• Головна
  • Як проголосувати на виборах не за місцем прописки, - ІНСТРУКЦІЯ
10:35, 20 березня 2019 р.

Як проголосувати на виборах не за місцем прописки, - ІНСТРУКЦІЯ

31 березня в Україні відбудуться чергові вибори Президента, тож кореспондент сайту 032.ua пропонує вашій увазі кілька кроків, які слід зробити, щоби проголосувати у випадку, коли ви живете не за місцем реєстрації чи перебуваєте за кордоном.

Завітати у відділ ведення Державного реєстру виборців

Змінити місце голосування не за місцем прописки можна до 25 березня включно. Для цього потрібно прийти у відділ ведення Державного реєстру виборців, де ви зареєстровані чи де будете перебувати у день голосування. При собі потрібно мати паспорт і документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування, якщо такі є (довідка з місця навчання чи роботи, договір оренди житла тощо).

Зазвичай такі відділи є у приміщеннях райдержадміністрацій чи виконкомів міст обласного значення. Подивитись повний перелік відділів ДРВ з адресами можна за посиланням. Перед виборами ці установи працюють і на вихідних.

Написати заяву

У відділі ведення Державного реєстру виборців потрібно заповнити заяву встановленого зразка, де вказати причину тимчасової зміни місця голосування та обрати нову дільницю (за фактичним місцем проживання або за бажанням). Причиною зміни місця голосування може бути окупація території України (для внутрішньо переміщених осіб) або інша мотивація, підтверджена документами. Переглянути адреси виборчих дільниць можна за посиланням.

Отримати посвідчення про зміну місця голосування

Якщо ви все зробили правильно, то орган ведення ДРВ має видати посвідчення про тимчасову зміну місця голосування, де буде вказана дата виборів (31 березня 2019 року), а також номер виборчої дільниці для голосування. Інколи таке посвідчення видають не одразу, а наступного дня.

Як проголосувати за кордоном?

Може трапитись таке, що на момент проведення виборів, українці перебуватимуть за кордоном. У цьому випадку також є можливість зробити волевиявлення.

Якщо ви постійно проживаєте за кордоном, то повинні стати на постійний консульський облік. Тим самим, ви автоматично потрапите до списку виборців на закордонній виборчій дільниці. Для взяття на такий вид обліку необхідно буде сплатити консульський збір у розмірі 20$ (дітям до 16 років - безкоштовно).

Читайте також: Як працює оплата проїзду по “Bluetooth” у електротранспорті Львова, - ІНСТРУКЦІЯ

Для українців, які перебувають за кордоном по робочій візі, потрібен тимчасовий консульський облік, що означає потрапляння до списку виборців. Цей вид обліку є безкоштовним і триває до одного року.

Якщо ж ви перебуваєте за кордоном у подорожі чи короткому відрядженні, то передбачається процедура тимчасової зміни місця голосування в консульстві за кордоном, або в Україні (за особистим зверненням до відділу ведення Державної реєстрації виборців при МЗС, який розташований у Києві) перед подорожжю.

Голосування

Щоби віддати свій голос за кандидата у Президенти України, потрібно прийти 31 березня 2019 року на обрану дільницю, яка працює з 8:00 до 20:00. При собі - мати паспорт громадянина України та посвідчення про зміну дільниці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,67
39,74
EUR
42,68
42,75
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...