• Головна
  • У 2013 роцінас чекає непогашення старих боргів і відмова нам у нових кредитах, -експерт
18:58, 7 грудня 2012 р.

У 2013 роцінас чекає непогашення старих боргів і відмова нам у нових кредитах, -експерт

Парламент прийняв бюджет на 2013 рік. Сумнівів, що фінансовий план держави авторства «старого» уряду буде голосувати «стара» Рада, ні в кого не виникало. Та й самі народні депутати переконували: будуть приймати бюджет на 2013 старим складом. Мовляв, просто виходу не мають. Залишити прийняття бюджету на наступний рік означає зірвати бюджетний процес і залишити людей без грошей, передусім вчителів, медиків, комунальників, переконували регіонали. Політологи ж зазначали ще один вагомий фактор — клімат парламенту наступного сезону. Адже очевидно, що рівень лояльності ВРУ нового скликання до влади сьогодні все ще під питанням. -йдеться в газеті "День"

Тож 242 з 351 зареєстрованого у сесійній залі депутата таки натиснули зелену кнопку «згоди» з урядовим баченням державної «кишені» наступного року, попри те, що в ній — далеко не густіше, ніж у цьогорічній. За словами голови парламентського комітету Валерія Баранова, дефіцит державного бюджету в 2013 році становитиме 50,43 мільярда гривень. А це означає, що дірка в бюджеті майже на третину (30%) більша від запланованої на цей рік. Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про державний бюджет на 2012 рік», дефіцит становить 33,203 мільярда гривень.

Саме через цю «пустоту» навесні цього року забили на сполох бюджетники. Адже вона означала, що в державній казні просто не буде грошей, щоб оплатити життя країни впродовж місяця (!). І таки на початку листопада місцева влада кількох областей повідомила про порожні рахунки («У бюджеті дірка — 10 мільярдів, «День» від 23 листопада 2012 року). А що ж тепер, якщо дефіцит зріс ще на 30%?

І дірка збільшилася при тому, що влада добряче походила ножицями по видатковим статтям, зокрема у фінансуванні медицини, науки, аграрної сфери (детальніше — нижче в матеріалах авторів «Дня»). Такий секвестр дав економії лише 410,661 мільярда гривень (відповідно до пояснювальної записки, видатки зменшено на 1% у порівнянні з показником 2012 року). Але ж доходи держбюджету в наступному році, визнає влада, скоротяться ще більше — на 3% у порівнянні з запланованим показником цього року. Влада сподівається зібрати хоча б 361,51 мільярда гривень.

«Грошей в бюджеті немає, бо падає економіка», — говорить екс-міністр економіки Володимир Лановий. За його словами, модель управління, яку застосувала влада, рано чи пізно мала призвести до падіння реального виробництва, скорочення робочих місць, зменшення прибутків, а відтак — до скорочення відрахувань до бюджету. Йдеться про централізацію фінансових потоків у державі та використання їх на неприбуткові проекти, зокрема пов’язані з інфраструктурою, пояснює екс-міністр. «Всі ж інші галузі фактично не отримували грошей на розвиток», — констатує Лановий.

По-друге, на думку експерта, дохідна частина бюджету всихається ще й тому, що був фактично «викорчуваний прошарок вільного підприємництва — дрібного та середнього бізнесу». «Вони або просто перестали існувати, або ж, щоб вижити, передали частково свої активи олігархам. Останні ж, як показує український досвід, мало дбають про здоров’я економіки, висмоктуючи з неї гроші й переводячи за кордон», — зауважує експерт.

Власне, за його словами, такий стан речей і призвів до шаленої валютної кризи в країні. І ніякий податок на продаж валюти ситуацію не врятує, переконаний Лановий. Навпаки, лише погіршить. «Введення цього податку означає фактичну заборону валютних операцій для населення. А відтак — призведе до зменшення надходження валюти в банківську систему», — переконаний експерт.

Аби дерево давало плоди, в нього має бути здоровий корінь. Іншими словами, підсумовує Лановий, щоб у бюджеті не було дірки і всі, хто потребує, були «ситі» й «задоволені», має працювати виробництво, банківський сектор має фінансувати реальний сектор економіки. Сьогодні ж цей «кровообіг» порушений. Банки не фінансують бізнес, хіба що Нафтогаз та будівництво окремих «вигідних» владі інфраструктурних проектів.

Плани ж влади збільшити дефіцит бюджету та рівень запозичень експерт оцінює скептично. Говорить, що нічого з цього не вийде. Навпаки, він прогнозує: «Нас чекає непогашення старих боргів і відмова нам у нових кредитах».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,85
EUR
42,72
42,82
PLN
9,87
9,92
Оголошення
live comments feed...