• Головна
  • Сьогодні минуло 18 років від Скнилівської трагедії: історія події 2002 року
12:19, 27 липня 2020 р.
Надійне джерело

Сьогодні минуло 18 років від Скнилівської трагедії: історія події 2002 року

Фото - з відкритого доступу

Фото - з відкритого доступу

Вісімнадцять років тому у Львові під час авіашоу сталася одна із найжахливіших катастроф у Європі. На територію, де відпочивали люди впав літак Су-27. У той день на шоу з нагоди 60-річчя 14 авіаційного корпусу Військово-повітряних сил України прийшло понад 10 000 людей. 

18 років тому 10 000 людей прийшли подивитися на виконання фігур вищого пілотажу. Серед пілотів був екіпаж першого класу групи «Українські соколи» полковники Володимир Топонар і Юрій Єгоров. 

Спочатку для виконання демонстраційного пілотування був підготовлений інший літак МіГ-29УБ (зі складу 114 бригади тактичної авіації). Однак через погодні умови, машина не змогла вилетіти з Івано-Франківська до Львова. Замість неї був піднятий винищувач Су-27УБ.

Трагічні події розпочалися близько 13:00. Тоді пілоти виконували «напівпетлю» на дуже малій висоті та виходом на критичні кути атаки. Після того, як вони зрозуміли, що критично наближаються до землі, чоловіки намагаючись перейти до горизонтального польоту та уникнути зіткнення.

Під час рятувального маневру літак зачепив стабілізатором дерево, потім крилом бетонне покриття рульожної доріжки, а далі — врізався в інший винищувач на землі. Після цього правим крилом зачепив штурманський ліхтар, і, виконавши три оберти навколо осі центроплану, впав у натовп людей, які вийшли на аеродром, аби краще побачити виконання пілотування.

Літак вибухнув і запалав. Обидва пілоти катапультувалися вже після контакту з землею і зазнали лише незначних пошкоджень внаслідок перенавантажень при катапультуванні. Близько двадцяти машин швидкої допомоги та пожежні команди прибули для рятування потерпілих.

Ця жахлива трагедія забрала життя 77 людей, серед яких було 28 дітей. А згодом суд визнав постраждалими ще 500 глядачів. За кількістю загиблих вона є найбільшою катастрофою в історії авіаційних шоу. Сьогодні ж пам'ять загиблих можна вшанувати у капличці Всіх святих українського народу і пам'яті жертв Скнилівської трагедії. 

Читайте також: У Парку Культури встановили деактивований снаряд "Граду", яким Росія розпочала війну, - ВІДЕО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Скнилівська трагедія #Львів #авіашоу #події 27 липня 2002 року #історія трагедії
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...