• Головна
  • ТОП-5 фактів про В’ячеслава Чорновола
21:13, 26 березня 2019 р.

ТОП-5 фактів про В’ячеслава Чорновола

У понеділок, 25 березня, у Львові та у всій Україні вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола. З цієї нагоди журналіст 032.ua підготував добірку цікавив історичних фактів про українського політика та громадського діяча.

Започаткував в Україні рух шістдесятників

В’ячеслав Чорновіл спільно з І. Світличним, І. Дзюбою, Є. Сверстюком, В. Стусом та іншими започаткували національно-визвольний рух шістедисятників в Україні. Політик був одним з найяскравіших організаторів та активістів цього руху, боровся за українську мову, культуру та державний сувернітет.

Був тричі одруженим

Український політик був одружений три рази. У 1960 році уклав шлюб з Іриною Бруневець, з якою має сина Андрія. Проте їхні стосунки тривали всього 2 роки. В червні 1963 року В’ячеслав Чорновіл одружився з Оленою Антонів, яка народила йому сина Тараса. Жінка загинула в автомобільній аварії у 1986 році. Останньою коханою українського політика стала Атена Пашко.

Вперше для України відкрито протестував проти арештів інтелігенції

4 вересня 1965 року В’ячеслав Чорновіл спільно із Іваном Дзюбою та Василем Стусом виступили на прем’єрі фільму Параджанова “Тіні забутих предків” у кінотеатрі “Україна” з протестом проти арештів української інтелігенції. Саме цей протест історики розглядають як першу акцію відкритого протистояння тоталітарній владі.

Випускав у Львові підпільний журнал

Ще у 1970 році у Львові В’ячеслав Чорновіл почав випускати журнал “Український вісник”. В цьому часописі друкували матеріали самвидаву та хроніку українського національного спротиву. Чорновіл був на посаді організатора, редактора та видавця журналу. “Український вісник” став рупортом демократії та національної свідомості у піврадянській Україні.

Був кандидатом у Президенти України, а згодом – керівником фракції “Народний Рух України”

У 1991 році В’ячеслав Чорновіл балотувався на пост Президента України. Проте у виборчій гонці посів 2 місце, програвши Леоніду Кравчуку.

З квітня 1992 року український політик працював в парламенті України. Чорновіл був народним депутатом України двох наступних скликань – 1994 і 1998 років. Також Герой України був керівником депутатської фракції “Народного Руху України”. А на парламентських виборах у 1998 році “Народний Рух України” під керівництвом В’ячеслава Чорновола зайняв друге місце, програвши комуністам.

Пропонуємо вашій увазі фото, як вшановували пам’ять В’ячеслава Чорновола у Львові, 25 березня 2019 року: 

Джерело фото: ЛМР

Читайте також: Вгадайте кандидата в Президенти України за обіцянками, - ТЕСТ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032ua
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...