• Головна
  • «Київ-тріо» подарує львівянам новорічний настрій
15:59, 25 грудня 2012 р.

«Київ-тріо» подарує львівянам новорічний настрій

Незадовго до Нового року, у п'ятницю, 28 Грудня, 2012 о 19:00 годині у Львівській філармонії вперше виступить  «Київ-тріо». Лауреати міжнародних конкурсів, музиканти світової слави: скрипаль Назарій Пилатюк, піаніст Володимир Винницький та віолончелістка Наталія Хома народилися у Львові, проте, як не дивно, саме тріо започаткувалося на гастролях в Америці.

Нещодавно «Київ-тріо» виступило у Івано-Франківській, Хмельницькій та Полтавській філармоніях. Концерти пройшли з аншлагом. Три дні зал був переповнений. За словами Назарія Пилатюка: «Нас, виконавців, поєднали передусім дружні стосунки. Ми неодноразово виступали разом на сцені, проте виступ на рідній землі у нашій спільній творчій біографії — дебют саме в такому складі. У своїй новорічній презентації ми виконаємо знамениті твори: тріо російського композитора Петра Чайковського «Посвята артисту»  та тріо австрійського композитора Франца Шуберта. Тріо № 2 Мі-бемоль мажор ор. 100 для фортепіано, скрипки і віолончелі Франца Шуберта було однією з останніх композицій, датованою листопадом 1827 р. і одним з небагатьох  останніх творів, виконання якого Ф. Шуберт слухав незадовго до своєї смерті. Тріо складається з 4-х частин: І. Allegro, II. Andante con moto, III. Scherzando, IV. Allegro moderato. Цей твір є надзвичайно популярним. Його теми використані в декількох американських кінофільмах, зокрема, головна тема ІІ частини стала однією з центральних музичних тем в кінофільмі видатного американського кінорежисера Стенлі Кубрика «Barry Lyndon».

 Створення Тріо ля мінор «Посвята великому артисту» ор. 50 – це пам’ятник дружбі двох великих музикантів: Петра Чайковського і Миколи Рубінштейна. Він  був присвячений  пам’яті друга і наставника П. Чайковського, який передчасно пішов з життя. В одному з листів до фон Мекк композитор так пояснює форму твору: «Тріо буде складатися усього з 2-х частин. Друга частина – тема з великою кількістю варіацій, з яких остання буде фіналом моєї п’єси». Геній Чайковського створив в тріо досконалий твір, де художній зміст музики пронизаний почуттям особистої втрати, сягає вершин філософського узагальнення проблеми життя і смерті».

  Найближчим часом «Київ-тріо» подарує шанувальникам вічної музики компакт-диск з творами Петра Чайковського та Франца Шуберта. Ці творчі набутки стануть першими промоматеріалами для нещодавно створеного колективу.

Коротка довідка:

Назарій Пилатюк

Соліст Молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів» Назарій Пилатюк має великий репертуар – від скрипкових концертів Вівальді до сучасних концертів Бріттена, Уолтона. Гастролював у Швеції, Норвегії, Фінляндії, Німеччині, Польщі, Чехії та інших країнах. Відомі польські диригенти – Богуслав Давідоф, Чеслав Грабовський, Зігмунд Ріхерд із задоволенням запрошують молодого скрипаля для спільної праці. «Назарій Пилатюк – талановитий, надзвичайно перспективний скрипаль-віртуоз з почуттям стилю і блискучою технікою, яку підпорядковує єдиній меті – розкриттю змісту музики» (Юрій Башмет).

Володимир Винницький

Володимир Винницький є лауреатом Міжнародного фортепіанного конкурсу Маргарити Лонг і Жака Тібо в Парижі. Він  виступав з провідними оркестрами і з речиталями в багатьох престижних концертних залах, а також з речиталями в таких країнах, як Франція, Англія, Данія, Чеська Республіка, Польща, Україна, Бразилія, Канада, Південна Африка та ін. В. Винницький виступав з речиталями і як камераліст на численних міжнародних фестивалях в Україні, Франції, Бразилії, Кюрасао, Канаді, Чеській Республіці і США. Зокрема, він був артистичним радником і постійним піаністом з 1996 р. в Арт-Центрі Грін Каунті. Музичні критики пишуть про нього як володіючого «неймовірною технікою і глибоким  розумінням музики», як «просто чудового піаніста» (American Record Guide).

Наталія Хома

Володар вищих нагород на міжнародних конкурсах: конкурсі Пабло Казальса в Будапешті, в Маркнойкірхені (Німеччина),  конкурсі ім. Чайковського в Москві і конкурсі віолончелістів в Белграді. Перша і єдина українська віолончелістка, яка стала лауреатом конкурсу ім. Чайковського, вона виступала  з речиталями і як солістка з оркестрами у колишньому СРСР, США, Канаді, Південній Америці, Німеччині, Норвегії, Бельгії, Італії, Франції, Іспанії, Швейцарії, Східній Європі, Південній Африці, Середньому і Далекому Сході. Як солістка вона виступала з провідними оркестрами всього світу. З речиталями і  як камералістка вона виступала на престижних міжнародних фестивалях у Швейцарії, Німеччині, Іспанії, Україні, Франції, Бразилії, Кюрасао, Канаді, Тайвані, Чехії і численних фестивалях  у США. Також вона є постійним учасником серії концертів «Музика в інституті». У жовтні 2008 р. вона була нагороджена титулом «Почесний професор Львівської національної музичної академії», у травні 2010 р. – титулом «Почесний професор Одеської державної музичної академії». У 2010 р. Н. Хома була номінована на премію GRAMMY CD (Dorian sono luminous label) «Радамес Гнатталі: Сольні і камерні твори для гітари».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,70
39,80
EUR
42,67
42,75
PLN
9,80
9,87
Оголошення
live comments feed...