• Головна
  • Львівяни не в захваті від змін у Податковому кодексі
14:35, 3 січня 2013 р.

Львівяни не в захваті від змін у Податковому кодексі

Вже в 2013 році чиновники планують полегшити оподаткування купівлі-продажу транспортних засобів. Такої звісткою, не вельми задоволені мешканці Львова.

"Ці всі закони не для простих людей, а багатіїв. Ну, скажіть невже в наш час середньостатистичний мешканець Львова може купити протягом року дві чи більше машини?" -каже обурений водій Михайло Брух. -"Я , щоб купити першу машину заощаджував ого-го"

Як стало відомо, Закон України № 5413-17 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів» (далі-закон) прийнятий ще 2 жовтня цього року, вносить відповідні зміни в ряд нормативно-правових актів. Крім Податкового кодексу зміни торкнуться декрету Кабміну «Про державний податок» та Закону «Про збір на обов’язкове пенсійне страхування».

Запропоновані в законі норми звільнятимуть від оподаткування при реєстрації другого й наступного автомобілів протягом одного податкового року. Таким чином, фактично анульовується одне із джерел наповнення Пенсійного фонду. Щоправда, замінюється воно іншим – збільшенням розміру відсотків при реєстрації транспортного засобу вперше. З огляду на те, що упродовж поточного податкового року мало хто може дозволити собі купити друге авто, то такий «крок» в принципі є несправедливим по відношенню до звичайних людей. Від цього реально виграють лише багаті люди. І «ефективніше» наповнятимуть Пенсійний фонд громадяни, які зуміли нашкребти кошти на купівлю першого автомобіля.

Отже, якщо колись за кожну реєстрацію автомобіля власник авто сплачував 3% збору, то зараз максимальний відсоток збільшився мало не вдвічі. Варіюватимуться відсотки збору в залежності від вартості автомобіля:
- 3% - якщо вартість транспортного засобу не перевищує 165 розмірів (орієнтовно 24 тисячі доларів США) прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлений на 1 січня звітного року;
- 4% - у випадку, якщо вартість автомобіля коливається від 165 до 290 прожиткових мінімумів для працездатного населення;
- 5% - якщо вартість перевищує 290 розмірів (орієнтовно 42 тисячі доларів США) прожиткових мінімумів для працездатного населення.

Нагадаємо, що в новому бюджеті, прожитковий мінімум з 1 січня 2013 року становитиме 1 176 грн.

Також зміни торкнулись і коштів, які сплачувались громадянами при нотаріальному посвідченню договорів: купівлі-продажу, дарування. Так, в підпункт «г» пункту 3 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито", передбачено, що за посвідчення договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів:

А) Дітям одному з подружжя, батькам – сплачується 1 неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
Б) Іншим особам – сплачується 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, що за попередніми правилами, особа, яка відчужувала автомобіль дитині чи батькам сплачувала 1% від суми договору. А у випадку відчуження чужим особам – 5% від суми договору.

До речі, від сплати збору звільняються легкові автомобілі для інвалідів з об'ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. см, що придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до законодавства України, транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,82
EUR
42,75
42,84
PLN
9,82
9,87
Оголошення
live comments feed...