• Головна
  • У Львівській Опері покажуть українську копію рок-опери “Моцарт”, учасників якої підозрюють у плагіаті
18:14, 17 грудня 2018 р.

У Львівській Опері покажуть українську копію рок-опери “Моцарт”, учасників якої підозрюють у плагіаті

17 грудня на сцені Львівського національного академічного театру опери та балету покажуть рок-оперу “Моцарт” (“Rock Mozart Le Concert”), яку створили у Франції. Тільки ось актори, які виступають цього вечора перед публікою - українці. Афіші про подію були  розміщені на сітілайтах по всьому місту, і ніде глядачів не попередили, що постановка є українською “версією” французького хіта.

Як з’ясував кореспондент сайту 032.ua, українська постановка, окрім сценарію та назви, не має нічого спільного з іноземними авторами та виконавцями твору. Уже більше року українська концертна трупа гастролює містами України, тоді як власники оригіналу називають виставу фейком.

Що не так?

Від початку грудня у низці великих міст України показали рок-концерт “Моцарт”. 7 і 8 грудня публіка слухала французькі баллади у Києві, 12 грудня - у Чернівцях, 15 грудня концерт мав відбутися у Рівному, але за кілька днів до виступу його скасували, 16 грудня - у Житомирі, а 17 грудня трупа завітала до Львова.

У описі до події вказано, що рок-концерт “Моцарт” - це “фантастичне світлове шоу світового масштабу, із грандіозними сценічними костюмами та декораціями” і що вперше ідея цієї рок-опери зародилася у “музичного продюсера” 2008 року, а вже у 2009 році був “чудовий старт у романтичному місті Парижі”.

“Rock MOZART Le Concert вразила своєю грандіозністю, манерою подачі, дарувала слухачам насолоду, підкоряючи їх серця. Це трупа, яка на церемонії винагороди завоювала 3 премії: як найкраща група, дует і трупа, а їх музичні композиції "Florent Mothe", "L'Assasymphonie" стали піснями року; про їх вистави була випущена книга, яка розкриває всі таємниці створення мюзиклу; опера здобула звання першого мюзиклу, знятого в форматі 3D для показів кінотеатрах”, - йдеться у описі до події.

Із цієї інформації пересічний глядач розуміє - постановка французька, відповідно, ціна не дивує, адже за такий шедевр не шкода віддати від 850 до 1550 гривень! Наприклад, ще за тиждень до виступу у Львові, майже всі квитки були розкуплені.

Втім, як з’ясувалося, на концерті виступають українські телевізійні зірки: це - учасники групи “Two Voices” Іван Афанасьєв та Олексій Стрічка, які також є учасниками шоу “Х-фактор”; вокалістка гурту “Pur:Pur” Ната Сміріна, яка брала участь у шоу “Голос країни-6”; переможниця шоу “Співай, як зірка”, екс-солістка групи “ВІА Гра” Ірина Островська, учасниця групи “Mysterya” Ірина Василенко та французький співак Поль Манондіз (Paul Manandisе). Про це свідчать брошурки, які продають відвідувачами перед початком концерту та світлини до події на сайті "kontramarka.ua".

Тоді як у оригінальній постановці до складу трупи входять такі актори: Мікеланджело Локонте (Mikelangelo Loconte), Флоран Мот (Florent Mothe), Лоран Моран, Маева Мелін, Меліса Марс та інші.

Підозрювані у плагіаті

У Львівській Опері покажуть українську копію рок-опери “Моцарт”, учасників якої підозрюють у плагіаті, фото-11

Як розповів у коментарі для 032.ua учасник оригінальної постановки рок-опера “Моцарт” Мікеланджело Локонте,  жодних дозволів на використання твору українцям ніхто не давав.

“Це копія нашого шоу, без жодних дозволів. Там немає жодного відомого співака. Вони використовують нашу музику, ідеї, нашу сценографію та навіть освітлення”, - заявив Мікеланджело Локонте.

Ні для кого не дивина, що Україна - це великий піратський острів щодо авторських прав та інтелектуальної власності. Але ця подія - міжнародного масштабу і, на жаль, відбувається не вперше.

Читайте також: Бути помічником Святого: як у Львові діє Фабрика Миколая

Ще в листопаді 2017 року розгорнувся невеликий скандал, пов’язаний з показом української копії "Mozart L'Opera Rock" по Україні. Тоді українські фанати надіслали творцям оригінальної постановки афіші подій, і французи були обурені: актори публічно закликали глядачів не йти на постановку і назвали її фейком.

У Львівській Опері покажуть українську копію рок-опери “Моцарт”, учасників якої підозрюють у плагіаті, фото-12

Тоді багато українських глядачів були розчаровані підміною понять, адже інформації про склад трупи не було ні в інтернеті, ні на афішах, не попереджали про українську “версію” постановки і в касах театрів, про що обурені люди висловлювались у соцмережах постфактум. Але велика частина глядачів залишилася задоволеною вечором.

Так само трапилось і цього разу: по Львову висіло декілька афіш, які розповідали про рок-постановку “Моцарт”, за участі 7 солістів, оркестру, хору та рок-бенду, що чекають на глядачів у опері. І жодного слова - про особистий склад.

За тиждень до заходу, на концерт у Львівській опері були розкуплені майже всі квитки. Але на запитання журналіста 032.ua про склад трупи не змогли відповісти ні в касі, ні в адміністрації театру, ні на сайті “lviv.kontramarka.ua”, де анонсували подію.

Аналогічна ситуація трапилась і в Києві. Киянка Женя Шим відвідала концерт “Рок-Опера “Моцарт” 7 грудня і була розчарована. Жінка назвала це грандіозною аферою в масштабах країни, адже була переконана - відвідує оригінальну французьку постановку.

“Ніхто не попереджав, що це фейк. Ніде не було інформації. Я купувала квиток у театральній касі, там теж не було жодної додаткової інформації. Але найбільш сумне те, що, мабуть, більше половини відвідувачів знали про те, що йдуть на підробку і робили це свідомо. Люди, які сиділи біля мене та за мною в театрі були шоковані, як і я, коли побачили зірок з “Х-фактору”. Програмки не продавали до того моменту, коли не було пізно здавати квитки і почали запускати людей до залу. Якби я знала заздалегідь, хто там виступає, я б здала квиток”, - розповіла у коментарі для 032.ua киянка.

У Львівській Опері покажуть українську копію рок-опери “Моцарт”, учасників якої підозрюють у плагіаті, фото-16

Що кажуть представники української трупи?

Кореспондент сайту 032.ua намагався отримати коментар у представників Львівського оперного театру, щодо акторського складу, режисерів та сценаристів української версії рок-опери "Моцарт", але у театрі від постановки відхрестилися. Натомість запропонували сконтактуватися з посередниками - працівниками інтернет-сервісу з продажу квитків на концертно-розважальні заходи в Україні "kontramarka.ua". Останні наразі не змогли надати журналісту 032.ua коментаря на цю тему. Щойно нам вдасться отримати коментар представників сайту "kontramarka.ua", ми оновимо інформацію та додамо його в цей текст.

Редакція сайту 032.ua також готова опублікувати коментар акторського складу та/або представників трупи української версії рок-опери "Моцарт".

Повне або часткове копіювання матеріалу забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #культура #мистецтво #опера #Моцарт
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,83
39,88
EUR
42,79
42,84
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...