• Головна
  • Леви, кентавр та лицарі зі щитами: 10 будинків у центрі Львова з оригінальними фасадами, - ФОТО
18:35, 14 листопада 2021 р.
Надійне джерело

Леви, кентавр та лицарі зі щитами: 10 будинків у центрі Львова з оригінальними фасадами, - ФОТО

У рамках редакційного спецпроєкту "ТОП від 032.ua" пропонуємо переглянути добірку будинків у Львові, які оздоблені оригінальними фасадами. 

Історична частина Львова налічує низку унікальних споруд. Якщо звернути увагу, на будинках можна побачити міських левів, скульптуру кентавра, лицарів та багато інших оригінальних оздоблень. Пропонуємо переглянути фото 10 будівель із цікавими фасадами та дізнатися їхню історію. 

У добірку потрапили споруди, що розташовані у центрі міста. Зокрема, на вулицях Князя Романа, Староєврейській, Валовій, Галицькій, площі Ринок. Далі - детальніше про них. 

Будинок з левами на Князя Романа 

На вулиці Князя Романа, 6 височить будинок, який охороняють міські леви. Вони розміщені на вхідному портику фасаду, а між ними розташований атрибут покровителя підприємництва Меркурія - жезл. Окрім того, оздоблений будинок і могутніми фігурами лицарів-атлантів. Автором цих скульптур є Станіслав Пліхаль. 

Споруда є прикладом раннього модернізму, збудована ще у 1912 - 1914 роках. У 1920-х роках там містився "Банк землі польської", а від 1929 року - радіостанція. Наразі у будівлі діє Львівське державне обласне радіо. Будівля є пам'яткою архітектури місцевого значення.

Будинок "Під левами"

Часто можна почути, що Львів називають "містом левів", тому і не дивно, що скульптури цих тварин можна побачити у різних локаціях міста - біля входу будівель, на фасадах споруд. Зокрема, на розі вулиць Галицької та Староєврейської височить тематичний будинок "Під левами". 

Ріг ціє будівлі увінчаний згори дещо незвичною скульптурою лева з роздвоєним тулубом. Цей декор з'явився під час капітального ремонту  наприкінці у 1791 році. Завдяки цьому будинок і отримав свою назву.  

Будинок зі скульптурою кентавра 

На розі площі Ринок та вулиці Краківської у Львові на будівлі височить цікава скульптура - мініатюра кентавра. Мало людей може звернути увагу на неї, адже розташована вона досить високо. 

На фасаді будинку встановлена химерна істота - напівлюдина-напівкінь із келихом у руці. Можна побачити, що у місті з нагоди свят кентавра часто одягають у тематичні вбрання. Для прикладу, вишиванку або шалик футбольної команди.

Пам’ятник кентавру, Фото: 032.ua

Пам’ятник кентавру, Фото: 032.ua

Будинок із пам'ятником винахідникам гасової лампи 

На вулиці Вірменській, 20 розташований будинок, зведений у середині XVI століття. Його прикрашає пам'ятник, який присвячений двом видатним львів'янам, винахідникам гасової лампи - Ігнатію Лукасевичу та Яну Зегу. 

Ян сидить на бронзовому стільчику за столом, а навпроти нього - вільний стілець, на якому описали історію виникнення гасової лампи. Вгорі будівлі з вікна махає жителям і гостям міста Ігнатій. Багато туристів фотографується біля цього пам'ятника. Окрім того, охочі можуть відсунути шухляду у столі та залишити монетку, щоб повернутися сюди ще раз. 

Колишній палац з військовим обладунком

На площі Ринок височить колишній палац Любомирських. На головному фасаді під шаром тиньку відкрито давній напис "Будинок Просвіти". На горі споруди можна побачити фігуру орла, який збирається до злету.

Помітними та досить масивними є опори будівлі з військовою атрибутикою, яка представляє алегорію збройної слави роду Любомирських. Виконав їх за проєктом Себастяна Фесінґера скульптор Стефан Кодецький. 

Будинок з дельфінами

На площі Ринок, 2 розташований колишній палац Бандінеллі. Свою назву він отримав від прізвища власника італійця Роберто Бандінеллі, який 1629 року організував у будинку пошту. Наразі там діє Львівський історичний музей. 

Споруду неодноразово перебудовували, однак оригінальними залишилися портал та вікна, що справа й зліва від нього, обрамлені дельфінами. На фасаді будинку дельфіни зображені невипадково. Вони були покликані сприяти власникові будівлі у торговельних справах і оберігати від небезпек.

Будинок з гербом Венеції 

На площі Ринок, 14 розташований будинок, який над вхідним порталом оздоблений гербом Венеції.  Йдеться про крилатого лева з розкритою книгою,на якій вказана дата "1600". Будинок збудував архітектор Павло Щасливий у 1589 році на замовлення венеційського консула і купця Антоніо Массарі. Споруда також має оригінальні завершення у вигляді спіралеподібних завитків над віконними отворами.

Кам'яниця з лицарями зі щитами

На вулиці Валовій, 11 розташований будинок із середньовічними лицарями, які велично стоять зі щитами. Вони прикрашають кам'яницю на рівні другого поверху.  На щитах розміщені геральдичні емблеми земель Західної та Східної Галичини, Волині та герб Львова. Перший поверх прикрашений лінійним декоративним рустом.

Скульптури лицарів виконав Тадеуш Блотницький. Помилки у застосуванні штучного каменю з часом призвели до руйнування скульптур. 2007 року скульптори Олег Капустяк та Юрій Полідович виконали їх реставрацію. 

Кам'яниця з лицарів із щитами, Фото: 032.ua

Кам'яниця з лицарів із щитами, Фото: 032.ua

Кам'яниця з унікальним скульптурним оздобленням

На площі Ринок, 23 розташована кам'яниця Шольц-Вольфовичів. Пам’ятку збудували у 1570 році у стилі німецького ренесансу з унікальним скульптурним оздобленням. 

Будинок має великі вітринні вікна з білокам'яним обрамуванням. Кожен поверх оздоблений пілястрами - виступ на поверхні стіни, зовні має ознаки колони. Вони прикрашені портретними лев'ячими масками. Між поверхами проходять фризи та карнизи.

Наріжник кам'яниці на рівні третього поверху у кутовій ніші оздовлений багатофігурною скульптурною композицією "Хрещення Ісуса Христа Іваном Предтечею". 

Будинок із фігуркою архангела Михаїла

На розі фасаду будинку на вулиці Галицькій, 20 встановлена невелика фігура архангела Михаїла, яка "дивиться" на площу Галицьку. Вона розміщена на рівні другого поверху. 

Перший будинок на цьому місці зведений у 1787 - 1789 роках членом ставропігійського братства Стефаном Комарницьким. Знаходився на місці рову, що проходив довкола міста за оборонним муром. З невідомих причин 1803 року тут було споруджено новий будинок у стилі класицизму, що зберігся донині у майже незмінному вигляді.

Читайте також: Львівʼяни, які змінили світ: чому Станіслав Лем ніколи не повертався до рідного Львова

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #будинки #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua пропонує добірку найкращих визначних та цікавих місць, пам'ятників, локацій у Львові. Ви зможете ще раз переконатися, яке прекрасне місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,63
39,72
EUR
42,60
42,70
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...