• Головна
  • Януковичу дуже далеко до Сталіна, — історик В’ятрович
14:13, 17 квітня 2013 р.

Януковичу дуже далеко до Сталіна, — історик В’ятрович

Історія не знає лінивих диктаторів, і це вселяє оптимізм щодо перспектив України за керівництва Януковича. Такої думки львів’янин, колишній директор архіву СБУ та історик Володимир В’ятрович.

 На зустрічі з українською громадою в Чикаго історик він під час своєї лекції зауважив, що Янукович може використовувати репресивні методи, орієнтуючись на «ефективний менеджмент» Сталіна, але диктатором йому не стати. Про це повідомляє медіа-портал «VIDIA».

 «Якщо Сталін, який знищував своїх політичних супротивників і діяв репресивними методами, сьогодні буде називатися "ефективним керівником", то, щоб бути "ефективним керівником", цим може займатися і Янукович», — зауважив Володимир В’ятрович.

 Нагадаємо, як раніше повідомляли ЗМІ, в одному з методичних видань до підручника історії в Росії Сталіна названо «ефективним менеджером».

 «Ми бачимо, як непереосмислене минуле, як незасуджені злочини комунізму мають можливість повторитися в сьогоденні. Вперше за багато років в Україні заговорили про політичних в’язнів, про тиск і цензуру медіа. Ми маємо яскравий приклад того, що Україна не засвоїла того уроку історії. А історія — дуже вимоглива вчителька, вона буде повторювати до тих пір, поки ми цього не зрозуміємо», — сказав В’ятрович.

 Проте, на думку історика, Януковичу ще дуже далеко до Сталіна.

«Можливо, він якимось чином і орієнтується на радянського диктатора, але Сталін був страшенним трудоголіком. Він працював 20 годин на добу і будував тоталітарну державу. Натомість, — нагадав дослідник, — всі кияни прекрасно знають завдяки коркам на вулицях, що Віктор Янукович з’являється на роботі не раніше, як одинадцята година ранку. І вже о п’ятій вечора повертається з роботи додому».

 «Як на мене, це вселяє оптимізм, бо історія не знає лінивих диктаторів», — заспокоїв Володимир В’ятрович.

 Нагадаємо, що голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху, науковий співробітник Києво-Могилянської академії Володимир В’ятрович нещодавно зустрівся з українською громадою в Чикаго і найближчим часом прочитає лекції у Гарвардському університеті, Вашингтоні і Нью-Йорку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,83
39,88
EUR
42,79
42,84
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...