• Головна
  • Як змінити по батькові в Україні у 2020-му: новий закон
17:11, 6 листопада 2020 р.
Надійне джерело

Як змінити по батькові в Україні у 2020-му: новий закон

Днями у Верховній Раді України прийняли закон №2450, яким внесли зміни щодо оформлення по батькові у паспортах. Законопроєкт намагалися погодили майже рік.

Як передає 032.ua, тепер громадяни від 16 років можуть за власним бажанням змінити власне прізвище, ім’я та/або по батькові. За згодою батьків чи опікуна - після досягнення 14 років.

Якщо один із батьків проти зміни по батькові, справу слід вирішувати у суді. При цьому до уваги братимуть виконання батьками своїх обов’язків щодо дитини та інші обставини. Закон набрав чинності з дня його опублікування. 

Підґрунтям до прийняття закону стали конституційні права та свободи громадян, які мають право змінити по батькові на власний розсуд. А прецедентом - рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гарнага проти України» (Garnaga v. Ukraine), рішення від 16 травня 2013 року, заява № 20390/07). Зміни до законодавства дозволять привести його у відповідність до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Додамо, що уродженка Білої Церкви Наталя Гарнага тривалий час проживала з мамою, вітчимом та зведеним братом. Оскільки вітчим замінив їй батька, вона вирішила змінити по батькові в паспорті, але не змогла. У своєму прагненні 52-річна жінка пройшла усі інстанції судів в Україні та звернулася 2007 років до Європейського суду. За кілька років суд прийняв рішення на користь громадянки України.

Читайте також: У Львівській області горіла церква 16 століття: вірян просять допомогти з відновленням, - ФОТО, ВІДЕО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Львова #львівські новини #паспорт #по батькові #ВРУ #закон #зміна імені
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...