• Головна
  • Львів'яни можуть скористатися онлайн-ресурсом для мирного вирішення кримінальних справ
22:13, 20 липня 2020 р.
Надійне джерело

Львів'яни можуть скористатися онлайн-ресурсом для мирного вирішення кримінальних справ

Фото умовне, з відкритого доступу

Фото умовне, з відкритого доступу

Нещодавно в Україні запрацював онлайн-ресурс rj.org.ua, який інформує про альтернативний судовому мирний спосіб вирішення кримінальних справ – медіацію між потерпілим і правопорушником (медіацію у кримінальних справах). Скористатися цією послугою мають можливість жителі шести пілотних регіонів України, зокрема і мешканці Львівської області.

Як повідомили у ГО "Інститут миру і порозуміння" (ІМіП), послуга є конфіденційною і безкоштовною. Її впроваджують у рамках спільного з Верховним Судом проєкту "Впровадження відновного правосуддя в Україні", що реалізується за підтримки Фонду демократії ООН (UNDEF). Медіація передбачає, що потерпілий і правопорушник, разом беруть активну участь у визначенні наслідків правопорушення та шляхів їх виправлення за допомогою спеціально підготовленої та неупередженої сторони – медіатора.

"У багатьох державах медіація застосовується найчастіше з-поміж альтернативних способів вирішення спорів. А 15 липня цього року проєкт закону України «Про медіацію» (№ 3504 від 19 травня 2020 року) прийнято Верховною Радою України у першому читанні за основу відповідно до рекомендації Комітету з питань правової політики. Цим законом в Україні на законодавчому рівні передбачається закріплення інституту медіації як механізму досудового й позасудового вирішення спорів – сімейних, ділових та кримінальних", - пояснили у громадській організації.

Така процедура має певні переваги порівняно з традиційним судовим вирішенням справи, оскільки дає змогу уникнути затяжних судових процедур та відповідно заощадити фінанси, є конфіденційною і добровільною, дозволяє учасникам самостійно розробляти та узгоджувати варіанти рішень та досягти рішення, яке б задовольнило інтереси всіх сторін конфлікту. Завдяки медіації, потерпілий може отримати відшкодування завданих збитків, а правопорушник – взяти відповідальність за скоєне та відшкодувати завдані збитки, замість судової ухвали та ув’язнення.

Якщо судове провадження вже триває, то на підставі медіаційної угоди суд може пом’якшити покарання або звільнити особу від кримінальної відповідальності. Обидві сторони конфлікту мають змогу прояснити ситуацію та висловитися, зняти емоційне напруження та відновити нормальні людські стосунки.

Читайте також: Чи змогли б ви скласти ЗНО з фізики, - ТЕСТ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Львова #відновне правосуддя #суд #медіація
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...