• Головна
  • У Львові дегустували коньяки «АрАрАт»
Реклама
15:51, 25 березня 2013 р.

У Львові дегустували коньяки «АрАрАт»

Реклама

У Львові відбулася презентація «АрАрАт. Антологія». З історією, виробництвом та смаком однієї з найвідоміших марок вірменського коньяку львів’ян познайомив Бренд Амбасадор Андрій Лопатін.

З легендарним коньяком «АрАрАт» український споживач знайомий вже давно. Проте навіть цінителі цього міцного напою мали змогу вперше почути цікаві і раніше невідомі для себе факти: чому продукт Єреванського Коньячного Заводу має право називатись коньяком, а не бренді, якою є історія та технологія виготовлення напою, як правильно пити коньяк – теплим чи з льодом. Отже найцікавіше, чого ви ще не знали про вірменський коньяк «АрАрАт».

У Львові дегустували коньяки «АрАрАт», фото-1

 Все починається з винограду…

Для виготовлення автентичного вірменського коньяку «АрАрАт» використовуються винятково місцеві ендемічні сорти винограду. Основні з них — це Воскехат, Гарандмак, Чілар, Мсхалі, Кангун і Ркацителі.

Збирають виноград наприкінці вересня – на початку жовтня, після чого він йде на переробку. В результаті останньої отримують біле виноградне вино.

Шляхом подвійної дистилляції у перегінних апаратах шарантського типу з вина продукують коньячний спирт, що має міцність у 71 градус. 

Багато хто думає, що коньяк розливають у пляшки відразу із дубових бочок, де він витримувався роками. Проте, це зовсім не так. Сама технологія виготовлення коньяку називається «купажуванням». Смак вашого улюбленого коньяку – це результат талановитого змішування кількох видів коньячних спиртів різних років витримки.

 PZ_LUFA_Lviv_19-02-13_Presentation_Ararat_IMG_2651

  Смак та аромат коньяк отримує від дубової бочки:

Саме коньячний спирт проходить витримку часом у дубових бочках. Скільки часу спирт витримуватимуть – залежить від його якості, за яких погодних умов дозрівав виноград і який він має смак.

Дубова бочка – один з найважливіших етапів виготовлення благородного напою. Саме вона згодом надасть вірменському коньяку неповторного смаку. Залежно від того, який термін витримки ви згодом відчуєте в своєму бокалі смак шоколаду, ванілі, чорносливу чи кедрового горіху.

На Єреванському Коньячному Заводі, де виготовляють славнозвісний «АрАрАт», є і власне виробництво бочок. Виготовляють їх з чорного карабахського дуба, з дерев віком не менше 70-ти років. Збірка бочок – це виключно ручна робота.

У Львові дегустували коньяки «АрАрАт», фото-2

 В середньому бочку використовують не більше 70 років. Прийнято, що молодий спирт заливають лише в нові бочки. Чим більший термін витримки коньячного спирту, тим більше вживаних дубових бочок він «бачить». Навіть «наймолодший» коньяк витримується в двох бочках. Спирти, які мають 20 і більше років, витримуються протягом усього часу щонайменше у восьми різних бочках.

У Львові дегустували коньяки «АрАрАт», фото-3

 Цікаво, що на сьогодні на Єреванському Коньячному Заводі використовується 38 тисяч бочок, в яких витримуються коньячні спирти. За рік витримки з бочки випаровується 2-3% вмісту. Ці втрати неминучі і носять поетичну назву «Доля ангелів». «Дістається» «Доля ангелів» і працівникам, які день в день перевіряють стан бочок. В цілях безпеки з ними укладають контракти, згідно яких вони не мають права сідати за кермо. Справа в тому, що спиртові пари відчуватимуться у разі перевірки, хоч коньяк працівники і не вживали. Саме тому необхідним транспортом майстрів забезпечує завод.

І ще одна важлива деталь, яка розвіє наше з вами уявлення про зберігання бочок. Усі цехи, де витримується спирт, знаходяться виключно над рівнем землі, а не в погребах, як це уявляє більшість з нас. Щоб відбувся процес обміну між спиртом та дубовою бочкою, потрібне свіже повітря. Саме тому цехи витримки - це п’ять поверхів в гору, де зберігаються колосальні запаси коньячних спиртів.

PZ_LUFA_Lviv_19-02-13_Presentation_Ararat_IMG_2845

  Магія купажу:

Усі прославлені види вірменського коньяку «АрАрАт» до цього часу виготовляються за «рецептами» легендарного майстра купажу Маркара Седракяна.

Що ж таке «купаж»? Коньяк, який ви налили до свого бокалу – є купажем, іншими словами - сумішшю кількох видів коньячних спиртів. Щоб отримати неповторний смак коньяку, майстри змішують щонайменше 12 видів спиртів з різних сортів винограду різних років витримки.

У Львові дегустували коньяки «АрАрАт», фото-4

 Кожен вид коньяку «АрАрАт» має свій унікальний купажний лист. До прикладу, щоб створити «АрАрАт 3*» використовують 12 видів коньячних спиртів 4, 6, 12 років витримки.  Потім до спирту додають воду, яку Єреванський Коньячний Завод бере з Кахнапюрівського джерела. І в цьому також є своя унікальність смаку вірменського коньяку. Справа в тому, що вода з цього джерела настільки чиста, що її не дистилюють. Вода проходить лише механічну очистку, після чого змішується з коньячним спиртом. В результаті напій отримує неповторний живий смак. За словами Андрія Лопатіна цьому факту заздрять навіть виробники найдорожчих французьких коньяків.

То що ж таке бренді і що таке коньяк? За технологією виготовлення це один і той же алкогольний напій. Справа в тому, що назва «коньяк» походить від назви провінції Коньяк, що у Франції. І лише виготовлений там бренді має право називатись коньяком. Проте, свого часу між Францією, Росією та Вірменією було підписано своєрідний договір. Зокрема, в ньому зазначено, якщо весь процес виробництва коньяку (від вирощення винограду до купажу) проходить на території Вірменії – цей напій має право називатись «вірменським коньяком». Але є одна особливість: такий напис ви зустрінете лише на кирилиці, а от латинським написом назва звучатиме виключно як  «Armenian brandy».

 PZ_LUFA_Lviv_19-02-13_Presentation_Ararat_IMG_2626

  З бочки у пляшки:

Перш, ніж у пляшки розіллють коньяк, вони проходять обов’язкову очистку. Але тут ви здивуєтесь в черговий раз – пляшки спершу миють молодим коньячним спиртом не менше 10 років витримки, а потім коньяком, який в них розливатимуть.

Таким чином з них вимивають не лише дрібні піщинки, але і сторонні запахи. Лише після такої ретельної підготовки коньяк розливають у пляшки.

 Теплий чи з льодом?

Ще один міф, який розвіяв під час дегустації бренд-амбасадор Андрій Лопатін, - коньяк п’ють не лише в підігрітих коньячках, і не лише з лимоном. За його словами, теплий коньяк по своєму розкриває особливий аромат та смак. Проте, якщо до нього кинути кілька кубиків льоду – отримаємо абсолютно інший, і можливо навіть цікавіший, результат.

У Львові дегустували коньяки «АрАрАт», фото-5

 Дуже оригінальні і коктейлі на основі коньяку, наприклад, 6-тирічний «АрАрАт. Ані» з гранатовим соком та скибочкою лайму. Для коктейлів бренд-амбасадор «АрАрАт» радить використовувати «молоді» коньяки. 

А от коньяк 20-річної і більше витримки, наприклад «АрАрАт.Наірі» варто пити в чистому вигляді, щоб відчути весь насичений смак та аромат.

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення