• Головна
  • Винахід львівських політехніків визнано найкращим
14:59, 26 квітня 2013 р.

Винахід львівських політехніків визнано найкращим

Кращим винаходом минулого 2012 року на Львівщині назвала Державна служба інтелектуальної власності України розробку під назвою “Іоністор та спосіб обробки матеріалу для його електродів”. Вона стосується створення джерел живлення нанометричного структурування.

Її автори — група науковців кафедри прикладної фізики та наноматеріалів Національного університету “Львівська політехніка”. Про це інформує прес-служба Національного університету “Львівська політехніка”.

  Як розповідає керівник проекту завідувач кафедри, доктор технічних наук професор Іван Григорчак, основний недолік нинішніх систем живлення — акумуляторів — це обмеженість в термінах експлуатації і потужності, оскільки вони не можуть дати великого струму. Розроблені  львівськими політехніками іоністори (тобто конденсатори  з органічним або неорганічним електролітом, «обкладками» в якому служить подвійний електричний шар  на межі розділу електрода та електроліта) базуються на принципово нових підходах. Головна проблема, над роз'язанням якої працювали вчені, полягала у тому, щоб знайти матеріал з розвинутою поверхнею, який був би пористим з нанометровим діаметром і міг заряджатися від зовнішнього поля.

            До цього розробники дійшли з точки зору фізики, а не хімії. Відтак розпочали експерементувати з відходами деревини, змінюючи її електронну будову. В результаті отримали новий тип біовуглецевого матеріалу, структура якого вдвічі перевищила відомі показники.

            Винахід львівських політехніків дасть поштовх розвиткові альтернативної енергетики. У нових суперконденсаторах відсутні електрохімічні реакції, характерні для акумуляторів, а це означає практично безмежний ресурс роботи. Крім того вони здатні блокувати перепад напруг. Іоністори знайдуть широке застосування в електромобільному машинобудуванні, портативній електроніці, спецтехніці тощо.

            Нині зусилля колективу кафедри, котра є однією із наймолодших і найперспективніших у Львівській політехніці, націлені на синтез наноматеріалів, їх модифікацію, виготовлення і тестування дослідних зразків. А створення джерел автономної енергетики для нанотехнологій, як наголошує професор Іван Григорчак, — один з найважливіших напрямів триваючого наукового пошуку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,84
39,87
EUR
42,84
42,89
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...