• Головна
  • 8 місць у Львові, яких вже ніколи не буде
17:02, 22 вересня 2019 р.

8 місць у Львові, яких вже ніколи не буде

032.ua вирішив згадати разом із вами, які речі зникли з нашого життя та залишаться лише у спогадах львів'ян, адже  їх знищили, демонтували, перенесли. Щоб ви не забули, як вони виглядали ми публікуємо їх фотографії.

Фонтан з чашею "Хлопчик" на площі Митній

8 місць у Львові, яких вже ніколи не буде , фото-1

Фонтан спроектували ще в далекому 1960-му році. Його виконали у вигляді прямокутного басейну, з одного боку якого розміщувалася конструкція фонтану, а з іншого ‒ бронзова фігура хлопчика на невеликому постаменті. У 2017 році, після 2-річного ремонту, для львів'ян відкрили площу Митну, та в рамках реконструкції площі, на місці колишнього фонтану з чашею "Хлопчик", тут встановили "сухий" фонтан.

Фонтан "Каскад" на площі Різні

8 місць у Львові, яких вже ніколи не буде , фото-2

Фотан спорудили у 80-х роках, але водограй дуже часто виходив з ладу, тож вже у 90-х він був закинутим. На початку 2000-х "Каскад" відреставрували, а незабаром повністю реконструювали у вже відомий сьогодні фонтан "Закохані", який присвятили історії кохання львівських Ромео і Джульєтти  італійця Ромуальдо Мікелліні й українки Палагни. Ідея та втілення належить власникам ресторану, який розташований поблизу.

Пам'ятник Степану Тудору на площі Маланюка

8 місць у Львові, яких вже ніколи не буде , фото-3

6 січня 1980-го року площі Домбровського (нині Маланюка) за проектом скульптора Дмитра Крвавича та архітектора Мирона Вендзиловича було відкрито пам'ятник радянському письменнику Степану Тудору. 9 травня 2016-го року активісти намагалися самовільно демонтувати пам'ятник, після чого депутати міськради ухвалили рішення про його демонтаж та передачу у Львівську національну галерею мистецтв імені Б. Г. Возницького на постійне зберігання.

Мозаїка магазину "Океан"

8 місць у Львові, яких вже ніколи не буде , фото-4

Мозаїка з рибами на фасаді магазину "Океан" (Володимира Великого 26а), була створена на основі ескізу видатного українського художника Володимира Патика, та становила пам'ятку монументального мистецтва України 1978 року. У липні 2019-го її було повністю знищено скандальним забудовником, який у вересні пообіцяв зробити нову за власні кошти. Та поки рибки залишаються лише на фотографіях та в пам'яті львів'ян.

Арт-кафе "Під Клепсидрою"

8 місць у Львові, яких вже ніколи не буде , фото-5

Мистецький центр "Дзиґа" заснували у 1993 році. Культове місце для мистецької еліти, просунутих туристів, авангардових тусовок та львівської богеми  кав'ярня "Під Клепсидрою" була її частиною. У 2018-му "Дзиґа" стала частиною мережі ресторанів "Холдинг емоцій !FEST", які осучаснили меню та змінили елементи інтер'єрів приміщень, де були кав'ярні "Під Клепсидрою" та "Квартира 35". Тепер арт-центр "Дзиґа" складається із галереї сучасного мистецтва та концептуальної кав'ярні.

Інсталяція "Паперовий літачок"

8 місць у Львові, яких вже ніколи не буде , фото-6

У 1992-му році в частині пивниць бернардинського монастиря, на подвір'ї мистецького "Саду Бернарден Ґарден", відкрили простір, де народжуються та реалізовуються найрізноманітніші мистецькі ідеї та проекти ‒ "Музей Ідей". Інсталяція "Паперовий літачок" з 2010-го року розташовувалась поруч з вуличним простором, біля неї любили збиратися львівські тінейджери та фотографуватися туристи. У 2018-му "Літачок" демонтували. 

Стела Монумента Слави

8 місць у Львові, яких вже ніколи не буде , фото-7

30-метрову стелу Монумента Слави, що розташований на вулиці Стрийській, неподалік Національної академії сухопутних військ, відкрили 9 травня 1970-го року. У лютому 2018-го виконком ЛМР вирішив демонтувати аварійну стелу. Вночі, 3 березня 2019-го її було знесено. Роботи по демонтажу одного з найбільших пам'ятників Другій світовій війні в Україні зайняли три ночі. Барельєфи, що раніше прикрашали радянську стелу, передали до музею "Територія Терору".

Пам'ятник Юрію Великановичу

8 місць у Львові, яких вже ніколи не буде , фото-8

Пам'ятник учаснику комуністичного руху на Західній Україні, учаснику Громадянської війни в Іспанії ‒ Юрію Великановичу з'явився у Львові в 1982 році. Авторкою постаменту була Теодозія Бриж. Зі здобуттям Незалежності з пам'ятником у Львові розпочалась справжня війна ‒ його не раз пошкоджували, постійно обмальовували і навіть спробували відпиляти голову. 2 грудня 2017-го, пам'ятник, який розташовувався неподалік парку "Залізна вода", востаннє скинули з постаменту.

Джерело фото: google.com

Нагадаємо, з 18 по 22 вересня у Львові відбудеться головний культурний фестиваль країни, де на львів'ян та гостей чекає близько 800 заходів. Раніше журналістка 032.ua розповідала про найцікавіші події, що відбудуться у рамках фестивалю та про повну програму "Форуму видавців".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #знищили #демонтували #перенесли
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,14
39,20
EUR
42,65
42,75
PLN
9,89
9,94
Оголошення
live comments feed...