Спека та їжа: ТОП-5 важливих порад лікаря-дієтолога

Рекомендації про те, якій їжі надати перевагу у спеку, щоб не перевантажувати організм.

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла на своїй сторінці у Facebook про раціон, який допоможе легше перенести літню спеку.

Найважливіші рекомендації:

  • Більше різнокольорових овочів, ягід та фруктів. Вони допомагають організму легше адаптуватися до високих температур.
  • Не лише вода, але і електроліти, які ми втрачаємо з потом: калій, магній, натрій. Тому у воду можна класти тонесенькі пластинки огірка, ягоди, а також можна ледь підсолювати воду, або випити склянку мінеральної солоної води. Пити можна і прохолодні, і ледь гарячі напої (зелений та чорний чай). Пити стільки, скільки хочеться, без обмежень. Лише для людей із серцевою недостатністю пити менше. Після кожної чашечки кави випити склянку води, бо кава ледь посилює діурез (сечовиділення).
  • Легкозасвоювані білки: страви з яєць, кисломолочного сиру, нежирної птиці та нежирної риби. Вони забезпечують амінокислотами печінку, яка бере участь у всіх обмінних процесах.
  • Режим харчування теж спростити: обід можна і пропустити, замінивши салатом або склянкою кисло-солодких ягід з йогуртом.
  • Не вживайте страви та напої, які сприяють загущенню крові, погіршують терморегуляцію, самопочуття та послаблюють імунітет: жирні, смажені, солодкі, алкоголь.

Оксана Скиталінська навела приклад орієнтовного "спекотного" раціону:

Сніданок: яйце із салатом, заправленим йогуртом або сметаною, ягоди; кисломолочний сир із ягодами/овочами та сметаною/йогуртом.

Обід: холодний суп - гаспачо або гаспачо-борщ; холодний борщ (польський); окрошка.

Вечеря: риба варена/запечена з лимонним соком, овочеве холодне рагу, посипане зеленню.

Що стосується каш, то, за її словами, у цей гарячий час їх майже не хочеться, тому можна звести їх вживання до мінімуму. Протягом дня пити воду, зелений чай, морси.

Читайте також: Відпочинок біля Львова: локації з басейнами, екосадиба з козами, лісовий будиночок на озері, - ФОТО

Фото на головній: з відкритих джерел

здоров'я їжа спека правильнехарчування ОксанаСкиталінська
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі