• Головна
  • “Воюйте з державою, а не з нами”, - як у Львові громадськість обговорювала нову ціну на проїзд в громадському транспорті (ВІДЕО)
21:47, 27 листопада 2018 р.

“Воюйте з державою, а не з нами”, - як у Львові громадськість обговорювала нову ціну на проїзд в громадському транспорті (ВІДЕО)

У понеділок, 26 листопада у міській раді Львова відбулися громадські обговорення щодо “недопущення  підняття ціни у громадському транспорті міста без суттєвого покращення якості обслуговування та графіку маршрутів”.

Журналіст сайту 032.ua побував на громадських слуханнях та занотував найцікавіше.

Чому виникла потреба в перегляді тарифу

Головний аргумент перевізників - значне здорожчання дизельного палива, вартість якого вже становить 30-33,5 грн. До того ж, автотранспортні підприємства Львова відчувають гостру нестачу у водіях, які за ліпшої нагоди їдуть працювати в сусідню Польщі, де рівень зарплат водіїв є набагато більшим.

“Ми повинні ставити питання: ми за розвиток громадського транспорту і за європейську якість, чи ми хочемо просто поговорити. Долар в пунктах обміну вже коштує 34 гривні. Але це так сьогодні, а що буде завтра - невідомо. Завтра ціна на всі запчастини зросте. Вартість пального вже зросла на 30%, порівняно з тим, яка його ціна була, коли затверджували тариф у 5 грн», – зазначив голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка.

Читайте також: Якою бачать транспортну систему у Львові за кілька років.

Позицію перевізників підтримує і заступник директора департаменту житлового господарства Андрій Білий. Втім, на думку посадовця, якщо львів’янам пропонується збільшити тариф на проїзд у громадському транспорті то перевізники, у свою чергу, мають погодитися безкоштовно перевозити пенсіонерів.

“Ми бачимо, що інші міста уже відкоригували тариф. Так, в Одесі тариф на проїзд у міському транспорті становить 7 грн, у Харкові 7−8 грн, залежно від маршруту, у Дніпрі — 7 грн, у Києві — 8 грн, у Запоріжжі — 7−8 грн. Приватні перевізники нам говорять про те, що з сьогоднішнім тарифом у Львові транспорт просто зупиниться, адже така ціна не дозволяє здійснювати перевезення навіть за такої якості, яка є”, - зазначив Білий.

Хто ініціював громадські слухання

Чутки про можливе підвищення ціни на проїзд в міських автобусах неабияк обурила львів’ян. Вже за кілька днів після заяв перевізників, мешканці зареєстрували на сайті петицій два електронних звернення з вимогами ввести у дію електронний квиток і лише після цього встановлювати нові тарифи на проїзд.

Згодом депутат міськради Львова та керівник ГО “Варта-1” Ігор Зінкевич ініціював проведення у Львові громадські слухання, аби перевізники мали змогу детально розповісти львів’янам, чому варто збільшувати ціну на проїзд.

Читайте також: Історія львівського транспорту у цифрах, - ФОТО.

На його думку, аби вимагати нові тарифи, перевізники спочатку мають представити громадськості аналітику перевезень: підрахунок кількості пасажирів, пільговиків, дані рентабельності. Свого колегу у цьому питанні підтримав депутат Ігор Телішевський, який зазначає, що якість перевезень досі залишається на низькому рівні незважаючи на те, що тариф на проїзд в останні роки змінювали вже кілька разів.

“Ніхто із автотранспортних підприємств не веде ніякого обліку. Як ми можемо говорити про рентабельність, коли ніхто не знає, скільки в нас є пільговиків у транспорті, пенсіонерів, хто із пасажирів сплачує за проїзд. Ми отримали цифри за 2017 рік: кількість платних пасажирів на маршруті 2а – 320 тисяч 724 особи. Ви вірите, що вирахували до однієї особи, скільки проїхало на маршруті за рік? Це брехня. 178 тисяч 764 пільговиків. Виходить, що 60% їздять безкоштовно. Але коли немає обліку, говорити про кількість – це неправильно”, - вважає Телішевський.

Натоміть, Іван Велійка радить усім присутнім звернути увагу на інші міста, які вже давно переглянули тариф у громадському транспорті.

“Навіщо тут розводити полеміку? В Києві вже платять 8 гривень, у Запоріжжі - 7 грн. По вашому, в інших містах рахувати не вміють, а у Львові вміють?”, - обурився Велійка.

Дещо знервований виступ Велійки гучним гулом підтримали водії автобусів, які почали вигукувати із зали, що “пенсіонерів та пільговиків їздить дуже багато, але їх уіх порахувати дуже складно”.

Про що домовилися під час громадских слухань

Напевно, чи не єдина конструктивна думка, яка прозвучала у той вечір у великій сесійній залі ЛМР, належить керівнику ГО “Варта-1” Ігорю Зінкевичу.

“Зважаючи на те, що електронний квиток у Львові невідомо коли введуть, давайте облаштуємо в автобусах компостери. Коштують вони недорого і дають можливість контролювати пасажиропотік. Плюс, запровадимо паперові квитки, приміром, на 3 місяці. Ви за цей час чітко порахуєте усіх пасажирів, що дасть можливість отримат чітку аналітику і чітке розуміння того, скільки має коштувати проїзд в автобусах”, - запропонував Зінкевич.

Читайте також: Транспортні стратегії Львова і реальність: що планували та зробили у місті за 10 років.

Втім, ідею депутата категорично відкинув голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка. На його думку, чекати три місяці - надто довго, тариф необхідно змінювати вже.

Я вважаю, що ми повинні проголосувати питання, чи є сьогодні підстави, щоб підняти тариф», – відповів Іван Богданович.

Зважаючи на це, учасникам громадських слухань запропонували голосувати питання «щодо недопущення підняття тарифу у Львові».  “За” проголосували всього 47 зі 170 зареєстрованих учасників заходу. Це означає, що львів’яни не підтримали заборону на здорожчання проїзду. Цікаво, що пропозицію Зінкевича щодо компостерів та паперових квитків на голосування не поставили.

Що буде тепер

Тариф на проїзд в громадському транспорті таки буде більшим, ніж п’ять гривень. За новими цінами львів’яни їздити скоріш за все,  у січні наступного року. Як пояснив Андрій Білий, наразі мерія та перевізники продовжують вести переговори щодо майбутнього тарифу.

“Проїзду у 9 гривень не буде точно, і 8 гривень - теж забагато. Хоча, ще ніколи ціна не була такою, якою її хочуть бачити перевізники. Вони вимагають 9 грн - ми кажемо ні. Більше того, ми будемо вимагати від перевізників безкоштовно перевозити пенсіонерів, як це було раніше. Тому, 9 гривень тариф не буде точно. Наприклад, 6 чи 7 гривень - ще можна подумати”, - сказав Білий.

Зазначимо також, що у Львові до 28 листопада тривають громадські консультації щодо підняття вартості проїзду до 8 гривень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032ua
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...