• Головна
  • Безкоштовне ПЛР- та ІФА-тестування у Львові: чи зобов'язані пацієнти платити
17:05, 7 вересня 2020 р.
Надійне джерело

Безкоштовне ПЛР- та ІФА-тестування у Львові: чи зобов'язані пацієнти платити

Фото - з відкритого доступу

Фото - з відкритого доступу

6 вересня в редакцію 032.ua звернулася мешканка Львова, яка розповіла про інцидент у одній із лікарень міста. Аби пройти безкоштовне ПЛР-тестування, її попросили пройти дослідження методом ІФА за власний кошт

Як розповіла у коментарі 032.ua 27-річна львів'янка Юлія (прізвище приховали за проханням героїні), звернулася до нашої редакції, аби розповісти про "цікаву" історію в одній з лікарень у Личаківському районі міста. У п'ятницю, 4 вересня, в її 74-річного дідуся виявили підозру на коронавірус. Чоловіка поклали у ізоляційну палату лікарні швидкої медичної допомоги, а опісля його направили на безкоштовне ПЛР-тестування, результати якого досі не відомі. 

Натомість наша героїня Юлія стала його контактною особою, яка, згідно з наказом МОЗ, також має право на проходження тестування методом ПЛР за рахунок держави. Однак у лікарні на цю ситуацію мали зовсім інший погляд. Після того як 27-річна львів'янка розповіла своїй сімейній лікарці про цей випадок, жінка наголосила, що направить її на безкоштовне ПЛР-тестування лише у випадку, якщо та пройде тестування методом ІФА за свій рахунок.

"Тоді я мала невелику температуру та пекучий біль у грудях. Я ж контактна особа людини з підозрою на COVID-19, тому одразу подумала, що в мене може бути коронавірус. Про це я розповіла своїй сімейній лікарці, яка відправила мене на ІФА-тестування за свій рахунок. Вона сказала, що не прийме мене на прийом до того моменту, поки я не отримаю позитивний результат ІФА-дослідження. Наголошу, лабораторія розташована у цій самій лікарні", - розповідає дівчина. 

За словами Юлії, вона заплатила за ІФА-тестування 325 грн, а результат тесту побачила вже на наступний день. Він був негативний. За флюрографію контактній особі також довелося платити з власної кишені, а це - 120 грн. Відтак, аби переконатися у тому, хвора вона чи ні, Юлі довелося заплатити 445 грн.

У коментарі журналістці 032.ua головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко розповіла, що відповідно до наказу МОЗ №1411,метод ІФА використовують у тому випадку, коли ПЛР-тестування неможливо зробити за 1 добу, а результати дослідження потрібно знати негайно. Навіть у такому разі пацієнт (контактна особа чи людина з підозрою на COVID-19) не повинен платити за тестування. Дослідження мають проводити лише за державні кошти. 

Довідково. ПЛР-тестування - тестування методом полімеразної ланцюгової реакції. Таке тестування показує наявність чи відсутність в організмі людини ДНК або РНК вірусу. Завдяки ПЛР-тесту можна виявити у хворого коронавірус ще у перші дні зараження. Проводять тестування методом забору зразків із верхніх дихальних шляхів (носоглотки) пацієнта. 

ІФА-тестування - це імуно-ферментний аналіз, за допомогою якого виявляють антитіла, які виробляються коли організм уражений вірусом. До того ж, методом ІФА-тестування визначають імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо виявляють M, то це говорить про гострий процес захворювання, якщо G — то людина перехворіла вірусом і виробилися антитіла до цього захворювання.

Нагадаємо, що зранку 7 вересня у Львові та області лабораторно підтвердили 15 881 випадок COVID-19. З них 447 смертей хворих та 4750 пацієнтів одужало. За минулу добу у лабораторіях провели 776 тестувань методом ПЛР та виявили 186 позитивних результатів. Серед яких 99 - львів'ян.

Читайте також: Стало відомо, коли українські медики зможуть отримати надбавки до зарплати, - ВІДЕО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ІФА-тестування #ПЛР-тестування #безкоштовне тестування #новини Львів #новини Львова #хто платитиме #Наталія Тімко
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...