• Головна
  • В Україні можуть запровадити воєнний стан: чого очікувати львів’янам
13:02, 26 листопада 2018 р.

В Україні можуть запровадити воєнний стан: чого очікувати львів’янам

У ніч на 26 листопада відбулось засідання РНБО на якому підтримали рішення про запровадження воєнного стану в країні. Попри те, що рішення ще мають розглянути на позачерговій сесії Верховної Ради України, кореспондент сайту 032.ua зібрав інформацію про те, чого очікувати громадянам у разі позитивного рішення нардепів.

Чому можуть ввести воєнний стан?

У неділю зранку, 25 листопада, через Керченську протоку з Одеси до Маріуполя рухалися три українських військових кораблі: два малих броньованих артилерійських катери - “Бердянськ” та “Нікополь”, і рейдовий буксир “Яни Капу”. У Росії розцінили такі дії як перетин кордону та почали блокувати українців, протаранивши одне із українських суден. Окрім цього, у небо підняли вертольоти і штурмовики. Згодом стало відомо, що ФСБ затримала усі українські кораблі та відкрила по них вогонь. У полоні опинилося 23 українських моряків. Шестеро українців - поранені, з них двоє перебувають у важкому стані.

З огляду на ситуацію, Президент України Петро Порошенко скликав воєнний кабінет та РНБО, щоби розглянути можливість введення воєнного стану в державі. Очільник країни підтримав це рішення, його ще мають винести на закритий розгляд Верховної Ради України сьогодні, 26 листопада.

Якщо народні депутати підтримають указ Президента, то на усій території України вперше в історії держави введуть воєнний стан - на 60 днів. Разом із тим, Петро Порошенко наголосив, що введення правового режиму воєнного стану не означає оголошення війни.

Що таке воєнний стан?

Поняття “воєнний стан” та особливості його запровадження в Україні регламентує Закон “Про правовий режим воєнного стану”. Цей особливий правовий режим може вводитись на всій території України або на окремих місцевостях країни у випадку збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності та територіальній цілісності.

Воєнний стан передбачає, що тимчасово особливі повноваження надаються військовому командуванню та військовим адміністраціям, аби надати відсіч збройній агресії. При цьому конституційні права і свободи людини та громадянина можуть бути обмежені.

Для чого його запроваджувати?

Представникам Збройних Сил України надається більше прав для запровадження заходів безпеки, оборони та протистояння збройній агресії.

На території України, де вводять воєнний стан, можуть утворювати тимчасові державні органи - військові адміністрації, відповідно до рішення Президента України чи військового командування. Такі формування виникають у населених пунктах, де органи самоврядування не виконують свої обов’язки. У разі утворення районних чи обласних військових адміністрацій, припиняються повноваження аналогічних військово-цивільних адміністрацій.

Фінансується діяльність таких органів з місцевих бюджетів та державного бюджету України.

Які зміни очікують на цивільних?

Військове командування може запроваджувати низку заходів під час воєнного стану, які частково обмежують конституційні права та свободи громадян. Зокрема:

  • встановлювати посилену охорону  важливих об’єктів національної економіки і таких, що забезпечують життєдіяльність населення;
  • працездатних осіб можуть залучати до примусової роботи оборонного характеру або робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій тощо;
  • працівників та потужності будь-яких підприємств, установ та організацій можуть використовувати для потреб оборони;
  • примусово відчужувати майно, у тому числі - приватну власність, для потреб держави, у встановленому законом порядку з відповідною документацією;
  • запроваджувати комендантську годину та спеціальний режим світломаскування
  • встановлювати особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів;
  • перевіряти документи у осіб, а в разі потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян
  • забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів, демонстрацій, масових заходів;
  • можуть заборонити діяльність політичних партій, громадських об’єднань, якщо вони спрямовані на повалення державного ладу, порушення суверенітету України, незаконне захоплення влади тощо;
  • обмежувати місце перебування чи проживання осіб на території, де діє воєнний стан;
  • регулювати роботу ЗМІ, видавництв, поліграфічний підприємств та інших засобів комунікації, використовувати їх для проведення роз’яснювальної роботи серед населення;
  • поселяти в помешканнях цивільних осіб військовослужбовців;
  • проводити евакуацію населення.

Окрім цього, якщо громадяни будуть порушувати вимоги правового режиму воєнного стану, у фізичних чи юридичних осіб можуть вилучати обладнання, техніку та засоби зв’язку, звільняти з посад керівників підприємств чи організацій. Військові можуть заборонити торгівлю зброєю, хімікатами й отруйними речовинами, а також алькогольними напоями і ліками, у складі яких є наркотичні й сильнодіючі речовини; вилучати навчальну та бойову техніку, вибухові речовини.

Громадянам, які перебувають на військовому обліку, можуть заборонити змінювати місце проживання чи перебування без дозволу керівництва.

Які повноваження військових адміністрацій?

Якщо на місцях будуть створені військові адміністрації, то вони зможуть на договірних засадах залучати до своєї діяльності підприємства, установи та організації; складати й затверджувати місцевий бюджет, встановлювати податки і пільги, а також тарифи на комунальні й транспортні послуги (крім тих, що встановлені НКРЕКП); управляти об’єктами ЖКГ, торгівлі й транспорту.

Окрім цього - сприяти організації призову громадян та мобілізаційну підготовку, а також заходи, пов’язані з цивільним захистом; сприяти організації поставок замовленої продукції у війська та затверджувати маршрути руху місцевого пасажирського транспорту.

Чи будуть мобілізувати громадян?

Відповідно до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, громадяни України зобов’язані з’являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Але це не означає початку мобілізації.

Коли закінчиться воєнний стан?

На засіданні РНБО у ніч на 26 листопада пропонувався термін введення воєнного стану в Україні на 60 діб. Втім, остаточне рішення приймуть на закритому засіданні Верховної Ради України, а деталі оприлюднять у відповідному указі Президента України.

Воєнний стан на території України припиняється після закінчення терміну, на який його впроваджували. До цього моменту, Президент України може прийняти указ про його скасування, про що негайно повідомляється у ЗМІ.

Зазначимо, що в умовах воєнного стану заборонено змінювати Конституцію України, проводити вибори Президента України та вибори до Верховної Ради України і органів місцевого самоврядування; проводити всеукраїнські й місцеві референдуми, страйки та акції.

Якщо чергові чи позачергові вибори відповідних органів припали на період проведення воєнного стану, то за 90 днів з моменту припинення цього правового режиму, Верховна Рада України має прийняти рішення про призначення виборів.

Повне або часткове копіювання матеріалу без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #воєнний_стан
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...