• Головна
  • Львів'янам покажуть Біблію в ілюстраціях фламандських майстрів XVI століття
12:21, 14 квітня 2019 р.

Львів'янам покажуть Біблію в ілюстраціях фламандських майстрів XVI століття

16 квітня о 16:00 в Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького, що на  пр. Свободи, 20 відкриють виставковий проект Thesaurus Sacrarum Historiarum: Біблія в ілюстраціях фламандських майстрів  XVI століття.

Про це повідомляє кореспондент сайту 032.ua.

У межах виставки, львів'янам представлять одну з найцінніших книжкових пам’яток з музейної збірки рукописів і стародруків - "Скарбницю Священних Історій..." (1585). Це одна з перших у Європі ілюстрованих Біблій, видана у формі альбому гравюр із найважливішими сюжетами Старого та Нового Завітів.

Фото: НМЛФото: НМЛ

"Книга репрезентує найпотужніший у Європі XVI ст. антверпенський друкарський осередок і є наймасштабнішим видавничим проектом гравера і видавця Ґерарда де Йоде (1516/17 – 1591). Примірник “Thesaurus…” 1585 року зі збірки Національного музею у Львові – єдиний відомий сьогодні екземпляр, збережений на теренах Центрально-Східної Європи", - зазначили у Музеї.

З огляду на незадовільний стан збереження пам’ятки, впродовж 2017 – 2018 років у майстерні реставрації графіки науково-дослідного реставраційного відділу Національного музею у Львові було проведено комплекс консерваційно-реставраційних заходів, спрямованих на відновлення видання. У процесі реставрації обидва томи книги було розшито, що дало унікальну можливість показати частину серій розгорнуто, у формі окремих гравюр.

Читайте також: Львів'ян запрошують дізнатися більше про Михайла Кміта

Презентована пам’ятка – це друге, розширене видання альбому де Йоде з ілюстраціями до Старого (42 серії) та Нового (19 серій) Завітів. До книги ввійшли гравюри найвидатніших фламандських художників і граверів XVI ст.: Кріспіна ван ден Брука, Мартена де Воса, Франса Ментона, Яна Снеллінка, Амброзіуса Франкена, Міхіля Коксі, Ґерарда Ґронінґа, Мартена ван Клеве, Ганса Вредемана де Вріса, Адріана де Вердта, Пітера ван дер Борхта, Ганса Бола, Мартена ван Гемскерка, Яна Саделера, Ганса й Адріана Коллартів, Єроніма, Антонія, Яна Віріксів та ін.

Виставковий проект триватиме до 31 травня та відбуватиметься у два етапи: з 16 квітня по 5 травня експонуватимуть частини Старого Завіту, а з 10 травня по 31 травня - Новий Завіт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...