• Головна
  • Львівщина не готова до зимового періоду?
Суботня розмова
15:06, 2 лютого 2013 р.

Львівщина не готова до зимового періоду?

Суботня розмова

Початок місяця лютого  розпочався для більшості мешканці Львівщини зі світлом у домівках. Але є такі оселі, де світло так і не появилося. І на запитання «А коли воно буде» - електрикам поки що відповісти важко.

Ой зима, зима……

Львівщину вперше надзвичайна ситуація спіткала ще в грудні. Тоді у снігову пастку потрапило багато транспортних засобів і людей. Одна жінка навіть робила у снігових заметах.

Хоча згідно повідомлення головного управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації станом  20 грудня на Львівщині, силами керівництва обласної державної адміністрації та постраждалих адміністративних територій, обласними та районними спеціалізованими службами цивільного захисту із залученням особового складу та техніки МНС України, МО України , ДТГО «Львівська залізниця», Львівської філії «Магістральні нафтопроводи» Дружба «і приватних підприємств наслідки надзвичайної ситуації місцевого рівня, викликаного складними погодними умовами 15-16 грудня поточного року було  ліквідовано.

Львівщина не готова до зимового періоду?, фото-1

 Але у матеріалі «Високого замку» пише, що станом на 18 годину 16 грудня затори на дорогах Бродівщини (траса Київ-Чоп) сягали сорока кілометрів завдовжки. Про це повідомила народний депутат України Ірина Сех.

«Фури стоять у три, чотири ряди. У цьому звинувачую місцевих дорожників та адміністрацію, які не вжили належних заходів, - говорить вона. - Починати чистити потрібно було ще 15-го грудня ввечері, а вони лише говорили, що чистять, насправді ж економили солярку і думали, що сніг мине. Зараз кажуть, що будуть везти танка з Києва. Сьогодні ж біда, наприклад, одна з маршруток біля села Ясенів стоїть ще з 15-го грудня, з вечора. У ній 20 людей. Я зверталася до виконавчої влади, до дорожників, до мнсників, до людей, які живуть поруч, щоб виїздили саньми і забирали людей до себе. Селяни відгукувались, але, якщо транспортний засіб застряг посеред траси, то як до нього доберешся? Чим це закінчиться, я не знаю».

Тим часом, гуребнатор області Михайло Костюк запевняє: влада робить все можливе, але техніка не в силі впоратися з такими постійними снігопадами. «У заторі під Бродами застрягло близько 300 машин,  з негодою бореться близько 30 одиниць техніки, - сказав він у коментарі кореспондентові «ВЗ». - Станом на 16-ту витягували першу десятку легкових автомобілів, які транспортували до Львова. Проблема в тому, що з такими сніговими заметами снігоприбиральній техніці впоратися дуже складно, тут може допомогти тільки важка гусенична техніка,  але і з нею є проблеми, адже покриття доріг — асфальтне. Прибуло два поїзди, з яких вивантажили гусеничні бульдозери, які прочищатимуть дороги до сіл. Зокрема, таких бульдозером розчищає дорогу до села, де жінка народила двійню.

Львівщина не готова до зимового періоду?, фото-2

 Вслід за ним їде рятувальна машина медицини катастроф. Ситуацію ускладнюють снігопади. Картина така: якщо проїжджає роторний снігочист, то за 15 хвилин  в тому тунелі, який він пробив, утворюється метровий сніговий покрив.

Навіть Збройні Сили України взяли участь в ліквідації наслідків стихії у Чернівецькій, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській і Хмельницькій областях.

"До ліквідації наслідків погодних умов вже залучено 350 військовослужбовців і 30 одиниць важкої інженерної техніки Збройних сил України. Ще 20 одиниць військової техніки знаходяться в резерві і у разі виникнення необхідності готові негайно вийти на посилення", - повідомив міністр оборони України Дмитро Саламатін, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України в неділю. Про це пише «Експрес»

Основні зусилля у боротьбі зі стихією зосереджені на розблокування сніжного затору на трасі Київ - Чоп, поблизу населеного пункту Ясинівка Бродівського району Львівської області.

У Міністерстві оборони і Генеральному штабі Збройних сил України була  розгорнута оперативна група, яка в режимі реального часу здійснює керівництво певними силами і засобами.

Нагажаємо, в результаті несприятливих погодних умов на дорогах у низці областей України в ніч з 15 на 16 грудня утворилися автомобільні затори, в яких перебували близько 1 тисячі автомобілів.

Львівщина не готова до зимового періоду?, фото-3

Дубль два: льодова пастка

Через негоду в Україні станом на 26 січня без електрики залишалися ще 70 населених пунктів, з них 49 у Львівській, та 21 у Херсонській областях, інформує сайт МНС.

Тільки на Львівщині від негоди постраждали і залишилися знеструмленими 15 населених пунктів повністю та 8 частково у Жовківському, Сокальському, Радехівському та Яворівському районах, станом на 28 січня.

Потужна бензинова снігоприбиральна техніка здатна прибирати і перемелювати заледенелой сніг, кірки льоду, мокрий сніг і викидати на відстань до 15 м.

А 1 лютого залишився найбільш потерпілий від погодніх умов Жовківський район.. 

На Львівщині поки що електромонтери поволі ремонтують електромережу, мешканці більше 20 сіл області вимушені були готувати їсти та поратись по господарству у темряві при свічках.

Минув тиждень, а окремі села досі у темряві. Дерева, які потрапили до льодяного полону, зруйнували лінії передач. Усюди стирчать оголені дроти.

Електрики працюють, утім селяни незадоволені – кажуть, монтери не вельми квапляться, щось полагодити, більше вештаються вулицями.

Львівщина не готова до зимового періоду?, фото-4

 Через відсутність електрики не працюють обігрівальні котли. На щастя, майже усі мешканці зберегли в оселях пічки. Тепер не встигають дрова закидувати. Але опалюється лише одна кімната на все помешкання.

Мобільні телефони розрядились, телевізори не працюють. У місцевих крамницях нині товар №1 - свічки. Раніше розкуповували кілька на тиждень - сьогодні по 25 щодня.

За словами старожил, востаннє такі перебої зі світлом виникали хіба у часи колективізації, а льодяних дерев і поготів ніхто не пам’ятає.

Як розповів голова Жовківської РДА Степан Ціолковський у районі вже зроблено роботи на 99% - це показник  по наслідках роботи щодо  відновлення електропостачання. Але слід пам’ятати, що багато років нічого не робилось так масштабно, як тепер. Нам треба поставити 700 електроопор в короткому часі.  

Як повідомили нам у відділі НС Жовківської РДА цифри, які готуються для звітності не завжди співпадають з реальною картиною. Іноді за 15 хвилин ситуація міняється кардинально.

«Там зробили, а там вибило чи трансформатор згорів. Ось і як характеризувати картину в цілому» -наголошує начальник цього відділу Степан Романчак.

Львівщина не готова до зимового періоду?, фото-5

 Кореспондент 032 ua певний час мав можливість спостерігати за роботою влади під час оголошеної надзвичайної ситуації.сільські, селищні та міські ради району обдзвонювались періодично, самі мешканці повідомляли, де нема світла. Крім цього цілодобово чергові працювали на телефонах і відслідковували ситуацію. А кожного ранку інформація отримана відділами опрацьовувалась під час засідання штабу і оперативно вирішувалось як діяти далі.

Голова Жовківської районної ради Тадей Швай закликав мешканців бути обережними і посипати стежки біля домівок. А працівники РЕМів просили мешканців Львівщини інформувати про пошкоджені дроти електропередач.

Львівщина не готова до зимового періоду?, фото-6

В усьому поганому є щось прекрасне…..

Льодова пастка, стихія, катастрофа, надзвичайна ситуація  – багато синонімів можна знайти для того, щоб описати погодні умови останніх днів.

Але не всі у очевидному спостерігають  щось погане. Наприклад керівник відділу туризму Жовківської РДА захоплено знимкувалась на фоні крижаних дерев.

Львівщина не готова до зимового періоду?, фото-7

 А Юрій Атаманюк зумів відобразити кришталеву красу Крехівського монастиря.

Львівщина не готова до зимового періоду?, фото-8
Львівщина не готова до зимового періоду?, фото-9
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...