• Головна
  • У Львові сьогодні підписали угоду на 30 мільйонів євро (ФОТО+ВІДЕО)
17:27, 13 червня 2013 р.

У Львові сьогодні підписали угоду на 30 мільйонів євро (ФОТО+ВІДЕО)

ЄБРР продовжує свою інвестиційну діяльність у модернізацію локального централізованого теплопостачання в Україні. Кошти банку спрямовуються на підвищення енергетичної та економічної ефективності, зміцнення фінансової сталості та забезпечення регуляторного реформування організацій комунального комплексу.

Відтак, у Львові за кошти банку та Фонду E5P впроваджуватимуть проект створення енергоефективної системи опалення, зниження викидів вуглекислого газу та скорочення експлуатаційних витрат, інформує прес-служба ЛМР.

Відповідні угоди сьогодні підписали у Львівській міській раді.

Відтак, проект банку у Львові, найбільшому західноукраїнському муніципалітеті, буде складатися з кредитних коштів ЄБРР у розмірі до 20 млн. євро, доповнених грантом у розмірі до 10 млн. євро від Східноєвропейського партнерства по енергоефективності та екології (E5P), що стане найбільшим з усіх, які до сьогодні були надані Партнерством E5P українським муніципалітетам. Важлива технічна допомога, необхідна для підготовки та реалізації проекту, була надана урядом Швеції.

«Це дві важливі угоди. 10 млн євро – це грант, який ми отримуємо і який суттєво покращить постачання тепла у Львові, це кошти, які ми отримуємо як подарунок для громади міста Львова. І 20 млн євро – це кредитна угода, яку ми отримуємо на дуже вигідних умовах на термін 13 років. Це дуже велика інвестиція. Грантова угода є однією з найбільших в Україні, які підписувались до сьогоднішнього дня по тематиці енергозбереження», - розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Пакет фінансування отримає ЛКП «Львівтеплоенерго», яке використовуватиме кошти для модернізації та реконструкції існуючої інфраструктури централізованого теплопостачання в місті. Грантові кошти (10 млн євро від Фонду Е5Р) дозволять профінансувати встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП), а 20 млн євро кредиту ЄБРР скерують на реконструкцію та модернізацію теплових мереж, установку газових міні-ТЕЦ для виробництва тепла та електроенергії, заміну застарілих магістральних трубопроводів та встановлення необхідних систем контролю.

Реалізація цього проекту дозволить Львову скоротити споживання природного газу на 6,9 млн. кубометрів, електроенергії — на 2900 МВт, та води — на 15900 кубічних метрів на рік. За рахунок ефективнішого використання палива викиди CO2 також скоротяться майже на 80 тис. тонн на рік. Також після завершення проекту близько половині жителів міста буде забезпечено якісніше та екологічно чисте опалення та гаряче водопостачання.

«Сьогодні стоїть завдання не піднімати тарифи. Модернізуючи систему теплопостачання, ми збільшуємо надійність наших систем. Все це обладнання, яке сьогодні використовується на Львівтеплоенерго, - це обладнання, яке має довгий термін експлуатації – 30-60 років. Багато устаткування вже можна передавати в музей. Але з боку держави нема можливості вкладати кошти в модернізацію. Тому, беручи кошти банку, ми модернізуємо систему. Якщо виникає зимою аварійна ситуація, її ліквідація коштує в десятки разів дорожче, ніж плановий ремонт і заміна мережі. Ми міняємо частково мережі. На сьогодні втрати в мережах, які мають великий термін експлуатації, до 40%. Завдяки заміні втрати зменшуються до 6-7%. Це суттєва економія.

Орієнтовно, основний об’єм робіт буде у наступному році. До кінця цього року треба пройти усі тендерні процедури, погодження. Контроль будуть здійснювати фахівці, яких визначає банк. Це вигідно для громади міста, бо для нас важлива надійність роботи і щоб ми мали мінімальні затрати», - розповів міський голова Львова Андрій Садовий. 

100_6568

 

100_6569

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...