• Головна
  • Мешканці Львівщини встановлюють приватні сонячні електростанції: як це працює, - ФОТО, ВІДЕО
21:03, 17 вересня 2019 р.

Мешканці Львівщини встановлюють приватні сонячні електростанції: як це працює, - ФОТО, ВІДЕО

Останнім часом, у Львівській області власники домогосподарств усе частіше встановлюють приватні сонячні електростанції. За підрахунками управління енергозбереження Львівської ОДА, більше 600 мешканців уже виробляють електроенергію на приватних СЕС, сумарною потужністю 12 МВт.

Як повідомляє кореспондент сайту 032.ua, в Україні, відповідно до закону, діє “зелений тариф” до 2030 року, тож мешканців Львівщини запевняють у надійності проекту і наголошують, що приватні сонячні електростанції дозволять поступово відмовитися не лише від щомісячної сплати за “світло”, але й за газ. Ми вирішили дізнатися, яким чином працює “зелений тариф” і які враження від користування приватними СЕС у мешканців Львівської області.

Що таке “зелений тариф” і як його впроваджують на Львівщині?

У Львівській області курс на відновлювальну енергетику підтримує “Львівобленерго”, яке надає приватним домогосподарствам та підприємствам дозволи на використання електроенергії, виробленої з альтернативних джерел - енергії сонця та вітру. Більшою популярністю користується саме встановлення сонячних панелей.

Мешканцям Львівщини дозволяється, за умовами договору з “Обленерго”, встановлювати електростанції, потужністю до 30 кВт. Залишок від використаної енергії, при цьому, продається  “Львівобленерго” за “зеленим тарифом”, спеціально встановленим державою для придбання енергії з альтернативних джерел. Рівень тарифу фіксує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Щоб підключити “зелений тариф”, потрібно знати кількість спожитої вами електроенергії щомісяця, а також визначитися з типом СЕС (для заробітку, економії чи автономного живлення). Інструкція із запуску приватної сонячної електростанції виглядає просто: купуєте й монтуєте сонячні панелі та інвертор у себе вдома; відкриваєте рахунок у банку, куди поступатимуть зарахування; пишете заяву з додатками про кількість та потужність елементів СЕС на ПрАТ “Львівобленерго”, отримуєте дозвіл на експлуатацію та чекаєте, коли працівник установи встановить спеціальний лічильник, і підписуєте з ним на місці договір. Після цього СЕС офіційно можна використовувати.

А що по факту?

В теорії звучить доволі швидко й просто, але власники приватних домогосподарств жаліються на довгу процедуру, яка може тягнутися по кілька місяців і демотивувати охочих встановити собі дороговартісні сонячні панелі.

Михайло Лозан - мешканець Брюховичів, який уже більше року користується сонячною електростанцією в себе вдома. Каже, що ідея виникла торік: його син, який працює в Польщі зауважив, що в Європі зараз активно використовують сонячні панелі. Пан Михайло зацікавився цим питанням, упродовж двох місяців вивчав усю наявну інформацію й вирішив піти на складний з матеріальної точки зору крок - встановити й собі сонячні панелі.

Перш ніж встановлювати електростанцію, Михайло Лозан прискіпливо вивчив це питання та усі ризики - підготовка зайняла близько двох місяців. Коли вирішив таки перейти на альтернативну енергію, знайшов підрядника - фірму “Сонцепром”, яка змонтувала панелі.

“Сам монтаж проходив у стислі терміни, дуже акуратно. Єдине, що довго оформляються документи. Ми зробили першу лінію в кінці квітня - початок травня, а документи на запуск отримали аж у вересні. Чотири місяці - на те, щоб мені дозволили споживання більшої кількості енергії. Це трохи дивно було. Поза тим, якщо пройти цей найтяжчий крок, далі йде все без проблем”, - розповів брюховичанин.

Уже більше року Михайло Лозан користується власною сонячною електростанцією. Каже, бачить фінансові переваги: платіжки за спожиту електроенергію йому вже давно не приходять, а за невикористану електроенергію держава додатково доплачує - близько 8 - 10 тисяч грн щомісяця, крім зимового періоду. Взимку, коли вмикається багато електроприборів, у тому числі, обігрівачі, використовується найбільше енергії, і нарахування виходить меншим.

“Я би радив встановити сонячні панелі й іншим - безумовно, але це недешева інвестиція, до 17 тисяч доларів. Я рахував, що ця сума окупиться за 6 років, це непогана самоокупність. І навіть якщо держава перестане мені платити, тієї електрики, яку я споживатиму, мені цілком вистачить і на опалення, тому планую відключити і газ”, - зазначив власник приватної СЕС.

Спершу чоловік хотів встановити панелей на 10 кВт, але потрапив на акційні знижки, і вирішив на суму, що залишилась, встановити панелей ще на 7 кВт, тобто у сумі, у Михайла Лозана є сонячна електростанція на 17 кВт. У майбутньому планує збільшити потужність до максимуму - 30 кВт. Для будинку на 220 кв. м цієї енергії вистачає в надлишку - в найхолодніші місяці використовується до 400 кВт.

При цьому, панелі вмикаються і працюють самостійно, а продукцію віддають одразу в мережу. Саме для цього і встановлюється лічильник, який потім просто відмінусовує спожиту власником електроенергію. 

Серед недоліків встановлення СЕС Михайло Лозан називає тривалість процедури: чотири місяці на збір документів та дозвіл з експлуатації, при тому, що все відбувається за кошти власника панелей. Брюховичанин вважає, що це задовга тяганина, яка може відштовхнути людей, котрі би хотіли встановити собі сонячні панелі, але бояться ризиків. Чоловік переконаний, що потрібно знизити вартість за підняття ліміту енергії на один кіловат (зараз - це 3,5 тисяч гривень), і скоротити час видачі документів, за зразком сусідніх Івано-Франківської й Тернопільської областей, де цей процес займає від кількох днів до двох тижнів.

Інший власник сонячних панелей - Ігор Кугайкевич з Пустомитів розповів, що ідея встановлення такої конструкції у нього виникла вже давно, коли дізнався про активне використання джерел відновлювальної енергії в Німеччині та інших країнах Європи. Користується панелями вже понад рік, на 10 кВт потужності, яких вистачає для ведення господарства. Взимку разом з електрообігрівачами, опалюють помешкання також дровами. Платіжки за газ подружжю не приходять, оскільки ті давно вже відключили цю послугу.

Ігор Кугайкевич наголосив, що вирішив встановити дорожчі панелі, за 15 тисяч доларів, і ця сума окупиться за 8 років. Щомісяця за надлишкову енергію сім’я отримує від 5 до 8 тисяч гривень, трохи менше - у зимовий період. Загалом панелями задоволені, але скаржаться за невчасні виплати за останні місяці.

“У встановленні сонячних панелей - 99% плюсів. Буває, що “Львівобленерго” невчасно виплачує кошти за вироблену електроенергію - за липень понад 3 тижні немає оплати. Але якби був порядок в державі, я би радив поставити панелі кожному й не розповідати про “Роттердам+”, - додав мешканець Пустомитів.

У майбутньому чоловік збирається збільшити потужність до 17 кВт. Ігор Кугайкевич додав, що він першим на своїй вулиці поставив сонячну електростанцію, і це надихнуло сусідів - ще четверо власників встановили собі такі конструкції. За словами Ігора Кугайкевича, дозвільні процеси і у нього тривали досить довго, і він до останнього не вірив, що СЕС запрацює. Але панелі змонтовані й успішно працюють.

Головний інженер проекту, представник монтажного центру “Теплоціль” Віталій Герасин, який встановлював панелі Ігору Кугайкевичу, розповів, що у цьому домогосподарстві нестандартна станція, з панелями американського виробництва. Обладнання з високим ККД дозволяє отримати суттєво вищу генерацію, ніж зі стандартних панелей.

Мешканцям Львівщини планують відшкодовувати кошти

Як розповів начальник управління енергозбереження Львівської ОДА Андрій Якубовський, зараз у Львівській області  діє програма енергозбереження, в межах якої власникам сонячних електростанцій відшкодовують 10% тіла кредиту, але не більше 25 тисяч грн. 

Найближчим часом планують внести зміни до програми, за якими відшкодовуватимуть таку ж суму коштів, але тепер і за витрачені власні кошти на встановлення альтернативних джерел енергії. Планується також стимулювання для осіб, які встановлюють геліоколектори, теплові помпи, вітрові генератори.

“Багато мешканців Львівщини за власні кошти встановлюють електростанції, а вартість приєднання до електромереж у Львівській області є однією з найвищих в Україні, тому ця галузь потребує додаткової підтримки. Зараз питання компенсації узгоджуються, і мешканцям зможуть відшкодовувати до 25 тис. грн (тобто приблизно 1 тис. доларів)”, - пояснив Андрій Якубовський.

Зі слів фахівця, законодавство встановило фіксований “зелений тариф” до 2030 року, і змін до того часу не передбачається. Невчасні виплати називає тимчасовими проблемами, які зумовлені судовими позовами на всеукраїнському рівні, та обіцяє, що скоро ситуація врегулюється.

Як розповіли у відповідь на запит 032.ua в прес-службі “Львівобленерго”, станом на вересень у Львівській області налічується 599 приватних домогосподарств із сонячними електростанціями. Щодо невиплат за липень у Львівській області, кореспондент сайту 032.ua очікує на відповідь з “Львівенергозбуту”.

За словами Андрія Якубовського, загальна потужність СЕС у приватних домогосподарствах по області сягає 12 МВт, що рівноцінно середній потужності промислової сонячної електростанції. Окрім цього, мешканці, які реалізують надлишок виробленої електроенергії, сплачують ПДФО у розмірі 18%, який йде в місцеві та обласний бюджет, і 1,5% військового збору.

Повне або часткове копіювання матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #Львівщина #Брюховичі #Пустомити #СЕС #енергетика #Львівобленерго #сонячні панелі #сонячна електростанція
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,20
EUR
42,65
42,75
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...