• Головна
  • AppFood: айтішник відкрив у Львові заклад без касирів та офіціантів, - ФОТО
Ексклюзив
13:13, 7 грудня 2019 р.
Надійне джерело

AppFood: айтішник відкрив у Львові заклад без касирів та офіціантів, - ФОТО

Ексклюзив
Фото: 032.ua

Фото: 032.ua

7 грудня у Львові на проспекті Свободи, 1/3 львівський бізнесмен та фахівець у сфері ІТ Рафал Шиманський відкрив заклад AppFood, який відрізняється від інших не лише дизайном інтер’єру, але й основними функціями. Відвідувачі зможуть швидко замовити страви за оригінальними рецептами і зробити це без офіціантів чи касирів, яких тут немає, а лише за допомогою власного смартфона.

Кореспондент сайту 032.ua побував у закладі за день до відкриття та дізнався у власника про всі особливості його роботи, як створювали меню та як взагалі виникла ідея створення такої ресторації.

Фото 032.ua, appfood, Рафал Шиманський

Фото 032.ua, appfood, Рафал Шиманський

Довідково: Рафал Шиманський родом із невеликого містечка у Польщі, недалеко від Гданська. Майже 10 років тому вирішив переїхати жити в Україну, тому що тут, у Житомирській області мешкала його майбутня дружина Наталія. Після одруження пара вирішила залишитись в Україні, оскільки Рафалу подобається місцевий менталітет. Чоловік переконаний, що українці - люди відкриті, щирі та гостинні, каже - це основна причина, чому веде тут свій бізнес, хоч простіше було б це робити за кордоном. До Львова переїхав з дружиною 2 роки тому, коли відкривав нове відділення ІТ-компанії GTM. Окрім AppFood, Рафал Шиманський також є засновником аутсорсингової компанії GTM Plus, рекрутингової агенції Business Care Agency, агенції моушн-дизайну Galera та іншіих проєктів.

Рай для інтровертів

AppFood - заклад із цікавим інтер’єром і незвичною концепцією, у який вам без смартфона в руках - зась. Перегляд меню, замовлення та оплата страв відбувається саме за допомогою ґаджета, через ApplePay чи GooglePay. Час замовлення можна відслідковувати на екрані телефона, а потім упаковані страви виїжджають до замовника на спеціальній конвеєрній стрічці. Простіше кажучи, це - рай для інтровертів.

Фото 032.ua, appfoodФото 032.ua, appfood

Рафал Шиманський пояснив, що вирішив зробити заклад, якого йому самому не вистачало і який би йому самому подобався. Відтак, основними критеріями були швидкість та якість отриманих страв і обслуговування.

“Я відкрив цей заклад, щоб виправити проблему з обслуговуванням. Що в Україні, що за кордоном тяжко знайти хороше обслуговування: людина може бути з поганим настроєм чи самопочуттям і тим самим зіпсувати день відвідувачам. Тому я вирішив прибрати цю “ланку”, - зазначив Рафал.

Ще один фактор - бізнесмени не мають надто багато часу, тож хочуть отримати смачні страви швидко. Засновник AppFood обіцяє, що відвідувачі зможуть забрати свої страви за вказаний на телефоні час - до 4 хвилин.

Фото 032.ua, appfood

І по-третє, сучасні люди не уявляють свого життя без “розумних” пристроїв і не надто люблять спілкуватися вживу з незнайомими людьми. Особливо це стосується підлітків, які є великою частиною цільової аудиторії закладу, котрий орієнтований на людей від 16 до 30 років.

“Світ змінюється, люди часто хочуть робити щось на самоті, тому ми йдемо їм назустріч в сфері їжі. Ми хочемо створити нову галузь, між фастфудом на зразок McDonald’s та “віконцями”, де продають млинці чи іншу їжу. AppFood - це перший заклад у сфері автоматизованих закладів харчування. Я б хотів, щоб усі подібні заклади в майбутньому називали саме “апфудами”, - пояснює Рафал Шиманський.

Додаток AppFood створила компанія GTM, якою володіє бізнесмен. Над розробкою працювало спершу двоє людей, а ближче до дедлайнів команда айтішників зросла до 10 осіб. Втім, засновник переконує, що найважче було не створити додаток, а знайти приміщення під заклад. У Львові це було складно, з урахуванням серйозності інвестицій та довгостроковості оренди.

Що у меню?

Над меню також працювали довго і відібрали 7 основних пропозицій. Така невелика кількість зможе задовольнити потреби користувачів та дозволить чотирьом кухарям виконувати завдання швидко. Відвідувачі зможуть замовити: пончики з різними напоями, супи, запіканку, креветки, м’ясо, каву та морозиво.

Головна страва у меню - це  AppDonut, традиційні польські пончики, які готують за покращеним рецептом від дідуся Рафала Шиманського, котрий у Польщі мав свою кондитерську, де щодня їх готував.

AppSoup - це чотири супи: журек, гороховий суп, бульйон, томатний суп. Щодня відвідувачам пропонуватимуть два з них на вибір. Перші страви готуватимуть за рецептом дружини Рафала Шиманського Наталі.

AppIce - морозиво, яке власник привіз з-за кордону і у Львові ви його ніде більш не знайдете. Для цього бізнесмен замовляв спеціальну техніку, яку конструювали за кордоном, з потужнішими циліндрами для заморозки.

AppZap - це польські запіканки, з покращеним рецептом від шеф-повара. У цій страві багато грибів та інших начинок.

Фото 032.ua, appfood

AppShrimp - пропозиція для любителів морепродуктів. Це креветки за особливою рецептурою головного повара закладу.

AppMeat - м’ясо, яке подають на паличці, тож воно чимось нагадує шашлик і характерне особливим поєднанням приправ, які привозять з-за кордону. Цю страву додали в меню за рецептом Рафалового батька, який працює технологом на м’ясокомбінаті та придумує нові страви.

AppCoffee - у ресторації подаватимуть також різноманітні напої. Засновник не виключає, що доповнять меню й холодним молоком, яке особливо смакує з пончиками.

Фото 032.ua, appfood

Усю їжу відвідувачі отримують одразу запаковану, з можливістю забрати з собою. Виїжджає вона в зал на спеціальній конвеєрній стрічці з номером замовлення. Оскільки у закладі немає ні крісел, ні вбиральні, такий формат подачі їжі досить зручний. Разом із тим, тут є столики, обладнані бездротовими зарядними пристроями, за якими можна швидко перекусити.

Чому всього по мінімуму?

Такий мінімалізм був частиною концепції, орієнтованої на швидкість. Рафал Шиманський зауважує, що в його улюбленій книзі “Стратегія блакитного океану” В.Чан Кима та Рене Моборна йдеться про необхідність “обрізати” зайве, щоби мати успішний проект. Тому вирішили зробити це таким чином. У залі обіцяють поставити дозатори, щоб відвідувачі могли помити руки, при потребі.

Фото 032.ua, appfoodФото 032.ua, appfood

Також у приміщенні є AppMan - місцевий супергерой, який серед іншого привертає увагу до контейнерів для роздільного збору сміття. Металевих предметів відвідувачам не дають, основний тип відходів складає папір та пластик, а також харчові відходи. Для кожного типу є окрема урна. Власник не виключає, що в майбутньому клієнтів заохочуватимуть викидати сміття у правильні контейнери за винагороду.

Втім, приємні бонуси відвідувачі можуть отримати й зараз. Працівники закладу гарантують вкластися в той час, який вказаний на екрані телефонів. Якщо ж не встигають - клієнтам надають спеціальний код, за яким при наступному замовленні можна отримати смачний презент. Який саме - це уже доля випадку.

Фото 032.ua, appfood, AppMan

Заклад працює з 8:00 до 22:00, при потребі, можуть перейти на цілодобовий режим роботи. А середній чек, на який сподіваються в AppFood, коливається в межах 100 - 150 гривень. 

“Це все - абсолютний експеримент. Не знаємо, чи сподобається людям, але хочемо зробити якнайкраще. Створити тренд, а це - завжди ризик. Я відстоюю “революцію”, а не “еволюцію”, бо не люблю, коли хтось робить те саме, що й конкуренти, але трохи краще. Мені подобається створювати щось абсолютно інше, але тоді є набагато більший  ризик, що воно “не піде”, - наголосив Рафал Шиманський.

Фото 032.ua, appfood

Якщо ж львів’янам сподобається, то власник планує розширювати мережу та зробити ще два інших типи закладів. Окрім закладу в приміщенні, один може з’явитись у торговому центрі в зменшених масштабах, а також drive, куди можна буде заїжджати машиною.

Нагадаємо, раніше сайт 032.ua розповідав про карпул-сервіс HiBye, який запускають у нашому місті та який може стати альтернативою тісним маршруткам у Львові.

Повне або часткове копіювання матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #AppFood #Рафал_Шиманський #заклад #смартфон #інновації #додаток #замовлення
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...