• Головна
  • Історія інструменту: перфоратор
Новини компаній
09:00, 29 травня 2021 р.

Історія інструменту: перфоратор

Новини компаній
Історія інструменту: перфоратор

Будівельний перфоратор став сьогодні звичним явищем і мало хто замислюється над тим, що історія цього виду інструменту почалася відносно недавно.

Історія свердління з ударом бере свій початок ще в Стародавньому Китаї. Точну дату, природно, ніхто не знає, адже відбулося це за сотні років до нашої ери. Письмових джерел практично не залишилося, однак збережені барельєфи показують, що технологія була досить розвиненою, хоча в її основі лежали примітивні інструменти з бамбука. Відомо, що вона використовувалася для буріння свердловин, глибиною в сотні метрів.

Перфоратори в сучасному розумінні прийшли з гірничої справи. Вже на початку 19-го століття були перші спроби по створенню відбійних молотків (цей вид інструменту можна назвати предком перфораторів). Спочатку перші молотки мали парові двигуни та відрізнялися винятковою громіздкістю, вони були ненадійні й незручні. Однак навіть така техніка дозволяла значно підвищити продуктивність і над її покращенням працювали винахідники з різних країн.

Історія інструменту: перфоратор, фото-1

З'являлися все нові ідеї та техніка поступово удосконалювалася. У другій половині 19-го століття вже були розроблені перші відносно компактні пневматичні та механічні перфоратори, в яких бур не тільки наносив удар, але й повертався. Значним поступом вперед стала ідея зробити так, щоб обидві ці дії виконувалися різними механізмами. Такий підхід сьогодні став звичайним для всіх існуючих моделей перфораторів. Так надійніше, до того ж з'являється можливість відключити удар або свердління.

Але ось хто саме винайшов перший електричний перфоратор, є предметом суперечок. Більшість джерел сходяться на тому, що ця честь належить компанії Bosch, яка представила "перший в світі" електроперфоратор Bosch-Hammer в 1932 році. Заявляється, що саме цей знаменитий німецький виробник електроінструменту винайшов цей вид інструменту.

Однак, ця історія викликає деякі сумніви. Так, деякі експерти, дивлячись на схему того самого Bosch-Hammer 1932 року випуску (вона доступна на сайті компанії), стверджують, що цей інструмент не можна назвати повноцінним перфоратором в сучасному розумінні цього слова. Також деякі джерела вказують, що перш ніж приступити до його створення, компанія Bosch придбала деякі патенти, отримані сторонніми винахідниками в 20-х роках.

Історія інструменту: перфоратор, фото-2

Найімовірніше, вже й не вийде сказати, хто саме створив найперший перфоратор. Так, є відомості, що німецька компанія Fein представила в 1914 році пристрій, що одержав назву "Bohrmaschine mit elektro-pneumatischem Schlagwerk" ("дриль з електропневматичним ударним механізмом").

Також американський виробник Milwaukee Electric Tool Corporation стверджує, що розпочав продаж подібних пристроїв на початку 30-х років минулого століття. При бажанні можна знайти й інших "творців перфораторів". Швидше за все, істину встановити вже не вдасться.

Втім, хто б не був винахідником електричного перфоратора, до початку 40-х років минулого століття цей вид інструменту став цілком звичним явищем. Потужність техніки постійно збільшувалася, а от вага, навпаки, знижувалася - з'явилися моделі вагою в кілька кілограмів. Сьогодні, для того щоб користуватися перфоратором, вже не потрібно мати значні м'язи.

Але історія перфоратора не закінчилася. Техніка ця продовжує розвиватися та вдосконалюватися, над її покращенням трудяться сотні фахівців з усього світу, до послуг яких найновітніші технології.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#перфоратор #відбійний молоток #електроперфоратор #бош #макита #метабо #bosch #makita #metabo #dewalt
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...