• Головна
  • Програма медичних гарантій запрацювала в Україні: особливості надання та перелік послуг
21:16, 6 квітня 2020 р.
Надійне джерело

Програма медичних гарантій запрацювала в Україні: особливості надання та перелік послуг

У квітні в Україні стартувала перша Програма медичних гарантій – перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту. Договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на надання медичних послуг за цією програмою уже підписали 1640 закладів спеціалізованої медичної допомоги.

Як повідомили у пресслужбі НСЗУ, ще 22 заклади очікують на підписання, серед них 6 – комунальних і 16 – приватних. У Львівській області 100 медичних закладів спеціалізованої (вторинної та третинної) допомоги отримали пропозиції від НСЗУ про укладання договору. За Програмою медичних гарантій лікарні області отримають 2,87 млрд грн протягом року. Ознайомитися з картою спеціалізованих закладів охорони здоров'я можна за посиланням.

Львівщина лідирує за кількістю договорів на пакет медичної допомоги під час пологів – 28 закладів. Загалом у Львівській області підписано договорів на 91 пакет пріоритетних послуг. 7 лікарень регіону уклали договори на медичну допомогу у складних неонатальних випадках (допомога новонародженим). Якісну медичну допомогу у разі гострих інсультів за договорами із НСЗУ надаватимуть 8 лікарень, а в разі гострих інфарктів – чотири. У 44-ох лікарнях Львівщини будуть проводити безоплатні дослідження на раннє виявлення раку.

Передбачається, що лікарні отримуватимуть гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту. Ефективні лікарні, які обиратимуть пацієнти, зможуть збільшити своє фінансування за новою системою. Програма медичних гарантій порівняно з медичною субвенцією також збільшує фінансування на цілу низку медичних послуг – гемодіаліз, лікування інсульту та інфаркту, надання акушерської та неонатальної допомоги, онкологічне лікування.

Уперше виділено окремі кошти на паліатив (мобільний і стаціонарний) та медичну реабілітацію. Для забезпечення Програми медичних гарантій спрямовано 70,4 млрд грн. Приблизно 18,7 млрд грн отримає первинна ланка, усі 25 центрів екстреної медичної допомоги в Україні отримають 4,7 млрд грн.

Зазначимо, що Програма медичних гарантій – це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Скористатися ними може кожен громадянин України: для цього потрібно мати підписану декларацію із сімейним лікарем та отримати скерування від лікаря первинки. При цьому, не потрібно отримувати скерування до гінеколога, психіатра, стоматолога та нарколога. Екстрена медична допомога надається безоплатно кожному і незалежно від наявності декларації. 

Читайте також: Громадський транспорт Львова перейшов у режим спецперевезень

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #медицина #реформа #ПМГ
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...