• Головна
  • На старовинному павільйоні у Стрийському парку замалюють мурал студентів УКУ
21:08, 18 листопада 2019 р.

На старовинному павільйоні у Стрийському парку замалюють мурал студентів УКУ

Художник Андрій Буняк разом із членами студентського братства 16 листопада намалювали на старовинному торговому павільйоні у Стрийському парку мурал. Однак він викликав обурення серед львів'ян і вже завтра його замалюють.

Як повідомив кореспондент 032.ua, йдеться про один з двох збережених до сьогодні торгових павільйонів у Стрийському парку, на яких представляли товари під час Галицької крайової виставки у 1894 році. Рік тому ці споруди передали на баланс управління комунальної власності Львівської міськради.

У неділю, 17 листопада, користувач Facebook-спільноти "Нас не питали!" Вітольд Комарницький розмістив фото одного з павільйонів з намальованим муралом — на яскравому фоні кольору фуксії зображений людський мозок і напис "In brain we trust". Вітольд Комарницький назвав це вандалізмом і повідомив, що це зробили члени студентського братства УКУ за погодження дирекції парку.

фото Вітольда Комарницького

фото Вітольда Комарницького

Голова Студентського братства УКУ Марія Федор підтвердила 032.ua, що мурал намалювали за ініціативи братства, та повідомила, що студенти мали на меті просто додати напіврозваленій споруді якусь цікавинку.

"Отож, ми зібралися з другом-художником і вирішили, що хочемо зробити щось гарне у парку, місці, де багато людей гуляє, зокрема ми, студенти. Почали підготовку з дозволами. Шлях до пані Олени [директорки парку] шукали від міської ради. Намалювали ескіз, зустрілися з пані Оленою. Ми запропонували місце, бо цей будиночок у дуже поганому стані. Після роздумів пані Олена таки погодила, за що ми їй дуже вдячні, бо розуміли ризик хейтерів", — сказала Марія Федор.

На фарби, за її словами, студенти збирали по 20 грн серед друзів. "Загалом ідея у тому, що у мозку наша сила. Наші думки, рішення, настрій, дії та інше залежить від нас самих", — додала дівчина.

Директорка Стрийського парку підтвердила 032.ua, що надала студентам дозвіл на створення цього муралу, однак пізніше про це пошкодувала і вже сьогодні його почали замальовувати.

"Зараз я розумію, що сама в усьому винна, бо не подумала про наслідки. Діти до мене звернулись, ідея мені видалась не поганою і я не була проти. Однак уже зараз розумію, що це була моя помилка, тому уже сьогодні його почали замальовувати і завтра його не буде", — сказала Олена Мазурик.

фото Андрія Буняка

фото Андрія Буняка

Автор мурала Андрій Буняк у тій же спільноті "Нас не питали!" написав: "По суті, кожен з нас  частина культури, і дане творіння  теж частина культури, бо воно живе тепер в головах людей, які це побачили. Тож давайте створювати нашу культуру разом, а не жалітись, що хтось творить зміни, про які у вас забули спитати, бо ви в той час писали ще один гнівний пост у Facebook". 

Цей павільйон у стилі ар-деко споруджений в 1928 р. за проектом архітектора Вавжинця Дайчака. Він один з небагатьох збережених до сьогодні споруд, у яких у 1920-х рр. відувалися так звані Східні торги.

Нагадаємо, з наступного навчального року в УКУ запрацює бакалаврська програма з права.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Стрийський парк #мурал
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,80
39,83
EUR
42,76
42,80
PLN
9,81
9,84
Оголошення
live comments feed...