повалені дерева. На вулиці Маяковського дерево впало на припаркований автомобіль «Ланос». Заднє скло машини розбито вщент. Водій у цей час перечікував грозу в одному з місцевих кафе.
Сімферополь також постраждав від негоди. Частину міста підтопило внаслідок сильного дощу, вітер валив дерева, а місцями випав град. Постраждав магазин «Шопен» по вулиці Кірова, звідки рятувальники відкачали 10 куб.м. води. Аналогічна ситуація склалася і на іншому кінці міста - по Євпаторійському шосе в гіпермаркеті «Фоззі».

Злива затопила автопаркінг і приміщення, в результаті чого магазин був змушений закрити свої двері для покупців раніше. Співробітниками ГСЧС було відкачано 30 куб.м. води.
Дніпропетровськ стихія, на щастя, оминула. Лише в п'ятницю, 8 червня, двадцятихвилинний дощ зламав кілька дерев і перетворив розвилку біля ТЦ "Дафі" в озеро. Як повідомили у держслужбі з НС, у Дніпропетровську постійно ведеться робота з профілактики надзвичайних подій. Зокрема, днями провели навчання з порятунку потопаючих. У той же час священнослужителі Дніпропетровська в селах, де посуха особливо лютує, проводять у храмах спеціальні молебні про дарування дощу.
Ради були дощу і в Донецьку. У цей час року зливи тут - велика рідкість. А тому калюжі на дорогах сильно нікого не засмучували, і комунальників ніхто не лаяв. Хіба що учасники акції «Останній мирний протест», яких неабияка злива розігнала з площі перед Донецькою ОДА.

донецк

 


А нам все одно, чи Погляд на проблему чиновників
Чи не пощадила погода і Луганськ. Зливи та підтоплення, шквали та інші неприємності мали б потривожити місцевих чиновників, відповідальних за безпеку і захист міста і його населення, але на жаль ... Права рука мера Маноліс Пілавов, який курирує це питання, виявився у відрядженні. Його помічники навідріз відмовилися спілкуватися з журналістами. Виконуючий обов'язки начальника управління ЖКГ Луганської міськради Олексій Русаков послався на зайнятість у зв'язку з підготовкою до візиту президента, тому надав інформацію у письмовому вигляді. З надісланого документа випливає, що Луганськ готовий тільки до стихій у вигляді пожеж та повеней. В управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій взагалі заявили: «Так, а що ви хочете від нас? Це компетенція міської влади ». І додали, що у разі зливи в Луганську заллє тільки район залізничного вокзалу, а «це проблема зливників». Назвали ще одну проблему - грунтові води, які з року в рік затопляють Кам'янобрідський та інші райони Луганська. Про них добре відомо кожному луганчанину, але як і хто їх вирішує в місті - питання залишилося відкритим.
У Кривому Розі проливний дощ, а також забиті зливники стали причиною грандіозних пробок. Але найбільше дісталося Центрально-Міському та Дзержинському районам. Автомобілі, яким довелося рухатися по вул. Харитонова, Лермонтова і по пр. Миру, практично пливли. Величезна пробка утворилася від зупинки громадського транспорту "вул. Балхашська" до центрального-міського ринку. Друга пробка починалася від з'їзду з мосту на пл. Визволення до перехрестя вулиць Харитонова та Української. Враховуючи, що зазначені дороги і в гарну погоду не дуже-то зручні для автомобілістів, в дощ, коли вода затікала в салони тролейбусів, залишалося тільки глибоко дихати і сподіватися на порятунок, почувши чийсь щасливий вигук: "Суша! .." Судячи по автомобілях, які рухалися "по вуха" в воді, місто було явно не готове до потопу. Грати зливової каналізації абсолютно не прочищали, а тому "ріки", поточні по проїжджій частині, частенько "виходили з берегів" і розтікалися по тротуарах. І це центр міста і "червона лінія". Замість того, щоб якось відкачувати воду або в терміновому порядку прочищати решітки зливників, по місту їздили машини комунального підприємства, які, по всій видимості, "мили" проїжджу частину після і без того рясних опадів ...

кривой рог 4

 

кривой рог 2

 

кривой рог 3

 
У Львові повідомлення про зливи від Гідрометцентру надходили регулярно, але не завжди вчасно. Наприклад, про град 8 червня, в результаті якого постраждали вул. Богдана Хмельницького, Винники, Брюховичі та Варшавська, ніхто не попередив. Град розміром в 10-копійчану монету накоїв чимало лиха. А от про зливи, які пройшли  7 червня, повідомляли протягом тривалого часу і Гідрометцентр, і Львівська міськрада, і Львівобленерго. Негода знеструмила понад сорок сіл Львівщини. Паралельно з новинами про зливи, у львівських ЗМІ надходили забавні повідомлення від мера міста, мовляв, дощ змив дорожнє покриття на вул. Стуса, яке щойно завершили класти на абсолютно зруйновану дорогу.

львов 2

 

львов 3

 

львов

 

...
Звичайно, літо тільки починається, і подібних погодних неприємностей, як заявляють синоптики, більше бути не повинно. Дуже хотілося б у це вірити. Як і в слова представників місцевої влади, які в черговий раз пообіцяли навести лад у власних містах. Яким би це літо не було для вас - кошмаром за вікном або неприємними повідомленнями з телескриньки - нехай пройде воно щасливо, весело і лише з приємними враженнями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,76
EUR
42,70
42,75
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...