• Головна
  • Як Євросоюз допомагає Львову у боротьбі з пандемією COVID-19
16:45, 14 травня 2021 р.
Надійне джерело

Як Євросоюз допомагає Львову у боротьбі з пандемією COVID-19

Спільна делегація ВООЗ та ЄС відвідала Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України, який отримує допомогу від Європейського Союзу в боротьбі з COVID-19.

Понад рік тому Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила коронавірус пандемією. Коли в Україні розпочали масово виявляти хворих на COVID-19, була досить напружена ситуація із проведенням тестувань та лікуванням. Тоді за спільним проєктом ВООЗ та ЄС допомагали Україні вирішувати проблеми, які пов'язані із захворюваністю.

Зокрема, 27 лабораторіям України передали критично важливе лабораторне обладнання, витратні матеріали та реактиви на понад 3,5 млн євро. Таку допомогу отримав і Львівський обласний лабораторний центр. Завдяки цьому вдалося пришвидшити та розширити тестування жителів на коронавірус та своєчасно виявляти хворобу. 

14 травня спільна делегація ВООЗ та ЄС відвідала Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України. Зокрема, долучилися заступник голови Представництва Євросоюзу в Україні Ремі Дюфло та технічний співробітник із лабораторної діагностики ВООЗ в Україні Артем Скрипник.

Cпільна делегація ВООЗ та ЄС відвідала Львівський обласний лабораторний центр

Cпільна делегація ВООЗ та ЄС відвідала Львівський обласний лабораторний центр

“Я був дуже вражений, зокрема - відданістю та готовністю персоналу працювати і адаптуватися до нових умов пандемії, а також самим обладнанням. Пишаюся тим, що ЄС зміг швидко зреагувати та мобілізуватися в допомозі Україні. Це обладнання допомогло підняти кількість тестувань у 8 разів за короткий час та зробило роботу ефективнішою. Обладнання надавав Євросоюз, а місцевий партнер ВООЗ організував навчання персоналу щодо користування обладнанням”, - зауважив Ремі Дюфло після відвідування Львівського обласного лабораторного центру. 

Ремі Дюфло у Львівському обласному лабораторному центрі

Ремі Дюфло у Львівському обласному лабораторному центрі

Ще один важливий етап, який виокремив Ремі Дюфло - вакцинація жителів. Він порекомендував якомога швидше отримати щеплення від коронавірусу. Євросоюз також тут надає підтримку, зокрема, у рамках механізму COVAX (світова ініціатива задля імунізації проти COVID-19), за яким Україна може отримати додаткову міжнародну вакцину до тієї, яку закуповує сама.

Заступник голови Представництва Євросоюзу в України Ремі Дюфло

Заступник голови Представництва Євросоюзу в України Ремі Дюфло

"Коли розпочиналася пандемія, то Україна не мала можливості значно пришвидшити обсяги тестування, підготувати лікарні до великого потоку пацієнтів. Завдяки допомозі Європейського Союзу та втручанню уряду ця ситуація значно покращилася. Зокрема, за допомогою обладнання пропускна спроможність тестування Львівського обласного лабораторного центру зросла в 4 - 5 разів, а час отримання результату скоротився до однієї доби", - зауважив технічний співробітник із лабораторної діагностики ВООЗ в Україні Артем Скрипник

Технічний співробітник із лабораторної діагностики ВООЗ в Україні Артем Скрипник

Технічний співробітник із лабораторної діагностики ВООЗ в Україні Артем Скрипник

В.о. Генерального директора "Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України" Наталія Іванченко також додала, що обладнання, яке вони отримали у рамках спільного проєкту ЄС та ВООЗ, є важливим для лабораторії.  

"Завдяки тому, що ми отримали обладнання, яке дозволило автоматизувати багато процесів, можемо одночасно запускати у роботу значно більшу кількість зразків. Максимальна потужність лабораторії наразі становить 4 800 зразків за добу. Для лаборатного центру нове обладнання є потужним кроком вперед", - розповіла Наталія Іванченко. 

Артем Скрипник, Наталія Іванченко та Ремі Дюфло біля Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України

Артем Скрипник, Наталія Іванченко та Ремі Дюфло біля Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України

Довідково. Спільний проєкт Європейського Союзу та Європейського регіонального Бюро ВООЗ - "Солідарність заради здоров’я”. Він спрямований на підтримку країн-партнерів у боротьбі з вірусом та більш ефективне задоволення потреб найбільш вразливих людей. З початку 2020 року ЄС мобілізував понад 190 мільйонів євро, щоб допомогти Україні протистояти викликам COVID-19. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #коронавірус #ЄС #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,89
39,95
EUR
42,93
43,00
PLN
9,87
9,97
Оголошення
live comments feed...