• Головна
  • Цікаві місця Львова: локації для львів’ян та гостей міста
13:55, 14 травня 2021 р.
Надійне джерело

Цікаві місця Львова: локації для львів’ян та гостей міста

Львів - це місто, де кожен може знайти цікаву для себе місцину. Культових споруд тут безліч, а місць для обов’язкового відвідування ще більше. Журналістка 032.ua підготувала добірку цікавих локацій у Львові.

Каплиця Боїмів

Між вулицею Галицькою та катедрою розташована перлина львівського ренесансу - каплиця Боїмів. Це мала бути усипальня, яку замовив львівський купець Георгія Боїма. На даху каплиці під 2-метровою скульптурою задумливого Ісуса написані латиною слова: “Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим, ніж моє”.

До сьогодні невідомо, хто збудував цей витвір мистецтва, однак каплицю порівнюють з усипальницею у краківському Вавилоні. Аналогів такої каплиці у Львові немає. У післявоєнні роки каплиця використовувалася для поховальних обрядів. Однак з 1969 року і до сьогодні вона є філією Львівської національної галереї мистецтві м. Бориса Возницького.

Каплиця Боїмів всередині, Львів, Фото - з відкритого доступу

Каплиця Боїмів всередині, Львів, Фото - з відкритого доступу

Зоологічний музей в університеті імені Івана Франка

Про існування цього музею до сьогодні знають не всі львів’ян. Хоча зоологічний осередок в університеті ім. І. Франка функціонує ще з 1978 року та вважається одним із найстаріших музеїв Європи. У фондах львівського музею налічують близько 178 тисяч експонатів, серед них представники усіх акваторій земної кулі. На експозицію виставлено лише 10 тисяч екземплярів.

Музей складається з 4 залів. Це зали безхребетних, риб, земноводних та плазунів, остеології (кісток), птахів та ссавців. У музеї можна побачити унікальну колекцію безхребетних тварин та колекцію молюсків експедиції принца Монако. Серед дивовижних експонатів там є вимираючий вид риби-пилки, тропічна колібрі, гімалайська монала, летючий дракон, піранья, морська корова та гігантський краб.

Музей народної архітектури та побуту

Чудовим місцем для відпочинку у Львові є Музей народної архітектури та побуту, у народі “Шевченківський гай”. На лоні природи розташований справжній етно-парк. Там ви можете побачити справжній побут наших пращурів. Розташовані там чимало традиційних українських будинків, церква, школа та млини. Експонати зібрані зі всієї території Західної України.

Музей народної архітектури та побуту у Львові, Фото - з відкритого доступу

Музей народної архітектури та побуту у Львові, Фото - з відкритого доступу

У середині садиб музейники відтворили побут тих часів. Зібрані там і старовинні сервізи, ліжка, годинники, вишиванки та ще багато цінних речей домашнього вжитку. До того ж, у музеї часто проводять різноманітні фестивалі, ярмарки та майстер-класи.

Костел і монастир бернардинів

Ця греко-католицька культова споруда розташована у самому серці Львова. Гуляючи неподалік від площі Ринок ви обов’язково натрапите на комплекс бернардинів. Будівництво Церкви святого Андрія розпочали ще у 1600 році. Зведення її відбулося на місці дерев’яної споруди 1460 року.

У комплекс бернардинів входить не лише вище наведене церква, а й будівля монастиря, дзвіниця, пам’ятна колона та ротонда над колодязем у подвір’ї. Фасади комплексу мають багате скульптурне оздоблення. Барокове опорядження інтер’єру в середині церкви виконали ще у перші половині XVIIІ ст. Зайшовши у храм вас дійсно вразить величність інтер’єру. Дехто вважає Церкву святого Андрія однією із найгарніших у Львові.

Личаківський цвинтар

За кордоном цвинтарі давно почали виконувати функцію парків та музеїв. У Львові також таке кладовище. Личаківський цвинтар - це історико-культурний музей-заповідник, площа якого складає понад 40 гектарів. Гуляючи ним можна побачити не звичайні усипальні, а справжні витвори мистецтва та архітектурні пам’ятки.

До слова, найстаріші поховання на Личаківському цвинтарі датуються кінцем XVIII століття. До сьогодні тут ховають відомих та важливих для міста людей. Місце для відпочинку там знайшов відомий український поет Іван Франко, найвидатніша світова співачка Соломія Крушельницька, поет Маркіян Шашкевич та інші.

Читайте також: Равликова ферма біля Львова: цікавий відпочинок для гурманів

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#цікавімісцяльвів #кудипітиульвові #цікавімісцяульвові #новиниульвові #новинильвів #новинильвова #культуральвів #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...