• Головна
  • 7 українських електронних гуртів, від яких ви будете в захваті
19:01, 14 серпня 2019 р.

7 українських електронних гуртів, від яких ви будете в захваті

За останні 10 років в Україні з'явилася нова генерація електронних митців, які не лінуються шукати щось нове та експериментувати зі звуком. 032.ua розповідає про тих музикантів, хто шукає свою індивідуальність та розвиває її, не стрибаючи від тренду до тренду, кого вам однозначно варто послухати.

Cape Cod

7 українських електронних гуртів, від яких ви будете в захваті, фото-1

Фото: Анна Бобирєва

"Cape Cod" ‒ електронний проект засновника лейблу "Kiev House" Максима Сикаленка у якому він відмежовується від узагальненого клейма "хаус", та розкриває набагато більше граней електроніки. У його музиці нашаровано безліч інших музичних стилів: техно, соул, джаз, альтернатива 1990-х. Музикант по праву вважається одним з найпрогресивніших українських артистів. Звуки, які створює Максим, звучать дуже фірмово: з одного боку видно дбайливу роботу зі спадщиною хаус-продюсерів 80-х і 90-х, з іншого боку ‒ відчувається, що продукт дуже сучасний. Відчуття того, що ти слухаєш фірму типу Маршалла Джефферсона або Френкі Наклза, не покидає тебе.

В одному з інтерв’ю співак Іван Дорн сказав про "Cape Cod": "Мені завжди подобалися могутні особистості, від яких віяло природною скромністю за кілометр. Макса з "Cape Cod" я саме до таких і відношу. Його музика ‒ це гармата, що стріляє на перспективу не тільки "Cape Cod", а й усього майбутнього музичного покоління України. У його скромній поставі, опущеній голові, акуратності рухів і спокійному голосі відчувається настільки глибока і професійна музична особистість, що ним може надихатися не тільки наша країна, а й весь захід".

DZ'OB

Фото: Максим Тимофеев

Для України унікальність колективу "DZ'OB" неможливо заперечити, адже вони поєднують техно з авангардною академічною музикою, також це єдиний український гурт, який працює в жанрі електроакустичного IDM (інтелектуальна танцювальна музика). Їх музика є досить складною та насиченою, вони використовують скрипку, альт, фагот, віолончель, кларнет, гобой і електроніку, що вказує на те, що кожен з семи учасників – меломан, який не визнає кордонів і з легкістю ставиться до синтезу жанрів. Завдяки творчості "DZ'OB", можна сподіватися, що зовсім скоро техно, драм-енд-бейс увійдуть у великі зали філармоній, а гості нічних клубів перестануть дивуватися фаготу чи гобою, адже музиканти вже відіграли концерти на майданчиках, які, на перший погляд, складно поєднуються, як от київський клуб "Closer" чи Дніпропетровська філармонія.

На звучання "DZ'OB", великий вплив мала андеграундна культура Дніпра кінця 90-х. Про це в одному з інтервʼю розповідає звукорежисер гурту, електронний музикант, до слова, єдиний з семи музикантів в гурті без консерваторської освіти, Максим Андрух: "Дніпро на рубежі 90-х і 2000-х було просякнуте техногенним духом, драм-н-бейс-рух був досить потужним, пройти повз було нереально. Квінтесенцією IDM, D'n'B, BreakCore, breakbeat jungle, Ambient музики в середині 90-х став напрямок Drill'n'Bass – багато в чому завдяки таким виконавцям, як "Aphex Twin", "Squarepusher", "Amon Tobin" з їх складним програмуванням, ламаними та дуже різноманітними ритмами й при цьому красивим мелодизмом і атмосферою. Але, якщо копнути глибше, наше коріння росте з академічної та джазової музики, представників якої можна перераховувати дуже довго".

Читайте також: Що сталося із львівськими рок-гуртами "нульових"

Zapaska

7 українських електронних гуртів, від яких ви будете в захваті, фото-2

Фото: facebook-сторінка "Zapaska"

"Zapaska" – дует подружжя із Кам'янця-Подільського Павла Нечитайла та Яни Шпачинської, який уже 10 років грає етно-електронну музику та інді-поп. Їх оригінальність полягає у використанні техніки live-looping (зациклюванні та міксуванні музичних фраз в живу на сцені), з використанням близько 10-ти музичних інструментів: від гітари, гармоніки, калімби, міні-баяну, африканських народних інструментів до електронних семплів. Дует вміло вводить слухача в глибокий транс з присмаком західноукраїнського колориту. Варто зазначити, що "Zapaska" випускає свої альбоми в Європі, де й відбувається переважна більшість їх концертів.

Про те, як змінювалась музика гурту протягом 10-ти років існування, в одному з інтерв’ю розповів учасник "Zapaska" Павло Нечитайло, до слова, Павло ще й кандидат історичних наук, археолог, радіоведучий та письменник: "Все починалось з дерев’яної гітари, баянчика, який мені подарувала бабуся, та однієї "примочки". Поступово все обростало додатковими електронними штуками, деякі інструменти ламались, не витримуючи наших постійних турів. Таким чином змінювалась і наша музика: вона ставала все більш електронною". І якщо перший альбом дуету був експериментальним, з претензією на пошуки нових музичних форм, то зараз "Zapaska" йде до простого й прозорого викристалізованого стилю.

Zavoloka

7 українських електронних гуртів, від яких ви будете в захваті, фото-3

Фото: Dmitry Kosishchev

"Zavoloka" – експериментальний проект композиторки та дизайнерки з Києва Катерини Заволоки, яка є яскравою представницею української електронної музики за кордоном, та володаркою авторитетної премії у сфері аудіовізуального мистецтва Європи – "Prix Ars Electronica". Ще у 2011-му Катерина виступила на одній сцені разом із "Aphex Twin" – одним із найвідоміших артистів IDM у світі. Дискографія музикантки налічує більше 20 релізів, цікавою серед них є серія присвячена стихіям природи, яка виходила у світ з 2007-го року від альбому "Viter", та завершилась 2018-го альбомом "Promeni" (назва якого є присвятою Лесі Українці – ще з дитинства улюбленій письменниці Катерини Заволоки).

Ще однією особливістю музики "Zavoloka" є використання звуків з навколишнього середовища у піснях. В одному з інтерв'ю Катерина розповіла про ті звуки, запис яких є для неї найбільшою вдачею: "Мої улюблені семпли – таки з Майдану. Всі навколо щосили стукають металевими палицями по спалених міліцейських автобусах. Потім звуки стихають, хтось раптом викрикує: "Слава Україні!", і ось вже по натовпу луною прокочується: "Героям слава!" Навіть не знаю, що може бути потужнішим за ці враження". Наразі Катерина Заволока живе та працює у Відні, де здобула освіту в мистецькій академії, тож поки переїжджати назад до України музикантка не планує.

Читайте також: 10 культових рок-гуртів кінця 80-их в історії Львова

Mari Cheba

7 українських електронних гуртів, від яких ви будете в захваті, фото-4

Фото: facebook-сторінка "Mari Cheba"

"Mari Cheba" – український електронний гурт, заснований солісткою та авторкою пісень Марі Чебою у Києві. За чотири роки існування гурту, його солістка Марі, зуміла підкорити світову музичну індустрію, ставши володаркою звання кращий жіночий вокал за версією "Trip Hop Nation" серед виконавиць з Америки та країн Європи. А вже через рік гурт став номінантом премії "Yuna", як "Відкриття року". Музиканти гурту надають перевагу інтуїтивному підходу до творчості, поєднуючи найрізноманітніші стилі, змішуючи вокальні ефекти та створюючи унікальну архітектуру звуку. 

В одному з інтервʼю Марі розказала про те, як виникла ідея зібрати команду: "Цей колектив для мене "dreamteam". Я завжди хотіла робити музику-музику – щоб ніякої фальші або орієнтації на когось. Багато друзів повірили в мої ідеї й підштовхували до дій. Наш гітарист Денис підтримав мене першим. З ним ми і почали пошук нового електронного складу. Не хотілося шаблонів, рамок і форматів. Знайшли одразу однодумців – світ нам допомагав в здійсненні задумів". Марі Чеба каже, що пише тексти про себе та свої внутрішні переживання: "Ми не завжди й собі можемо відкритися і зрозуміти свої почуття. Я не боюся говорити про свої почуття, вони ж людські. Просто намагаюся дотримуватися хорошого смаку і говорити так, щоб надихнути інших почути в цьому своє серце, звільнити якийсь біль, радість і пережити його"До слова, "Mari Cheba" були учасниками благодійного туру в зоні АТО "Підтримай своїх".

Palmo X

Фото: facebook-сторінка "Palmo X"

"Palmo X" – львівський електронний, сольний проект створений Ксенією Нема. Сьогодні на сервісах для потокового прослуховування музики, можна знайти ряд треків "Palmo X". Перші демо-записи дівчини потрапили в мережу 2016-го, а вже влітку 2017-го року Ксенія почала працювати над повноцінним альбомом. До слова проект "Palmo X" дівчина творить у кращих DIY традиціях (все самостійно – від написання текстів до мастерингу). Свою музику Ксенія Нема характеризує, як електронний інді-поп, а основна мова треків – англійська.

Докладніше про свій дебютний альбом "Among the City Wolves" 2018-го року, Ксенія розповіла  в одному з інтервʼю, де відзначила, що він є історією у вигляді автобіографічного щоденника: "Його основна логіка в тому, що будь-яка криза закінчується і що все буде добре. Головне робити, навіть коли закінчується терпіння і сили, робити до останнього і ніколи не переносити на себе негативний досвід інших"

Vakula

7 українських електронних гуртів, від яких ви будете в захваті, фото-5

Фото: facebook-сторінка "Vakula"

"Vakula" псевдонім українського музиканта Михайла Вітюка родом із Конотопу. На його рахунку з 2008 року понад 30 релізів, а ще хлопець заснував лейбли "Shevchenko", "Leleka" та "Bandura". Його треки зазвичай відрізняються незвичністю звучання для класичного  електронної музики, адже творить "Vakula" на домашній студії з використанням аналогових інструментів, до слова, на студії є понад 40 синтезаторів. Як каже сам Михайло, він почав розповсюджувати українську культуру та музику у світі, йдучи шляхом свого діда бандуриста. "Vakula" став першим українським діджеєм, який почав активно виступати у клубах по всьому світу. Нещодавно Михайло повернувся жити у Конотоп.

25 квітня, музикант з Конотопа та Іван Дорн випустили вже другий спільний трек, та показали короткометражку. "Vakula – геній сучасності, що заразив мене глибиною свого складного і нового світовідчуття, своїм розумінням світобудови. Після всього цього захотілося писати саме такі аудіоспектаклі. Я дуже вдячний йому за натхнення і нові емоції. Це точно не остання наша робота разом!", – розповів одному конотопському виданню Іван Дорн. 

Читайте також: 10 крутих гуртів зі Львова, про які ви могли не знати

*Повне або часткове відтворення матеріалу без письмової згоди редакції забороняється.

Фото в тексті – з вільних джерел.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032 #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...