• Головна
  • Як прогулятись екологічно-пізнавальною стежиною "Вовковиця" на Львівщині, - ФОТО
09:05, 9 липня 2019 р.

Як прогулятись екологічно-пізнавальною стежиною "Вовковиця" на Львівщині, - ФОТО

За 60 км від Львова, на межі Розточчя, височіє місто Рава-Руська. Саме на його околицях починається екологічно-пізнавальна стежина, що веде на гору Вовковиця - найвищу точку місцевості, висотою 341 метр над рівнем моря.

Як розповіли кореспонденту сайту 032.ua у Рава-Руському лісгоспі, стежина адаптована до прогулянок та може слугувати заміною фітнесу чи спортивним навантаженням. Підходить для прогулянок з дітьми, адже на шляху розміщені інформаційні стенди про довкілля. Маршут можна долати в усі пори року.

Стежка "Вовковиця" проходить через мальовничий буковий ліс на схилах однойменної гори, піднімається до її вершини, огинає глибокий яр і виходить до поховань французьких вояків, часів Другої Світової війни. 

Як прогулятись екологічно-пізнавальною стежиною "Вовковиця" на Львівщині, - ФОТО, фото-4

На більшій частині шляху панівним типом лісу є бучина віком 80-100 років, зустрічаються поодинокі дерева, вік яких сягає 150 років.  В кінці маршруту, де стежка збігає вниз, буковий ліс плавно переходить в буково-дубовий, а згодом і в буково-сосновий.

В трав'яному покриві домінують маренка запашна, зеленчук жовтий, буквиця лікарська, герань темна, плющ звичайний, копитняк європейський, печіночниця звичайна, анемона дібровна, медунка темна, яглиця звичайна, підлісник європейський, актея колосиста. В лісових масивах Вовковиці проживають і лісові звірі та птахи: дикі кабани, лиси, вовки, олені, козулі, білки, куниці, їжаки, зайці, сови, лиски, круки, зозулі, шпаки, дрозди, сойки та багато інших.

Як прогулятись екологічно-пізнавальною стежиною "Вовковиця" на Львівщині, - ФОТО, фото-5

Перша зупинка розташована в тіні трьох могутніх буків-велетнів: тут можна відпочити, насолоджуючись заспокійливим шумом лісу та співом пташок. Букові дерева є добрими природними фільтрами і мають велике захисне та санітарне значення.

Як прогулятись екологічно-пізнавальною стежиною "Вовковиця" на Львівщині, - ФОТО, фото-6

Проходячи стежкою до другої зупинки (військове поховання) можна зустріти червонокнижні види з родини орхідних – гніздівку звичайну і коручку морозниковидну.

На військовому кладовищі поховані солдати Другої світової війни. Щороку на День Перемоги до могил мешканці міст та сіл покладають квіти.

Далі лісова дорога веде до вершини гори Вовковиця,  яка і дала назву екологічній стежині. З гори відкривається неймовірний вигляд на букове насадження, чітко проглядається його вертикальна ярусність. На горі є влаштовані місця для відпочинку відвідувачів. Від сонця це місце захищає густий намет створений креслатими кронами буків.

Проходячи звивистою стежкою можна спостерігати наслідки дії льодовика на рельєф. Він сильно порізаний глибокими і довгими ярами. Буково-дубовий деревостан, що росте на схилах ярів укріпляє їх і зупиняє ерозію грунту. 

Спускаючись стежкою через буково-сосновий ліс, виходимо до останньої зупинки на маршруті – меморіалу французьким військовополоненим, які були закатовані в  німецько-нацистському концтаборі в роки Другої світової війни.

Фото надані 032.ua у ДП "Рава-Руський лісгосп"

Читайте також: 10 чарівних песиків чекають на добрих господарів у ЛКП "Лев", - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #Львівщина #екологія #природа #туризм #Рава-Руська
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,13
39,22
EUR
42,65
42,75
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...