• Головна
  • В Україні збільшилась кількість інтернет-провайдерів, що не блокують санкційні російські сайти
22:17, 1 серпня 2019 р.

В Україні збільшилась кількість інтернет-провайдерів, що не блокують санкційні російські сайти

З березня в Україні зросла кількість інтернет-провайдерів, що не блокують навіть половини російських сайтів з санкційного списку.

За інформацією активістів “Лабораторії цифрової безпеки”, яка здійснила дослідження, у травні таких провайдерів зафіксовано 34, тоді як у березні було 20. 

Найменші обмеження в інтернеті зафіксовано у Рівному та Дніпрі. Тоді як найбільше сайтів – понад 240 – блокують “Київстар”, “Воля”, “Датагруп”, житомирський “Фрінет”, миколаївський WildPark та львівський “Поінтнет”.

Більш лояльні українські інтернет-провайдери до деяких санкційних сайтів з Криму, ОРДЛО та Росії. Наприклад, сайт т.зв. “Державної Ради Республіки Крим” (блокують 5 провайдерів), а сайти т.зв. “Міністерства охорони здоров’я ДНР”, т.зв. “Рада Міністрів ЛРН” та новинний портал “ДРН live” – по 13 провайдерів.

Читайте також: Львів мало не купив евакуатори із запчастинами з Росії

Деякі українські провайдери не блокували також популярні російські платформи «Одноклассники», mail.ru, yandex.ru, що входять в ТОП-25 найвідвідуваніших українцями сайтів. 

За словами Голови ГО “Лабораторія цифрової безпеки” Ірини Чулівської, ті провайдери, які не виконують блокувань, не можуть бути притягнуті до відповідальності. 

“Укази президента Порошенка про санкції в частині блокування сайтів не відповідають українському та міжнародному законодавству. Інтернет-провайдери, які зовсім чи частково не блокують “санкційні” сайти, насправді нічого не порушують, на них не можуть бути накладені ніякі штрафи. Тому ті обмеження українського інтернету, які у нас є, – відбуваються з доброї волі провайдерів”, – пояснила вона.

Читайте також: Завод гарячого цинкування біля Львова: у мерії вимагають показати дозвільні документи

Зазначимо, що “Лабораторія цифрової безпеки” за підтримки Open Technology Fund перевірила доступність 264 сайтів, які внесені до санкційних списків РНБО, на 62-х інтернет-провайдерах у 24 містах України за допомогою програмного забезпечення OONI, призначеного для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком.

Нагадаємо, 15 травня 2017 р. президент П. Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції №133/2017, яке, зокрема, містить “заборону Інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів”, серед яких популярні соціальні мережі Вконтакте, Однокласники, сервіси Яндекс, Mail.ru та ін. Пізніше було введено в дію ще два рішення РНБО №126/2018 та №82/2019, які містили інформаційні сайти т.зв. ДНР/ЛНР, Криму, Росії та ін.

Читайте також: Під час купання в озері на Львівщині втопилась відвідувачка бази відпочинку

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,20
39,40
EUR
42,65
42,90
PLN
9,82
9,90
Оголошення
live comments feed...