• Головна
  • Сонячна електростанція, розроблена львів’янами, потрапила до ста кращих винаходів світу
08:45, 9 квітня 2013 р.

Сонячна електростанція, розроблена львів’янами, потрапила до ста кращих винаходів світу

Один з найвпливовіших технічних експертів - американський журнал «Наука і дослідження» (R & D Magazine) - вніс винахід львів'ян поряд з роботами НАСА до списку 100 кращих розробок світу.

Наукові співробітники Національного університету «Львівська політехніка» створили гнучку гібридну систему з сонячної батареї, суперконденсатора і електронного блоку. Тобто все звели в єдину автономну систему енергозабезпечення.

«Гібридна система схожа на листковий пиріг: зверху сонячні батареї, а під ними суперконденсатор, - розповів газеті "Факти" один з розробників, доктор фізико-математичних наук, професор кафедри фізики Львівської політехніки Григорій Ільчук. - Вона гнеться, кріпиться до чого завгодно. При цьому система ефективніша і значно дешевше закордонних негнучких аналогів, набагато легше, «бере» і розсіяне світло, вона екологічно більш безпечна. Сфера застосування величезна. Наприклад, освітить і обігріє туристичну палатку, забезпечить енергією побутові прилади. Прикріплена до сумки, зарядить ваш мобільний телефон».

thumbnail (2)

thumbnail (2)

 Розробка була створена на замовлення іноземних інвесторів.

«До мого колишнього учня, котрий працює в одному американському НДІ, звернулися співробітники Тайванського текстильного науково-дослідного інституту з пропозицією розпочати роботи у сфері акумуляторів сонячної енергії для перетворення її в електричну, - згадує другий розробник, професор Віктор Токарєв. - Вимога - гнучкість та ефективність конструкції. У США цим не займалися, порадили звернутися у Львівську політехніку. Замовники спочатку скептично поставилися до цієї пропозиції: «Там розгул криміналу, хаос! Та й що може запропонувати економічно відстала країна?» Однак, повагалися, але на контакт з нами вийшли».

«Вони дійсно вели себе дуже насторожено, - підтверджує Григорій Ільчук. - Спершу приїхали до Львова, ознайомилися з нашими розробками, патентами, лабораторіями, а вже потім заговорили про перший етап роботи - створення гнучкого суперконденсатора».

«Я почав займатися суперконденсаторами спільно з членом-кореспондентом НАНУ Корнієм Товстюком ще в 1992 році, а через рік для проведення розробок зареєстрував у Львові ТОВ «Ацер», в активі якого тепер патенти в Україні і за кордоном, співпраця з компаніями США, Японії, Німеччини. Однак думка зробити суперконденсатори гнучкими ніколи в голову не приходила, - вступає в розмову третій учасник проекту, кандидат фізико-математичних наук Ігор Чернілевський. - Подумали - можемо! А потім здивувалися: навіщо? Тайванські текстильники пояснили: «Ми робимо новий вид одягу – «енергетичний» текстиль». Чудова ідея!

Нами був проведений колосальний обсяг роботи. При цьому замовник встановив дуже жорсткий контроль, кожен зразок возили в Тайвань на тестування. Ставлення до нас змінилося лише після інноваційного форуму в Тайвані. Наш суперконденсатор, представлений тайванською стороною, мав приголомшливий успіх. Усі дивувалися: «Як, це розробила Україна?» Після чого співробітництво стало ще тіснішим. Пройшли другий етап - створення гібридної системи...

Дружина пошила мені сумку, а на неї пришила суперконденсатор. З цією сумкою я пішов у Львові на виставку електроенергетичного обладнання. Показував багатьом, але ніхто не зацікавився. У Трускавці проходив міжнародний економічний форум - на нас нуль уваги. Те ж саме на форумі з енергозбереження. Але у Флориді (США) нас визнали. Це додало впевненості. А то ми вже засумнівалися: чи тим займаємося?»

Тим часом замовники отримали кілька патентів на цей винахід у Тайвані, Євросоюзі, США та Японії, заплативши 500 тисяч доларів. Текстильники починають виробництво гнучкої автономної системи енергозабезпечення, допрацьовують технологію, українці модифікують свою систему.

«Прикро, що в нашій країні все це не потрібно, - нарікає Григорій Ільчук. - Ми намагалися зацікавити міську владу Львова також своїм соціальним проектом САЛО. Це система автономного локального освітлення. Можна встановити таку у під'їздах, на вулицях, в парках, школах і дитячих садах. Але міськрада не звернув уваги на нашу пропозицію»

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...