• Головна
  • У Львові торгують науковими роботами
15:10, 8 квітня 2013 р.

У Львові торгують науковими роботами

У Львові відкрито торгують документами про отримання наукового звання та науковими працями. Так, біля стін ЛНУ імені Івана Франка встановлено сіті-лайт, де пропонують виконання контрольних, дипломних чи курсових робіт. Вказано ціни, телефони і зворотню адресу.Інформують журналісти телеканалу ZIK.

Як розповідають фахівці, купівля-продаж дипломних чи курсових робіт – це лише верхівка айсберга торгівлі в освіті.

За словами Василя Кметя, кандидата історичних наук, доцента ЛНУ ім. І. Франка, в Україні є ціла низка приватних підприємців, які маючи угоди з навчальними закладами, інститутами продають наукові роботи установам чи певним організаціям, щоб вони могли залучати підприємців і розповсюджували відповідну інформацію. Працює ціла система посередників, які шукають клієнтів та пропонують послуги.

Історик зізнається: його також постійно вербують на пошук клієнтів, охочих купити чи продати інтелект.

Науковці скаржаться: в державі немає єдиної системи захисту наукової інформації. Дисертації, які передають у науково-технічний інститут нібито на зберігання, оперативно з’являються в Інтернеті. Тож зараз у мережі можна придбати навіть докторську дисертацію – уся інформація у відкритому режимі, вказані ціни, відгуки, контактні дані. А торговці інтелектом готові будь-якої миті доставити потрібні документи покупцю.

Попри те, що торгують інтелектом відрито, державні та місцеві чиновники просто заплющують очі на проблему. Так, згаданий сіті-лайт біля університету встановлено з дозволу Львівської міської ради. Виявляється, його зміст не суперечить законодавству України. Принаймні так пояснила Інна Свистун, начальник Львівського адміністративно-технічного управління.

«На цьому прикладі ми бачимо, як бездіяльність чиновників та чиновників місцевого самоврядування зумовлює падіння нашої моралі», – резюмує Лариса Василишин, представник депутатської комісії освіти Львівської міськради.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...