• Головна
  • Юрій Дрогобич: 12 фактів про вченого-астронома, родом з Львівщини
13:06, 21 травня 2019 р.

Юрій Дрогобич: 12 фактів про вченого-астронома, родом з Львівщини

У Львові відбувся черговий цикл лекцій про видатних мешканців міста й області - “Гордість міста 3.0”.

Кореспондент сайту 032.ua побував на лекції кандидата фізико-математичних наук, доцента кафедри Вищої геодезії та астрономії НУ "Львівська Політехніка" Любові Янків-Вітковської та занотував найцікавіші факти з біографії астронома зі світовим ім’ям - Юрія Дрогобича.

Справжнє прізвище - Котермак

Юрій Дрогобич: 12 фактів про вченого-астронома, родом з Львівщини, фото-1

Юрій Дрогобич - досі дещо загадкова постать для істориків, адже він неодноразово змінював своє ім’я, залежно від обстановки. Народився у Дрогобичі, в сім’ї солевара Михайла-Доната Котермака, але після того, як покинув рідні землі назвався Юрієм Дрогобичем. Уже на європейських теренах його знали як Джорджо да Леополі, Georgius Drohobicz de Russia і Jerzy Drohobycz (Kotermak).

Ніхто не знає точної дати його народження

Містичності постаті Юрія Дрогобича додає те, що дослідники донині не можуть назвати точного року народження вченого. Зійшли лише на приблизному році - 1450-му.

Завжди підкреслював, що він українець

Україна в 15 столітті ще називалася Руссю, і Юрій Котермак любив підписувати свої листи чи праці як Георгіо з Дрогобича де Русіа, тобто підтверджував, що він - українець за походженням. Згодом, у своєму “Прогностику” автор надає географічні координати європейських міст, і знайомить таким чином читачів із Дрогобичем та Львовом.

Походив із міщанської родини

Початкову освіту Юрій Дрогобич здобував у місцевого священика церкви святого Юра (в Дрогобичі) Евтимія, де здобув хороші знання з латини та математики, що свідчить про те, що його родина мала певні заощадження. Попри те, що в 16 років він осиротів, зміг стати студентом одного з найпрестижніших університетів у Європі - Ягеллонському (Польща). На той час вищу освіту могли здобути лише діти зі заможних родин, не кажучи вже про те, що ступінь магістра здобути було вкрай важко.

Досить швидко збудував кар’єру

Із 1468 по 1473 рік Юрій Дрогобич успішно відівчився у Ягеллонському університеті в Кракові, здобув ступінь магістра.  Продовжив навчання в іншому престижному виші - Болонському університеті, де здобув ступінь доктора філософії (1478) та доктора медицини (1482) і почав читати лекції. Астронома з Львівщини досить високо цінували як науковця, про що свідчить подвійна оплата його праці - 200 лір, а не 100.

Навчав Миколу Коперника

Серед студентів Юрія Дрогобича був і всесвітньовідомий астроном Микола Коперник. Свого часу, на прохання єпископа, дрогобичанин був репетитором з математики у його небожа - Коперника. Репетиторство було одним із офіційних способів заробітку для університетських викладачів.

До 20 століття ім’я Юрія Котермака було невідоме українцям

Попри свою різносторонність, гострий розум та значні наукові здобутки, українці змогли відкрити для себе постать земляка аж через 500 років після його народження. На теренах колишнього СРСР його постать мало досліджували, і лише зараз з’являються наукові праці про незвіданого “Нострадамуса” родом з України.

Перший автор української друкованої книги

7 лютого 1483 року, у Римі вийшла з новенького друкарського верстата Зильбера книга “Прогностична оцінка поточного 1483 року магістра Юрія Дрогобича з Русі – доктора мистецтв і медицини Болонського університету”. Хоч зміст книги був на латині, але це офіційно - перша друкована праця автора з України, яка своїм оформленням не поступалася найкращим європейським зразкам.

Видав унікальний астрологічний прогноз на цілий рік

Використовуючи усі свої знання з астрономії, астрології, філософії та географії Юрій Дрогобич зробив вельми складну річ - прогноз на цілий 1483 рік. Книга поділена на 10 частин, які розповідають: про розміщення кутів, про положення з державною безпекою та шляхи розвитку держави, про стан найвищого Понтифіка і про основне в його житті, про стан в імператорських володіннях і у відомих містах, про війни і битви і про думку з приводу двох затемнень Місяця, про результат, або кінець війни венеціанців і ферарців, про достаток та брак речей в цілому і зокрема, про стан з чумою і смертністю, про стан людей, які знаходяться під впливом окремих планет, про порядок місяців і днів усього року.

Був ректором найстарішого університету в Європі

1481 року, незадовго до отримання ступеня доктора медицини, 31-річний Юрій Дрогобич був обраний студентами на посаду ректора (голови студентського та викладацького самоврядування університетської корпорації) найстарішого університету в Європі - Болонського. Упродовж цілого року від наглядав за дотриманням університетських статутів, формуванням розкладу лекцій та організацією диспутів. Це свідчить про те, що він був хорошим управлінцем та мав неабиякі навички спілкування. Пізніше це йому згодилося в тому, щоб звертатися до тогочасних правителів - Папи Римського, герцога Мілану та ін.

Лікував королів

Упродовж 1487 - 1493 років, вчений займався медичною практикою - лікував польських королів Казимира IV Ягеллончика і Яна I Ольбрахта, мав титул королівського лікаря.

Похований у Кракові

Останні роки Юрій Дрогобич провів у Кракові як викладач Ягеллонського університету, час від часу навідуючись у рідні краї. Саме у цей час в університеті навчався Микола Коперник, який став студентом українського вченого. Помер приблизно у 44-річному віці, теж у Кракові, де й похований, хоча точне місце захоронення невідоме.

У рідному місті астронома спорудили пам’ятник на його честь, і вже за часів незалежної України увічнили його на кількох марках та ювілейних монетах. Окрім цього, 2011 року на фасаді Болонського університету відкрили меморіальну дошку Юрію Дрогобичу.

Нижче пропонуємо переглянути повну версію лекції:

Повне або часткове копіювання забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
Високі оцінки користувачів за Повнота інформації
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Громадська організація "КонтрФорс" провела у вересні-жовтні 2018 року цикл лекцій про видатних людей, які жили у Львові 100 - 200 років тому. Кореспондент сайту 032.ua занотував найцікавіше для наших читачів

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...